Regija
„SINOVI RAVNICE“ - STOŽERNA SNAGA OBRANE ŽUPANJSKE POSAVINE

Obilježena 30. obljetnica osnutka 131. brigade HV-a
Objavljeno 23. listopada, 2021.

Paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca brojnih izaslanstava i službom riječi, koju je kod Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima županjske Posavine, predvodio vlč. Josip Filipović, dekan Županjskog dekanata,  u Županji je obilježena 30. obljetnica osnutka 131. brigade HV-a - "Sinova ravnice". Osnovana je 25. listopada 1991. godine, kroz nju je prošlo 7800 pripadnika, poginulo ih je 58, a 172 su ranjena. Brigada je imala širok i složen prostor djelovanja na tromeđi Hrvatske sa Srbijom i BiH. Bila je stožerna snaga obrane županjskog kraja, odbila je ugrozu i uspjela sačuvati područje i stanovništvo 16 naselja u županjskoj Posavini. O ozbiljnosti ugroze dovoljno govori i podatak da je Županja tijekom Domovinskog rata čak 1263 dana živjela u znaku stalne opće opasnosti. Brigada je svoju zadaću uspješno izvršila i ušla u hrvatsku povijest.

Pukovnik Franjo Krezić, ratni zapovjednik, podsjetio je na same početke uspostave linije obrane i probleme koje su tada bili aktualni. Zahvalio je svim braniteljima, stanovnicima toga kraja, svim tvrtkama na tome što, kako je ustvrdio „nikada, baš nikada niti jednu zapovijed nije morao dva puta reći“.


 

Pripadnicima brigade 30. obljetnicu osnutka u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića čestitao je ministar obrane Mario Banožić koji je kazao da mu je čast biti danas u Županji, ponosno ustvrdivši kako linija obrane 131. brigade nikada nije probijena. I vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić također je priznao da mu izrazito zadovoljstvo biti s ljudima koji su bili pravi bedem obrane najistočnijeg dijela Hrvatske. Zahvalili su „Sinovima ravnice“ na svemu što su učinili i svojom odlučnošću, hrabrošću i nepokolebljivošću dali veliki doprinos stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske, a to se, poručili su, nikada neće i ne smije zaboraviti. Obiteljima poginulih branitelja, čija će žrtva ostati zauvijek uklesana u temelje hrvatske države,  izrazili su sućut.


A oni će, ustvrdili su, svojim radom nastojati i dalje doprinositi razvoju moderne Hrvatske i stvaranju uvjeta za što kvalitetniji život svih građana.


Obilježavanje obljetnice bila je prilika da se suborci podruže i prisjete teških ratnih dana - dana ponosa i slave -  tijekom kojih su časno i pošteno branili svoju Domovinu i izborili se za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Stijeg 131. brigade HV-a Županja i ovaj je put ponosno nosio hrvatski branitelj Zlatko Župarić-Aničić, a u programu, čiji je moderator bio Zvonimir Stjepanović,  sudjelovao je mješoviti pjevački zbor KUU Kristal-Sladorana.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ


 

Možda ste propustili...

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli