Osijek
NA GORNJOGRADSKOJ TRŽNICI

Krizanteme već uvelike u prodaji, cijene kao lani
Objavljeno 22. listopada, 2021.
Prodavačima na tržnici konkurencija su, kažu, trgovački centri, i to zbog obročnog plaćanja

Iako je do blagdana Svih svetih još deset dana, gornjogradska je tržnica već neko vrijeme prepuna krizantema i multiflora, cvijeća koje tradicionalno stavljamo na posljednja počivališta najmilijih. Dugogodišnji prodavači na tržnici nisu dizali cijene u odnosu prema prošlim godinama, no kažu da stoga i ne namjeravaju spuštati cijenu uoči blagdana, pa ni na Dušni dan.



- Toplo vrijeme pogoduje krizantemama da se brže otvaraju, no uz redovito zalijevanje one mogu izdržati čak do Božića - kaže iskusna prodavačica i uzgajivačica krizantema Jela Fluhar, koja će, kao i ostali prodavači krizantema, dva dana uoči blagdana, pa i 1. studenoga, raditi do navečer kako bi svaka krizantema našla svoga kupca. Iskustveno kaže da ih uspijeva sve prodati, kako one tamnijih boja za pokojnike starije dobi tako i žute i bijele namijenjene preminulima u mlađoj dobi. To je, kaže Fluhar, nepisano pravilo kojeg se drže mnogi kupci. Ipak, koje god boje bile, kod nje se u samo nekoliko dana proda na stotine krizantema i multiflora.

Pa iako se pretpostavlja da su cvjećarnice njezina i konkurencija ostalih prodavača, Fluhar kaže kako su to zapravo trgovački centri, i to isključivo zbog mogućnosti obročnoga plaćanja. Jasno je to i mladoj prodavačici Ani Lovrić iz Čamagajevaca, koja prodaje isključivo multiflore iz vlastitoga uzgoja u OPG-u Davor Lovrić.

- Mi nemamo toliko široku ponudu, ali kupci nam nerijetko dolaze kući po multiflore. I ovdje je već na tržnici krenula dobro prodaja i nadam se da ćemo uspjeti sve prodati do blagdana Svih svetih - istaknula je Lovrić. Inače, osim kod naše dvije sugovornice, još je nekolicina mjesta na tržnici gdje možete birati između otvorenih, zatvorenih, bijelih, žutih, narančastih, bordo ili kakvih drugih multiflora i krizantema...



Marija Mihelić
NA TRŽNICI NAJJEFTINIJA 20, U CENTRIMA 15 KN
Ovisno o veličini krizantema i multiflora, formirane su i cijene. Tako je najmanje moguće kupiti već za 20 kuna, dok one najskuplje stoje 50. Dakako, određene su cijene i za one srednje veličine, a od prodavačice Lovrić doznajemo da ona ima samo dvije cijene, 20 i 25 kuna za multiflore.

Inače, cijene u trgovačkim centrima niže su od onih na tržnici pa je tako najniža, ali ne i iznimno bogata krizantema 15 kuna pa sve do najskuplje po 30, odnosno za one u većem kaliću i po 40 kuna. “Srećom pa još uvijek ima onih sugrađana koji vole domaće sadnice, pa radije dolaze k nama”, poručuje prodavačica Fluhar.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike