Sport
OSJEČANI DUGO LOMILI OTPOR HRVATSKOG DRAGOVOLJCA

Samo jedan pogodak u potpunoj dominaciji bijelo-plavih
Objavljeno 23. listopada, 2021.
Pogodak odluke postigao je Žaper 20-ak minuta prije kraja susreta

Očekivano žilav suparnik pokazao se Hrvatski dragovoljac u Gradskom vrtu. Dugo su Osječani lomili otpor suparnika. Imali su potpunu dominaciju, izveli čak 14 udaraca iz kuta, 14 udaraca je otišlo prema Šubariću, ali samo je jedna lopta odsjela u mreži. No, i ta jedna bila je dovoljna za pobjedu koja je mogla biti izražena i većim omjerom, ali goste su u dva navrata spašavale vratnice. Osijek je bio strpljiv, dobro je kombinirao, ali nikako da prokine u toj realizaciji. Trener Osijeka Nenad Bjelica odlučio se na ofenzivnu postavu u kojoj se našlo mjesta za dva klasična napadača (Mierez i Topčagić), te za još dva vrlo ofenzivna veznjaka (Fiolić i Hiroš).


Topčagićeva greda


U takvom odnosu snaga bijelo-plavi su od prve minute zagospodarili terenom, visoko pritiskali goste, imali su i dovoljno dobrih situacija za vodstvo, ali u prvih 45 minuta nisu uspjeli postići pogodak. Hrvatski dragovoljac je bio prisiljen na defanzivu u besciljna ispucavanja prema svojim isturenim igračima, ali obrana Osijeka lako je rješavala bilo kakav pokušaj prijetnje pa je vratar Marko Malenica ostao posve besposlen. Istina, trebalo je malo vremena kako bi Osječani počeli prijetiti Šubariću. Zapravo, prvi pokušaj udarca na vrata imali su gosti u 16. minuti kada Štrkalj pucao glavom preko okvira.

Negdje oko polovice prvog poluvremena počele su se redati prilike pred Šuabrićem. U 23. minuti Nejašmić je tražio Topčagića koji nije uspio doći do lopte, ali ona je bila neugodna pa ju je vratar "dragovoljaca" morao skrenuti u korner. Samo minutu kasnije dobro je opalio Mierez s ruba kaznenog prostora, pa je Šubarić i ovaj put bio primiran skrenuti taj udarac u korner. Iz tih udaraca iz kuta Osječani su pokušavali izvesti uigrane akcije, ali obrana gostiju bila je koncentrirana. Još je dvaput Topčagić pucao glavom iz objećavajućih pozicija ali nije namjestio ciljnik pa su oba udarca završila visoko preko gola. Veliku priliku u 31. minuti Žaperu je pripremio Bočkaj, no udarac Osijekovog veznjaka glavom sa 6-7 metara također je završio preko grede. U sljedećem napadu lijepo su kombinirali Topčagić i Mierez na rubu akzenog prostora, Argentinac si je stvorio prostor za udarac, no Šubarić nije stavljen na ozbiljan test s tim udarcem. U završnici prvog dijela stigle su dvije nove velike prilike. Prvo je Fiolić nakon odličnog proigravanja Hiroša pobjegao obrani gostiju, ciljao s ruba kaznenog prostora desni kut i bio zamalo neprecizan, a u sudačkoj nadoknadi greda je spriječila vodstvo Osijeka. Ubacio je Nejašmić, a Topčagić je pucao glavom sa 8-9 i pogodio okvir vrata. Osijek je imao apsolutnu kontrolu, a Nejašmić je suvereno ravnao njegovom igrom, a za potpuno zadovoljstvo nakon tih prvih 45 minuta nedostajao je samo pogodak.


Žaper za pobjedu


Istu sliku gledali smo i u nastavku utakmice. Osijek je pritiskao tražeći vodeći pogodak, a obrana "dragovoljaca" dugo se uspješno nosila sa naletima bijelo-plavih. Istina, pravih prilika bilo je manje nego u prvih 45 minuta, ali je zato bilo puno gužvi ispred Šubarića iz kojih nikako lopta nije dolazila na nogu osječkim nogometašima. U 61. minuti udarac Topčagića glavom skrenuo je Mioč u korner na dva-tri metra od vrata. Redali su se udarci iz kuta, a 13. po redu bio je sretan za Osječane. Ubacio je Bočkaj, a u sredini je Nejašmić glavom loptu prenio na drugu vratnicu gdje se prišuljao Žaper i iz blizine pogodio za vodstvo Osijeka - 1:0. Tek kad su došli u rezultatski minus gosti su počeli više gledati prema naprijed, a u 82. minuti Karoglan je bio u prilici za izjednačenje ali je njegov udarac s 5-6 metara završio u bloku. Do kraja mogao je Osijek povećati svoje vodstvo kada je u 88. minuti Nejašmić s preko 20 metara ciljao u donji lijevi kut, a lopta je pogodila vratnicu i odbila se u gol-aut. Do kraja susreta više se ništa vrijedno spomena događalo pa je Osijek teško, ali posve zasluženo došao do nova tri boda s kojima će prenoćiti na vrhu prvoligaške tablice. D.Keler

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Mierez s "trojkom" na leđima


Napadač Osijeka Ramon Mierez ove sezone nije ni izbliza tako efikasan kao prošle kada je bio prvi strijelac HNL-a. Kako bi razbio "maler" Argentinac čak promijenio broj na dresu. Inače, je nosio "nesretnu" 13-cu, a očito je pomalo sujevjeran, pa je ovaj put odlučio istrčati s brojem tri na leđima. Nije pomoglo, nije se upisao u strijelce, iako je bio vrlo aktivan i agilan u 83. minute koje je proveo na travnjaku.

OSIJEK  1(0)
HRVATSKI DRAGOVOLJAC  0


OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme oblačno. Teren dobar. Gledatelja: 1311. Sudac: Jakov Titlić (Hrvace) - 6. Strijelci: 1:0 Žaper (71). Žuti kartoni: Bočkaj, Daku (Osijek), Bagadur, Majstorović, Vulikić, Perić (Hrvatski dragovoljac). Crveni kartoni:
IGRAČ UTAKMICE: DARKO NEJAŠMIĆ (OSIJEK)


OSIJEK: Malenica 6,5, Miloš 6,5 (od 69. Gržan 6), Škorić 7, Lončar 6,5, Bočkaj 7, Nejašmić 7,5, Žaper 6,5, Fiolić 6,5 (od 82. Pilj -), Hiroš 6 (od 67. Bohar 6), Topčagić 6,5 (od 67. Daku 6), Mierez 6,5 (od 83. Ndockyt -).
HRVATSKI DRAGOVOLJAC: Šubarić 6,5, Bagadur 6,5, Ćosić 6, Vulikić 6, Majstorović 5,5 (od 73. Franić -), Bašić 5 (od 58. Roca 5,5), Mioč 6, Mamić 6, Viduka 5 (od 46. Turčin 5), Petković 5 (od 46. Perić 5,5), Štrkalj 6 (od 78. Karoglan -).

Najčitanije iz rubrike