Regija
OPĆINA IŠČEKUJE RAZGOVORE I NOVAC

"Poirot kod Strizivojne" čeka dva ministarstva
Objavljeno 22. listopada, 2021.
Očekuju financijski suport ministarstava kulture i turizma u uređenju prostora u duhu romana i u plaćanju autorskih prava
STRIZIVOJNA



Proteklog vikenda ponovno je jedna od nacionalnih televizija emitirala klasik među krimićima Agathe Christie, “Ubojstvo u Orient Expressu”, iz 1934., potvrđujući bezvremensku popularnost toga naslova i lika detektiva Herculea Poirota, koji i taj put besprijekorno slaže mozaik zločina.



Ponovno emitiranje samo je učvrstilo Strizivojnu u procjeni da se najpoznatije ubojstvo iz pera kraljice krimića dogodilo upravo u blizini njihova mjesta. Na tome, kao i činjenici da ima najdužu ulicu u Hrvatskoj – Ulicu Stjepana Radića od 7,8 kilometara, ta općina temelji Strategiju razvoja turizma. Stoga Općina ovih dana očekuje razgovore u ministarstvima kulture i turizma oko realizacije, vizualizacije slavnog romana iz 1934., na dijelu strizivojačkog željezničkog kolodvora.

Upravo je njezin načelnik Josip Jakobović, prof. hrvatskog jezika i književnosti, tvorac ideje da na podudarnostima iz radnje filma i terena u blizini Strizivojne ta općina turistički poentira.

– Ubojstvo u slavnom vlaku dogodilo se 20-ak minuta nakon vožnje od Vinkovaca, a to je između Strizivojne i Mikanovaca. Od Vinkovaca do nas treba 17-18 minuta, nakon čega vlak nastavlja prema Brodu. U romanu se spominje i šuma koja je također tu, blizu nas – kaže načelnik.

– Čekamo razgovore u ministarstvima kulture i turizma, uz čiju bismo i financijsku pomoć i drugi suport išli u realizaciju projekta, kao i prema autorskim pravima kuće u Velikoj Britaniji koja vodi računa o tom djelu. Imamo okvirno projektnu ideju – jednu prostoriju u sklopu željezničkog kolodvora, kao i jedan vagon vani uredili bismo u duhu vremena iz kojeg su “Ubojstvo..” i slavni vlak Orient Express, s naglaskom na dio radnje koji se, držimo, dogodio u blizini našeg mjesta, i na tome temeljimo priču i promociju. Također, projektnom idejom obuhvaćeni su i putokazi koji bi upućivali na radnju i njezina poprišta u našem kraju – kaže Jakobović.

Općina računa na financijsku potporu EU izvora, kao i dvaju spomenutih domaćih ministarstava, a u razradu troškovnika tek treba ići.

– Njegov dio bio bi i angažman projektanata i arhitekata koji bi detaljno razradili sve i tada bismo imali okvirne brojke. Gledamo pogodne EU natječaje čijim bismo sredstvima odradili pripravu, a potom i realizaciju – kaže načelnik.

Na upit koliko je ta nevelika jedinica lokalne samouprave spremna izdvojiti samo za stavku nezaobilaznih autorskih prava, Jakobović kaže da Općina upravo računa na potporu dvaju ministarstva.

– Bez njihove pomoći, mi to sami ne možemo. Praksa autorskih prava poznata je više primorskim mjestima, npr. Dubrovniku, koji ih je platio za “Igre prijestolja”, no to je svjetska turistička metropola koja si to financijski može priuštiti – kaže Jakobović.

Autorskim pravima bavi se tvrtka Agatha Christie Ltd, koja ih rješava za nasljednike slavne spisateljice.



Suzana Župan
ZBOG SNIJEGA ZAGLAVILI NA BALKANU
Poirot je u Orient Expressu i prepoznaje bliskog prijatelja. Zbog snijega su zaglavili na Balkanu, dvije noći nakon Istanbula. Iduće jutro Samuel Edward Ratchett nađen je izboden 12 puta nožem u kupeu. U vlaku je s Poirotom 13 osoba koje na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, no to se promijeni otkrivanjem pravog identiteta ubijenog i ostalih – sažetak je romana. Poirot i ostali akteri vozili su se slavnim vlakom od Istanbula i preko Slavonije, u dijelu romana gdje je vlak stao i gdje se dogodilo ubojstvo spominju se Vinkovci i Brod.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike