Regija
SVEČANOST NA TRGU SV. TROJSTVA U POŽEGI

Obilježena 30. godišnjica osnutka slavne 123. brigade
Objavljeno 23. listopada, 2021.
POŽEGA – Nekoliko stotina pripadnika 123. brigade stajalo je danas na Trgu Sv. Trojstva, na svečanosti obilježavanja 30. godišnjice osnutka. Svečanost je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule, nestale i umrle pripadnike 123. brigade kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade te svečanim mimohodom do središnje požeškog trga. U katedrali sv. Terezije Avilske biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje za sve poginule i umrle. Uz pripadnike 123. brigade, djecu i članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja na svečanosti su bili  izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general-pukovnika Siniša Jurković, izaslanik Predsjednika Vlade i izaslanik ministra branitelja, državni tajnik u ministarstvu branitelja Špiro Janović, izaslanik ministra obrane brigadir Mato Tomaševića, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, predstavnici Zapovjedništva 123. brigade, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege Željko Glavića, drugi gradonačelnici i načelnici te predstavnci udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

123. požeška brigada formirana je koncem listopada 1991. godine od 63. samostalne bojne Zbora narodne garde i 4. bataljuna 108. brigade Zbora narodne garde.  Nakon ustroja brigade ona u kratkom vremenu prerasta u respektabilnu kopnenu brigadu Hrvatske vojske  pod zapovjedništvom generala Miljenka Crnjca. Teško bolestan, uputio im je pismo, u kojem pored ostalog kaže: „Na žalost, te naše pobjede do nedavno nisu bile spominjane, ali ja sam uvijek bio i ostao ponosan na vas. Ponosan sam što sam u najtežim trenucima za Hrvatsku zapovijedao baš vama. Ponosan sam što mogu reći da jedne od najtužnijih, ali i najsretnijih trenutaka dijelim sa svojim suborcima, ali prije svega prijateljima. Znam da vam je teško, jer Slavonija je u Domovinskom ratu najviše dala, a uz Banovinu, Liku, Kordun i Dalmatinsku zagoru najmanje dobila. Ja sam i vama i Požegi pomagao, kada i koliko sam mogao, no na žalost, na mene više nećete moći računati jer mi zdravlje više ne dozvoljava, a i sjećanja s godinama padaju sve teže.“

Umirovljeni brigadir Zdenko Farkaš, zamjenik zapovjednika i zapovjednik 123. brigade, obratio se na svečanosti, te poručio: “Čast mi je danas biti s vama ponovo, na trgu na kojem smo prije 30 godina svi dali prisegu da ćemo po cijenu vlastitog života braniti i obraniti svoj narod, dom i domovinu. Svoju smo prisegu ostvarili, obranili smo i svoj narod, i svoj dom i svoju domovinu. I danas imamo domovinu u kojoj vrijedi živjeti”. Riječi zahvale uputio je gradonačelnik Požege Željko Glavić, te pokroviteljica današnje proslave, požeško-slavonska županica Antonija Jozić.” „Kao dijete, poput mnogih divila sam se ljudima u maskirnim odorama, vama hrvatskim braniteljima, a vi ste tih godina izrastali u junake, heroje i osloboditelje. Danas, 30 godina poslije, osjećaji divljenja ostali su isti i velika je čast uputiti vam riječi zahvale za sve što ste učinili za slobodu domovine nam Hrvatske, za slobodu naše županije“, rekla je županica Jozić. U ime Predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja posebne pozdrave uručio je državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović, a u ime Predsjednika Republike Hrvatske nazočne je pozdravio general-pukovnik Siniša Jurković. (B.S.T.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike