Novosti
IZMJENA ZAKONODAVNOG OKVIRA

Kako regulirati rad na daljinu?
Objavljeno 22. listopada, 2021.
Radnicima su kod rada na daljinu važna pitanja zaštite na radu, definiranja troškova, prava na privatnost i isključenje, a poslodavci će taj model koristiti kada i ako se rad na daljinu uklapa u poslovni model tvrtke, neki su od naglasaka s konferencije o budućnosti tog pitanja, u Rijeci. Projekt o budućnosti rada na daljinu (DEVOTE) provodi Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u suradnji sa Sindikatom naftnog gospodarstva (SING) i Norveškom udrugom poslodavaca (NHO). Cilj je na temelju socijalnog dijaloga i više rasprava pripremiti smjernice za izmjenu zakonodavnog okvira, koje će biti predstavljene na završnoj konferenciji 2022. i dostavljene zakonodavcu.

Predsjednica SING-a Jasna Pipunić kaže da se od početka pandemije naftno-plinski biznis suočio s brojnim izazovima oko rada na daljinu. "I poslodavci i radnici oslonili su se na postojeću zakonsku regulativu, ali su brojna pitanja ostala usko definirana. Moraju se postaviti jasne granice radnog vremena, zdravlja i sigurnosti te privatnosti", rekla je.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić kazao je da ponajprije tehnologija, ali i fleksibilniji oblici rada omogućuju većem broju zaposlenika rad na daljinu. "Potrebno je regulirati odnos poslodavca i zaposlenika, i to ne smije biti jednostrano. Poslodavci će odnose uređivati sukladno zakonskoj obvezi, a u nekim djelatnostima takav rad nije moguć", rekao je Zorić, upozorivši i na problem socijalizacije tih ljudi. Pravnik NHO-a Henrik Munthe predstavio je predstojeće novine u regulaciji rada na daljinu u Norveškoj - obveza savjetovanja s radnicima, pisana informacija o reguliranju rada i nadzor inspekcije rada.

Pomoćnik ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić rekao je kako Vlada neće predložiti novi Zakon o radu bez socijalnog dijaloga i partnera, sindikata i poslodavaca. H
Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta