Novosti
IZMJENE ZAKONA O UGOSTITELJSTVU I O TROŠARINAMA

Iznajmljivači će na OPG-ovima smjeti ponuditi i doručak
Objavljeno 22. listopada, 2021.

Vlada je u četvrtak utvrdila Prijedloge izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a među izmjenama je produljenje roka valjanosti privremenih dozvola za objekte zbog legalizacije, kao i omogućavanje svim iznajmljivačima usluživanja doručka.



Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na sjednici Vlade rekla je da se predloženim izmjenama produžuje rok važenja privremenih rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti do 31. prosinca 2024. Do sada je bila propisana mogućnost izdavanja privremenih rješenja, s rokom važenja najdulje do 31. prosinca 2021. To je u pratećem dokumentu objašnjeno, uz ostalo, time što je, "s obzirom na broj podnesenih zahtjeva i kapacitete nadležnih tijela, u tijeku opsežan proces legalizacije koji će trajati izvjesno vrijeme te veći dio objekata za koji su izdana privremena rješenja kojima se omogućava obavljanje ugostiteljske djelatnosti odnosno pružanje ugostiteljskih usluga još uvijek nije ozakonjen". Prema prikupljenim podacima, izdano je oko 15.900 privremenih rješenja, a ako se rok važenja tih rješenja ne bi produžio, ona bi prestala važiti, što bi dovelo do poremećaja u gospodarstvu zbog smanjenja smještajnih kapaciteta u turizmu, a time i do smanjenja prihoda za državni proračun i gubitka radnih mjesta u ugostiteljskim objektima za koje su ishođena takva rješenja. Ministrica je istaknula i da se sukladno upozorenju Europske komisije izmjenama tog zakona omogućuje pružanje usluge usluživanja jela, pića i napitaka tj, kako se navodi u dokumentu doručka, i to pod istim uvjetima i za sve iznajmljivače u domaćinstvima i na OPG-ovima. Predložene izmjene trebale bi stupiti na snagu 1. siječnja 2022.

Vlada je sa sjednice u Sabor poslala Prijedlog izmjena Zakona o trošarinama kojima se provodi njegovo daljnje usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a, a najznačajnija predložena izmjena odnosi se na oslobađanje od obaveze plaćanja trošarina za male proizvođače jakih alkoholnih pića. Kako je izvijestio državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj, to se odnosi na one koji godišnje od voća proizvedu do 50 litara jakog alkoholnog pića i koriste ga za vlastitu potrošnju ili potrošnju članova svoga kućanstva ili svojih gostiju. "Ovim se izmjenama za male proizvođače jakih alkoholnih pića ukida obveza plaćanja trošarine, a to je trenutačno prihod proračuna od oko pet milijuna kuna godišnje. Uz financijski učinak, tu je i administrativno rasterećenje proizvođača i carinske uprave", izjavio je Čuraj. Dodao je da se pozitivni učinci oslobađanja od plaćanja trošarina reflektiraju i na opstojnost tradicionalne proizvodnje voćnih rakija u seoskim domaćinstvima, kao i na pojednostavljenje trošarinskih procedura s registriranim obveznicima. Trenutačno su u Hrvatskoj registrirana 38.374 takva mala proizvođača. H
KONKURENTNIJI
Vlada predlaže i uvođenje instituta "samostalni mali proizvođač ostalih pića koja se dobivaju vrenjem", "samostalni mali proizvođač međuproizvoda" i "samostalni mali proizvođač vina", uz mogućnost primjene snižene trošarine, u iznosu od 50 posto nacionalne propisane visine. "Cilj je da se podigne razina konkurentnosti kada isporučuju alkoholna pića u druge zemlje članice EU-a", rekao je Čuraj.

Najčitanije iz rubrike