Sport
NAJLAKŠA, ALI I NAJTEŽA UTAKMICA ZA BIJELO-PLAVE

Gostima gori pod petama i suludo je očekivati da će sami od sebe pasti pred favoritom
Objavljeno 23. listopada, 2021.
Ključno će biti, kao i uvijek, da mi budemo na svom maksimumu - smatra Nenad Bjelica

Vezani članci

BENEDIK MIOČ PONOVNO U GRADSKOM VRTU

Volio bih da nas podcijene, za nas bi bod bio kao kuća

Pred nogometašima Osijeka je utakmica koju se u isto vrijeme može okarakterizirati kao "najlakša" i "najteža". U Gradski vrt u subotnje popodne dolazi Hrvatski dragovoljac koji je trenutačno posljednjeplasirana momčad prvenstva, pa se zbog toga "papirnato" može reći kako je to najlakši susret.



Međutim, "papirnate" prognoze mogu biti vrlo opasne jer često znaju previše opustiti ili opteretiti momčad koja nosi status favorita što je u ovom slučaju - Osijek. Zato se taj susret može okarakterizirati kao najteži. Od Osijeka se očekuje isključivo pobjeda, ali ona neće pasti s neba, nego će put do nje biti potrebno graditi strpljivo i pametno.

Tvrd suparnik


Iako su na začelju tablice, "dragovoljci" su u zadnje vrijeme značajno popravili svoje rezultate. Istina, prije dva kola teško su stradali u Maksimiru protiv Dinama, ali taj susret sigurno nije odraz njihove stvarne vrijednosti. Svjestan je toga i Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

- Očekujem sličan susret poput onog prvog koji smo ljetos protiv njih odigrali u Kranjčevićevoj. Bit će u čvrstom bloku iz kojeg će svoje prilike tražiti kroz protunapade. Mi ćemo imati posjed i kontinuirano napadati, ali moramo to činiti pametno i strpljivo. Ne smije ih se podcjenjivati, jer su popravili svoje rezultate, uhvatili su priključak s konkurentima u borbi za opstanak, pa će nam sigurno biti neugodni. Ključ za pobjedu uvijek je isti. Trebamo dati svoj maksimum, jer u tom slučaju naša će kvaliteta morati doći do izražaja - kaže Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Osijek je uhvatio kontinuitet utakmica bez poraza, pa se očekuje kako će ga nastaviti i protiv Hrvatskog dragovoljca. Međutim, očekivanja koja će imati navijači, pa i sama momčad, trebat će potvrditi na travnjaku.

- Jedva čekamo utakmicu. Odlično smo radili ovog tjedna, pa smo nestrpljivi da sve to prenesemo na teren. Hrvatski dragovoljac respektiramo, jer u HNL-u lakih suparnika nema, ali ako budemo ispunili sve zahtjeve koje će šef staviti pred nas, pobjeda ne bi smjela doći u pitanje - smatra Mato Miloš, desni bek bijelo-plavih.

Uoči susreta protiv suparnika iz donjeg dijela tablice pozornost je obično usmjerena prema napadačima. Osijek je sposoban ozbiljno limitirati svakog suparnika, ali i sam sebe kada je u pitanju realizacija. Napadači su nekako samozatajni, a stalno se provlači pitanje kada će proraditi prošlosezonski prvi topnik HNL-a Ramon Mierez?

- Nadam se danas - sa smiješkom će Bjelica, pa dodaje:

- Ramon je u maloj krizi realizacije, međutim, nemam nikakve primjedbe na njegov rad na treninzima. Vratit će mu se to, a na nama je da mu pružamo maksimalnu podršku u ovom trenutku. On radi sve što je radio prošle sezone, ali nedostaju mu pogodci. Nogomet se uvijek igra iz glave, pa je taj psihološki trenutak važan. Posebno kod napadača koji ne zabijaju. No, samo jedan pogodak vratit će nužno samopouzdanje Ramonu - smatra Bjelica.

Novi vezni red


Hrvatski dragovoljac zadnji put u Gradskom je vrtu gostovao prije sedam godina, a taj je susret ostao u posebnom sjećanju navijačima, jer je u njemu Osijek doslovce u pet do 12 izborio prvoligaški opstanak.

- Znam sve o toj utakmici, iako nisam bio ovdje. Bila su to neka druga vremena u kojima su navijači slavili opstanak u prvoligaškom društvu. Danas klub živi možda najbolje razdoblje u svojoj povijesti, a nadam se kako će naši navijači uz ovu utakmicu protiv Hrvatskog dragovoljca vezati ljepša sjećanja - rekao je trener bijelo-plavih.

Situacija s igračkim kadrom nije baš idealna. Vrlo vjerojatno da će Bjelica morati u laganu rekonstrukciju veznog reda, s obzirom na to da su Jugović i Kleinheisler lakše ozljeđeni.

- Ne želimo riskirati s njima, jer pred nama je ciklus od tri susreta u tjedan dana koji ćemo zaključiti derbije protiv Rijeke sljedeće nedjelje. Bolje ih je sačuvati, tim više jer imamo rješenja za te pozicije. Tu su Žaper, Pilj, u sredini mogu igrati Hiroš i Fiolić, a njihove krilne pozicije mogu, pak, popuniti Bohar i Gržan. Vidjet ćemo, ali uvjeren sam kako ćemo na travnjak poslati itekako konkurentnu momčad koja će biti spremna pobijediti - kaže Bjelica.

Zapravo, bliži nastupu od tog ozlijeđenog dvojca je Kleinheisler, ali doista nema smisla riskirati ako Mađar nije posve zdrav, jer nakon susreta protiv Hrvatskog dragovoljca, pa onda Kupa protiv Rudeša (utorak, 13 sati), Osijek očekuju još veća iskušenja u kojima će Jugović i Kleinheisler biti itekako potrebni. Zato treba očekivati Fiolića u veznom redu te povratak Žapera u udarnu momčad. Jasno, ostaje pitanje i tko će krenuti u vrhu napada. nekako nam se čini kako će se Bjelica za početak odlučiti za iskusnog Mihreta Topčagića, jer s njim na terenu Osijek može igrati kombinatornije, ali Mierez će biti tu, spreman kao zapeta puška bude li Bjelica odlučio krenuti u kontinuirani visoki pritisak na suparnika. Naravno, sve će to ovisiti i o kretanju rezultata.

Jedno je sigurno, otpor gostujućih nogometaša neće pasti sam od sebe. Osijek će morati dobro potegnuti ako želi svoju seriju neporaženosti produžiti na šestu utakmicu.

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
TURKOVIĆ SE PRIKLJUČUJE SKAUTSKOJ SLUŽBI
Nekadašnji napadač bijelo-plavih Almir Turković priključit će se skautskoj službi NK Osijek. Razgovori su u već poodmaklom stadiju, a do konačnog dogovora Turković treba riješiti svoj status sa Sarajevom.

- Naš je plan da nam bude skaut za BiH, ali prije negoli potpišemo ugovor s njim, on treba riješiti svoj status sa sadašnjim klubom Sarajevom. BiH je uvijek zanimljivo tržište, a to pokazuje i dolazak Amera Hiroša u naše redove, a u drugoj momčadi je i Nail Omerović. Želja nam je pojačati aktivnosti na tom području, a Turković je idealan izbor za to - rekao je Nenad Bjelica, trener NK Osijek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike