Regija
SAVJETOVANJE O OBUCI NEPLIVAČA

Učenje plivanja u osnovnim školama - zakonska obveza
Objavljeno 23. listopada, 2021.
Utapanje je drugi uzrok smrti u Hrvatskoj. Čak šezdeset posto djece i mladih ne zna plivati
ORAHOVICA - U Centru za edukaciju ‘’Merkur’’ Orahovica u organizaciji Hrvatskog saveza sportske rekreacije ‘’Sport za sve’’ i Hrvatskog Crvenog križa preko Gradskog društva CK-a Osijek održano je 16. Hrvatsko savjetovanje o obuci neplivača. Cilj savjetovanje bio je utjecati na obuku što većeg broja neplivača, a posebno da se u osnovne škole uvede obvezna škola plivanja s obzirom na to da je utapanje drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Voditelj savjetovanja bio je dr. sc. Vladimir Findak, a nazočili su ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta Krešimir Šamija, u ime Hrvatskog Crvenog križa, izaslanica predsjednika Roberta Markta, Silvana Radovanović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ-a Martina Bunić, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza prof. dr. sc. Goran Leko, dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo prof. dr. Aleksandar Včev, v.d. ravnatelja GDCK-a Osijek Martina Hećimović i mnogi drugi te sudionici seminara iz cijele Hrvatske predvođeni članicom Organizacijskog odbora, hrvatskom paraolimpijkom i dopredsjednicom Hrvatskog paraolimpijskog odbora Anom Sršen.

– Moram prije svega reći da su znanost i struka učinili svoje, sva vitalna pitanja riješena su i sada se okrećemo našoj državi da nakon ovog savjetovanja bude zakonska obveza obuka neplivača u osnovnim školama, odnosno da ni jedno dijete ne može završiti školu dok ne nauči plivati. To je i najveći zaključak ovog savjetovanja, a druga važna stvar je da obuka neplivača bude i programska obveza. Trenutačno imamo godišnje 90 utopljenih u Hrvatskoj, što je, nažalost, drugi uzrok smrti u našoj zemlji nakon prometnih nesreća. U ovom trenutku u Hrvatskoj imamo više od 60 posto djece i mladih koji ne znaju plivati, što je vrlo zabrinjavajuće - da se u 21. stoljeću gubi život zbog neznanja plivanja. Zato ustrajemo na ovome i vjerujemo kako ćemo i uspjeti – rekao je prof. Findak.

Ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta Krešimir Šamija naglasio je kako je poanta savjetovanja upravo njegov radni naziv ‘’Znanje plivanja – civilizacijska potreba suvremenog čovjeka’’.

– Na nama je, Vladi i Ministarstvu, da učinimo sve što možemo kako bismo pridonijeli rješavanju ovog problema. Mi kao ministarstvo već radimo u tom području našom akcijom ‘’Hrvatska pliva’’ koju provodimo već dvije godine u suradnji s Hrvatskim plivačkim savezom i dajemo sve od sebe kako bismo kroz projekte svim sredinama omogućili obuku plivanja, ali jedino je pravo rješenje sustavan način i obveza škole plivanja u osnovnim školama – rekao je Šamija.

Dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, prof. prim. dr. sc. Aleksandar Včev, naglasio je kako je Fakultet aktivan suradnik ove priče te da je plivanje odličan način čuvanja zdravlja.

– Plivanje je važno, posebno kod bolesnika s problemima sa skeletnim i mišićnim sustavom. Plivanje za njih čini iznimno važne vježbe, a da pri tome ne opterećuju zglobove koji su im oštećeni. To je zapravo jedini način fizičke aktivnosti koju oni mogu u cijelosti odraditi – zaključio je Včev.

V. Grgurić
U Hrvatskoj je 90 smrtnih slučajeva godišnje zbog utapanja, više ih je samo u prometnim nesrećama

Bazen bez klora
Uskoro slijedi renoviranje bazena u Centru u Orahovici.

- Renoviranjem mijenjamo način dezinficiranja, sve će biti na biološki način, bez korištenja klora koji mnogoj djeci izaziva razne alergije i dosta ih baš zbog toga nije moglo završiti školu plivanja - rekao je Aleksandar Včev.

Možda ste propustili...

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

Najčitanije iz rubrike