Mozaik
DOKAZANO JE

Vikinzi su bili brži od Kolumba
Objavljeno 22. listopada, 2021.
Stoljećima prije nego što je Kolumbo prešao Atlantik, osam građevina s drvenim okvirima prekrivenih travom stajalo je na uzvisini iznad tresetišta i potoka na sjevernom vrhu kanadskog otoka Newfoundland, što je dokaz da su Vikinzi stigli u Novi svijet prvi. No, točan trenutak kada su Vikinzi putovali da osnuju naselje L‘Anse aux Meadows ostao je nejasan - do sada. Znanstvenici su u srijedu objavili da je nova tehnika datiranja, koja koristi kao referentnu točku davne solarne oluje, otkrila da je naselje postojalo prije 1021. godine i 471 godinu prije prvog putovanja Kolumba. Tehnika je korištena na tri komada drva posječenog za naselje, i svi su rezultati upućivali na istu godinu.

"Vikinzi zaslužuju pohvale što su bili prvo ljudsko društvo koje je prešlo Atlantik", rekao je geoznanstvenik Michael Dee sa sveučilišta Groningen u Nizozemskoj, koji je vodio studiju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature. Vikinzi su bili pomorci sa skandinavskim domovinama: Norveškom, Švedskom i Danskom. Posjedovali su izvanredne vještine gradnje brodova i plovidbe te su osnovali naselja na Islandu i Grenlandu. Njihova drvena plovila pokretala su se na jedra i vesla. Jedan sačuvani primjer, nazvan brod Oseberg, dugačak je 21,6 metara.

Uobičajeno radiokarbonsko datiranje - određivanje starosti organskih materijala mjerenjem sadržaja radioaktivnog izotopa ugljika - pokazalo se previše nepreciznim za određivanje starosti naselja L‘Anse aux Meadows otkrivenog 1960., iako je postojalo opće uvjerenje da datira iz 11. stoljeća. H
Najčitanije iz rubrike