Regija
NEOBIČNA SPASILAČKA AKCIJA U BELIŠĆU

Zalutalog mladog labuda vratili su na Staru Dravu
Objavljeno 22. listopada, 2021.
Nekolicina Belišćana zdušno se brinula za labuda do dolaska vatrogasaca koji su ga prevezli i pustili među njegovo jato

Dva pripadnika DVD-a Belišće, komunalni redar, nekoliko građana, jedan fotograf i jedan labud - sudionici su ovotjedne nesvakidašnje akcije spašavanja mladog labuda koji je prije nekoliko dana dolutao u naseljeni dio Belišća, a koji je zahvaljujući entuzijazmu Belišćana uspješno vraćen u svoje stanište na Staru Dravu.



Priča je počela u petak (15. listopada) kada su stanovnici Ulice Petra Zrinskog uočili mladog labuda kako izgubljeno glavinja cestom. "Brzo smo shvatili da se životinja izgubila i da je pogreškom doletjela k nama, pa smo je odlučile vrlo lagano i s pomoću metle usmjeriti u dvorište naših susjeda gdje nitko ne živi te ga tu zatvoriti kako ne bi ponovno završio na cesti. Kako i sama imam nekoliko kokica, našlo se kukuruza za hranu i za našeg novog simpatičnog susjeda, a onda sam nazvala komunalnog redara i o svemu ga izvijestila želeći pronaći najbolje rješenje za zalutalu pticu", ispričala nam je svoje neobično iskustvo Belišćanka Ivana Jurišić, koja se posljednjih nekoliko dana zdušno skrbila za pridošlicu. U brizi za labuda ubrzo su joj se, kaže, pridružili i članovi Udruge "Zvono" iz Belišća te druge susjede zahvaljujući kojima je nekoliko dana mladac, punog želudca, istinski uživao.

Čim je dobio dojavu u pridošlici, komunalni redar Marko Anić počeo se raspitivati i tražiti rješenje kako zalutalu životinju što bolje i sigurnije vratiti na mjesto gdje pripada. Dobivši potrebne upute i informacije o postupanju, Marko se odlučio u pomoć pozvati belišćanske vatrogasce smatrajući da će oni akciju spašavanja najbolje provesti. Ubrzo nakon razgovora sa zapovjednikom vatrogasaca Dubravkom Čovčićem, u Ulicu Petra Zrinskog kombijem stižu vatrogasci Marko Ivić (56) i Mario Karapetrić (28), koji se još živo prisjeća labudova nezadovoljnog siktanja kada mu je prišao s namjerom da ga uhvati i smjesti u kombi kojim je prevezen do svoga jata.

Cijelu akciju spašavanja labuda teškog oko 15 kilograma pozorno je sve do puštanja na Staru Dravu zajedno s ostalim dionicima pratila i njegova dotadašnja "skrbnica" Ivana ne skrivajući koliko je bio odličan osjećaj vidjeti ovu prekrasnu pticu i njezine snažne zamahe krilima nakon što je na slobodi ponovno poletjela i počela plivati.


Lidija Aničić
Labud se vozio u vatrogasnoj jakni
 
Premda mlad, Mario je kao lovac i iskusan vatrogasac koji je već spašavao rodu i vraćao je na Karašicu nakon što je zapela u jednom dvorištu, bez ozljeđivanja prišao i uzeo divlju životinju. "Labuda sam samo zaogrnuo vatrogasnom jaknom, uhvatio i smjestio u stražnji dio kombija, a kada smo stigli na Staru Dravu, na isti sam ga način uhvatio i pustio na vodu. Premda smo uživali gledajući spašenu životinju ponovno na slobodi, bila je to tek jedna od intervencija i poslova koji vatrogasci moraju odraditi", jednostavno kaže.

Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike