Mozaik
U ZAGREBU POČELO TREĆE IZDANJE DA2 FILM FESTIVALA

Otvorenje uz film "Kuća Cardin" o životu i stvaralaštvu Pierrea Cardina
Objavljeno 22. listopada, 2021.

Filmom "Kuća Cardin", autorizirani dugometražni dokumentarac P. Davida Ebersolea i Todda Hughesa, o životu i stvaralaštvu Pierrea Cardina, rijedak uvid u um tog genija, u petak je u zagrebačkoj Uraniji počelo treće izdanje DA2 Film Festivala.



Prvi međunarodni natjecateljski filmski festival u regiji, i treći u svijetu, koji ujedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti DA2 - Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival, predstavlja osam dugometražnih filmova iz recentne svjetske produkcije. To su najnoviji, nagrađivani, uzbudljivi, poučni i zanimljivi filmski naslovi koji govore o najznačajnijim stvarateljima iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti.

Kako su najavili organizatori, ovogodišnji program donosi i film "Fellinopolis" talijanske redateljice Silvije Giuletti, u kojem imamo priliku vidjeti Maestra i njegova lica "zaigranog šarmera, predanog perfekcionista, lukavog manipulatora", i mnoga druga snimljena skrivenom kamerom njegovog bliskog suradnika Ferruccija Castronuove.

"Gianni Berengo Gardin: priča o dva grada" Donne Serbe-Davis, najavljuje se kao upečatljivi dokumentarac koji istražuje pitanje negativnih posljedica turističke industrije na svoje destinacije, u ovom slučaju kroz objektiv najpoznatijeg talijanskog fotografa i vizure njegove omiljene teme - Venecije. Film "Mau", čiju režiju potpisuju Benji i Jono Bergmann, prati neobičnu profesionalnu putanju Brucea Maua, dizajnerskog inovatora i kreativnog autsajdera koji se iz grafičkog dizajnera svjetske klase i savjetnika korporacija poput Coca-Cole i Disneyja, prometnuo u aktivista posvećenog društvenom boljitku.

Tel Aviv i njegov Bijeli grad - skup više od 4000 građevina internacionalnog arhitektonskog stila, tema je filma "Grad želje" redatelja Marcela Prinsa, koji kroz razgovore s vodećim svjetskim arhitektima i akademicima istražuje načine na koji je modernistički pokret obdario taj još mladi bliskoistočni grad trajnim i neporecivim šarmom. Redateljice Lene Borch Hansen i Anna von Lowzow sa svojim filmom "Jørn Utzon: čovjek i arhitekt", donose priču o tom arhitektu ispripovijedanu iz perspektive njegovih najbližih, koji otvoreno i iskreno dijele svoje anegdote i iskustva.

"Ja sam sunce", film Ilarije Gambarelli, intimni je portret talijanskog modnog dizajnera Lorenza Rive i njegova odnosa sa suradnikom i bivšim privatnim partnerom Luigijem Valiettijem. Film "Novi Bauhaus - Život i naslijeđe Moholy - Nagyja", redateljice Alyse Nahmias, govori o tom slavnom slikaru, fotografu i profesoru, a motiviran je izazovom stvaranja u ograničenim okvirima Velike depresije i Drugog svjetskog rata.

Filmovi se natječu za službenu festivalsku nagradu Iskra koju međunarodni žiri dodjeljuje najinspirativnijem filmu, a s ciljem poticanja proizvodnje filmova koji tematiziraju dizajn, arhitekturu i umjetnost te razvoja kreativnog stvaralaštva i promocije hrvatske umjetnosti u svijetu. Nagrada je slika mladih hrvatskih umjetnika iz kolekcije - Erste Fragmenti. Ove godine u žiriju su Alec Von Bargen (vizualni umjetnik, glumac i pisac iz SAD-a), Duška Zagorac (scenaristica, redateljica i producentica iz Sarajeva, s adresom u Velikoj Britaniji), i Idis Turato (nagrađivani riječki arhitekt).

DA2 Film Festival trajat će do 26. listopada, u zagrebačkoj Uraniji, prostoru kreacije te online od 23. listopada do 1. studenoga. T.K.
KREATIVNOST - NAJINTRIGANTNIJA TEMA
DA2 Film Festival prvi je festival u regiji koji ujedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti. Bave se najintrigantnijom sferom naših života - kreativnošću. ​DA2 ujedno je i platforma koja ujedinjuje umjetničke svjetove i stvara zajednički prostor kreativnog djelovanja. Ona je mjesto susreta, povezivanja, razmjene iskustva, poticanja, stvaranja i promocije. Filmovi se natječu za nagradu ISKRA, sliku hrvatskog umjetnika ili umjetnice koju je osigurala Erste banka, a koju međunarodni žiri dodjeljuje najinspirativnijem filmu.

Filmski naslovi koji govore o najznačajnijim stvarateljima iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti

Najčitanije iz rubrike