Svijet

Američki ministar obrane odbio "nagađati" o intervenciji zbog Tajvana
Objavljeno 23. listopada, 2021.

Vezani članci

"DA, OBVEZNI SMO TO UČINITI"

Biden: SAD bi stao u obranu Tajvana u slučaju napada Kine

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u petak da će Sjedinjene Države nastaviti podržavati tajvanske snage no odbio je potvrditi riječi svog predsjednika Joea Bidena da bi SAD vojno branio otok u slučaju napada Kine.
 

Biden je u četvrtak rekao da bi Sjedinjene Države stale u obranu Tajvana i obvezne su braniti otok na koji Kina polaže pravo.

"Da, obvezni smo to učiniti", odgovorio je Biden u gradskoj vijećnici na upit hoće li SAD stati u obranu Tajvana, koji se žali na sve jači vojni i politički pritisak Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

"Kao što smo činili u prošlosti u brojnim vladama, nastavit ćemo pomagati Tajvan svim vojnim kapacitetima koji će mu biti potrebni da se sam brani", rekao je Austin u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

"Dakle, ostajemo koncentrirati na te mjere. I neću ulaziti u nagađanja nikakve vrste glede Tajvana", rekao je novinarima nakon sastanka u NATO-u.

SAD ostaje predan načelu "jedne Kine" čime Washington diplomatski priznaje samo vladu u Pekingu, rekao je Lloyd Austin.

"Nitko ne želi da napetosti u Tajvanskom tjesnacu prerastu u sukobe, ponajmanje predsjednik Biden", rekao je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg odbio je "nagađati o hipotetičkoj situaciji".

"Sada je važno smanjiti napetosti u regiji. Ako krenem nagađati, to će ići u protivnom smjeru", rekao je i pozvao na rješenje "političkim i diplomatskim sredstvima".

Kina je pozvala predsjednika Joea Bidena na "razboritost" i rekla da nema "nikakva mjesta  za kompromis" u pitanjima koja se tiču "suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Bijela kuća je u petak potvrdila da se nije promijenila američka politika prema Tajvanu, dan nakon izjave predsjednika Joea Bidena koji je rekao da će Sjedinjene Države braniti Tajvan u slučaju kineskog napada.

"Predsjednik nije najavio nikakvu promjenu naše politike i nema nikakve promjene u našoj politici", rekao je glasnogovornik Bijele kuće i odbio komentare na pitanje je li Biden pogriješio.

Biden je rekao da se ljudi ne bi trebali brinuti za vojnu snagu ​​Washingtona jer "Kina, Rusija i ostatak svijeta znaju da smo najmoćnija vojska u povijesti svijeta". Kazao je i da "ne želi hladni rat s Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući, da nećemo promijeniti bilo koje naše stavove", dodao je.

Obraćajući se novinarima ranije u četvrtak, kineski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Zhang Jun rekao je da oni teže "mirnom ponovnom ujedinjenju" s Tajvanom i odgovaraju na "separatističke pokušaje" njegove vladajuće Demokratske progresivne stranke.

"Mi ne izazivamo probleme. Naprotiv, neke zemlje - posebno SAD - poduzimaju opasne akcije, vode situaciju u Tajvanskom tjesnacu u opasnom smjeru", rekao je.

"Mislim da u ovom trenutku moramo pozvati Sjedinjene Države da prestanu s takvom praksom. Uvlačenje Tajvana u rat definitivno nije u ičijem interesu. Ne vidim da će Sjedinjene Države time išta dobiti", zaključio je.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NJEMAČKA

U trgovine samo cijepljeni

2

NIZ PROSVJEDA I BLOKADA U SUSJEDNOJ SRBIJI

Pobjeda ekologa, zakon se mijenja?

3