Ekonomija
U HGK-U DODIJELJENE ZLATNE KUNE

Laureati - Cobe, Eurokamen i drugi put zaredom Nexe
Objavljeno 23. listopada, 2021.
Zlatna kuna prestižno je priznanje koje dolazi kao potvrda uspješnog poslovanja

Osječki Cobe i Eurokamen te našički Nexe d.d., dobitnici su plakete Zlatna kuna za ostvarene rezultate poslovanja u 2020. godini najuspješnijoj maloj, srednjoj i velikoj tvrtki u Osječko-baranjskoj županiji. Plakete su im dodijeljene u petak na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK-a Županijske komore Osijek. Zlatna kuna prestižno je priznanje koje svakom gospodarskom subjektu s područja Osječko-baranjske županije dolazi kao najbolja potvrda uspješnog poslovanja u protekloj godini, do laureata dolazi se usporedbom 21 ekonomskog kriterija u kojemu se, uz ostalo, vrednuje ukupan prihod, izvoz, dobit, zapošljavanje te materijalna i nematerijalna imovina.


Cobe d.o.o. digitalna je agencija koja se bavi razvojem mobilnih i web-aplikacija za hrvatsko i međunarodno tržište, sa sjedištem u Münchenu i uredom u Osijeku. Agencija posluje gotovo deset godina. U prošloj su godini 13,1 milijuna kuna prihoda ostvarili na izvoznim tržištima, u prošloj godini imali su 25 zaposlenih kojima je isplaćena prosječna plaća u iznosu 8800 kuna.
Eurokamen d.o.o. posluje unutar tržišnih sektora građevinske industrije i građevinarstva obavljanjem djelatnosti eksploatacije i prodaje tehničko-građevnog kamena, proizvodnje opekarskih proizvoda te gradnje objekata. Ukupni prihodi društva u 2020. godini gotovo su udvostručeni u odnosu na 2019. godinu, iznosili su 142,6 milijuna kuna. U prošloj su godini prosječno zapošljavali 202 radnika kojima je isplaćena prosječna netoplaća u iznosu 5800 kuna.
Nexe d.d. druga je po veličini tvornica cementa u Hrvatskoj i vodeći proizvođač, prijevoznik i ugrađivač svježeg betona. U prošloj godini ostvarili su rast prihoda za sedam posto, ukupne investicije u proširenje i modernizaciju proizvodnje i poslovnih procesa u 2020. godini iznosile su 51,7 milijuna kuna. Prosječna isplaćena netoplaća za 431 zaposlenog iznosila je 8759 kuna. Ovo je druga godina zaredom kako Nexe, kao velika tvrtka, osvaja Zlatnu kunu.


Zoran Kovačević, predsjednik Gospodarskog vijeća HGK-a Županijske komore Osijek, kao domaćin, u uvodnoj je riječi rezimirao rezultate ukupnog osječko-baranjskog gospodarstva u prošloj godini. A oni su bili više nego iznenađujući.


- Na početku 2020. godine godine bilo je teško procijeniti da će njezin kraj biti zapravo brz povratak na pretpandemijske rezultate. Lokalno gospodarstvo u prošloj je godini poslovalo pozitivno, ostvaren je prihod veći od 28,5 milijardi kuna, što je tri posto bolje u odnosu prema 2019. godini. Ostvarena je dobit u iznosu od 1,3 milijarde kuna. Prvi put došli smo do dobiti koja je, uspoređujući se na razini Hrvatske, treća, odmah iza Zagreba i Zagrebačke županije. Sam rast od 67 posto najveći je rast u protekloj godini na razini Hrvatske. Na to dolaze i naši tradicionalno dobri izvozni rezultati, dobar trgovinski saldo, insolventnost koja ne ugrožava gospodarstvo - rekao je Kovačević.


No ono što je posebno izdvojio je da su broj zaposlenih, kao i ukupni prihodi, kvalitetno raspoređeni i to daje dodatnu sigurnost za razliku od ranijih godine kada je ukupni gospodarski rezultat izravno ovisio o rezultatima velikih sustava. Osvrnuo se i na projekcije za ovu godinu.
- Na tragu smo dobrih rezultata koji su na razini također pretpandemijske 2018. godine. Imamo dvije tisuće zaposlenih više, isto toliko i manje nezaposlenih, odnosno nezaposlenost je pala ispod 15 tisuća, a to je nešto što smo zadnji put imali 1990. godine - istaknuo je Kovačević. Svim dobitnicima čestitao je i Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, a uime nagrađenih zahvalio je Stjepan Ergović, zamjenik predsjednika Uprave Nexe d.d. Dario Kuštro

Rast dobiti osječko-baranjskog gospodarstva od 67 posto najveći je rast u protekloj godini na razini Hrvatske

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike