Kultura
NOVA IZLOŽBA

“Meke forme, oštre forme” u osječkoj Galeriji Knifer
Objavljeno 23. listopada, 2021.
Na raznim izložbama, suradnja novosadske i osječke akademije traje već više od 10 godina

Samostalna izložba Bosiljke Zirojević Lečić “Meke forme, oštre forme” otvorena je u četvrtak u osječkoj Galeriji Knifer. U izložbenom prostoru Akademije za umjetnost i kulturu predstavljeno je 20-ak recentnih radova te nagrađivane novosadske umjetnice i profesorice slikarstva na tamošnjoj Akademiji umetnosti, koja od 1992. godine ima gotovo 150 samostalnih i grupnih izložbi u Srbiji (Novi Sad, Zrenjanin, Beograd...) i inozemstvu (Švedska, Njemačka, Kina, Japan...)


- Mekoća iz naziva izložbe dolazi od materijala koje upotrebljavam. Naime, iako sam po vokaciji slikarica, sliku tretiram više kao objekt, gdje se koristim raznim materijalima, koji me sami po sebi jako inspiriraju i od kojih pravim manualnu sliku. Na izložbi se mogu vidjeti moji recentni radovi, ja ih zovem šivanim slikama, a donijela sam i neke svoje najnovije crteže manjih formata, koji su opozit tim slikama i kao takvi čine te neke, kako sam ih nazvala, oštre forme. Velika mi je čast izlagati u Galeriji Knifer, te zahvaljujem domaćinima na sjajnom gostoprimstvu i organizaciji. Na raznim studentskim izložbama, a evo sada i profesorskoj, suradnja novosadske i osječke akademije traje već više od deset godina, i jako navijam da se tako i nastavi - rekla je Zirojević Lečić, koja je još od svojih ranih radova sliku shvatila i tretirala kao područje mogućih preispitivanja njezinih ontoloških postulata, ali i kao mogućnost ekskluzivnog djelovanja u “proširenom polju slikarstva”.

 

Vodeći se načelom “manje je više” i odričući se narativnosti, Zirojević Lečić pikturalnim (ali i nelikovnim) elementima organizira plastičnu cjelinu čija se poruka iščitava na nivou reprezentativnih formalnih principa. Čvrsta geometrijska linearnost, konstrukcija, materijalizirana struktura i kombinacija različitih materijala doimaju se pritom kao jasno definiran kontrapunkt zamršenim društvenim odnosima, destrukciji i kaosu današnjeg svijeta. Ona, dakle, uspostavlja vlastiti plastični sustav kao svojevrsni model za preuređenje društva u krizi, za uspostavljanje sklada, reda i harmonije, pri čemu je to plastično rješenje zasnovano na geometrijskom racionalizmu, preciznosti i jasnoći, odnosno na evokaciji principa koji su u umjetnosti u optjecaju još od prve polovine prošloga stoljeća.

 

- Da autorica nije preuzela neku vrstu rizika, mi ove radove jednostavno ne bismo imali priliku vidjeti. Bitna stvar koju relativno često spominjem studentima jest da se nemamo kome dodvoravati, a Zirojević Lečić pravi je primjer autorice koja tako stvara te na taj način dolazi do ovakvih sjajnih rezultata. Ovo što vidimo zaista su iznimni radovi, ali neće se svakome svidjeti. Autorica je donijela još bar trećinu više radova, no nikako ne znači da oni koji nisu izloženi nisu dovoljno dobri, nego smo procijenili da odabrani radovi najbolje korespondiraju jedni s drugima, kao i sa samim prostorom koji nam je na raspolaganju - rekao je voditelj Galerije Knifer Vladimir Frelih na otvorenju izložbe “Meke forme, oštre forme”, koju se može posjetiti do srijede, 3. studenoga.

Danijel Miklić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike