Regija
PROJEKTI PP-A PAPUK VRIJEDNI VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

Dvije nove poučne staze na Jankovcu
Objavljeno 23. listopada, 2021.
JANKOVAC - Poznata slavonska destinacija Park-šuma Jankovac uskoro će biti bogatija za još dvije poučne staze. Riječ je o dva projekta sufinancirana u cijelosti novcem iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, koje je odobrila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

– U jednom od projekata ulaganje je usmjereno na uspostavu poučne biciklističke staze s edukativno-rekreativnim elementima na području Slatinskog Drenovca. Za trasiranje će se koristiti postojeće šumske vlake i putevi u duljini od 6000 metara, dakle velika većina staze prolazi upravo kroz šumsko područje. Poučna staza spajat će Park-šumu Jankovac i naselje Slatinski Drenovac, u kojemu Javna ustanova Park prirode Papuk planira uložiti sredstva u budući Centar za prihvat posjetitelja. Najmlađi će se, vjerujemo, najviše veseliti igralištu ispred spomenutog centra, koji će biti izgrađen u sklopu navedenog projekta. Ukupna vrijednost projekta je 744 tisuće kuna, a početak radova očekuje se idućeg proljeća – kaže ravnatelj PP-a Papuk i načelnik Općine Čačinci Alen Jurenac.

Drugom je projektu nositelj Općina Čačinci, a odnosi se na nastavak ulaganja na području općine i Parka. Riječ je o novoj dionici poučne staze ukupne dužine 4000 metara, koja počinje od planinarskog izletišta Jankovac i nastavlja blagim nagibom do kanjona potoka Kovačice i po njemu podno utvrde Klak.

– Poučna staza uzdužno će spajati dva postojeća sadržaja – izletište Jankovac s obližnjim kulturno-povijesnim lokalitetom utvrde Klak odnosno sa Slatinskim Drenovcem. Ukupna vrijednost projekta je 743 tisuće kuna. Početak radova na stazama očekuje se u proljeće 2022. godine, pa se već iduće ljeto očekuje rasterećenje Jankovca vezano uz automobile. Općina Čačinci i Park prirode Papuk nisu željeli propustiti priliku za ulaganje u turističku infrastrukturu Papuka. Staze su svojom duljinom i karakteristikama prikladne za sve uzraste, pa će tako biti idealne za obiteljske šetnje – zaključio je Jurenac. V.G.
Do kraja rujna gotovo 50 tisuća posjeta
Park-šumu Jankovac je do kraja rujna ove godine posjetilo gotovo 50 tisuća posjetitelja, a iz godine u godinu privlači ih sve više. Na temelju ovog rujanskog broja, u PP-u s pravom očekuju velik broj posjetitelja i tijekom zimskih mjeseci.

- Posebno smo ponosni na ove brojke koje pokazuju koliko su Park prirode Papuk i Park-šuma Jankovac traženi i posjećeni. Ovim novim investicijama samo želimo još više olakašati kretanje te upoznavanje naših posjetitelja s Parkom - rekao je Alen Jurenac.

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike