Osijek
UDRUGA ZA TERAPIJSKO I REKREACIJSKO JAHANJE 4 LISTA

Ranč snova i hrabrih srca
Objavljeno 22. listopada, 2021.
Mala ergela konja, uz stručnu pomoć licencirane fizioterapeutkinje, pomaže djeci s teškoćama

Spojivši ljubav prema konjima i djeci s poteškoćama u razvoju, Adela Kolobarić, 31-godišnja Osječanka, osnovala je prije dvije i pol godine Udrugu za terapijsko i rekreacijsko jahanje 4 lista. Udruga djeluje na lijepo uređenom i prostranom ranču u naselju Tvrđavica, gdje ćete, ako prošetate obližnjim nasipom, lako primijetiti malu ergelu Adelinih ljubimaca, koji uz njezinu stručnu pomoć kao licencirane fizioterapeutkinje pomažu djeci s teškoćama u razvoju.Pobijedila bolest


- To mi je oduvijek bila želja, od 1999. godine radim s konjima, volontirala sam u Udruzi Mogu dok ju je vodila Davorka Šuvag, alfa i omega terapijskog jahanja u Hrvatskoj, i ondje sam zavoljela konje i rad s djecom s poteškoćama u razvoju. Zbog toga sam u konačnici i studirala fizioterapiju, kako bih zaokružila cijelu priču - pojasnila nam je Adela, s kojom smo razgovarali na njezinu prekrasnom ranču u Tvrđavici.

Priča o njezinu ranču priča je o ispunjenju sna, ali i o velikoj borbi, jer prije nego što je pokrenula udrugu Adela je pobijedila opaku bolest.

- Godine 2015. dijagnosticiran mi je Non-Hodgkinov limfom. Ne znam točno koji je bio stupanj, no bilo je gadno. Imala sam osam ciklusa kemoterapije i 15 zračenja. Nakon svega toga odlučila sam kupiti konja i pokrenuti cijelu ovu priču s terapijskim jahanjem. Nisam još ni kosu dobila kada sam si kupila Arwen, moju prvu kobilu, i tu je sve lagano krenulo, i moje psihičko i fizičko izlječenje - rekla nam je Adela.

U svemu joj puno pomaže prijateljica Tena Magdić Butković, njezin predradnik, kako će u šali reći, ali i volonteri. Kod Tene sve zapravo i počiva na volontiranju.

- Recimo, ovoga sam ljeta dobila zapetljaj crijeva i završila u bolnici, i tu je Tena uskočila i pomogla da udruga opstane. Jer ipak je potrebno hraniti konje, voditi terapije, ali i sve druge poslove. Naravno, moram tu spomenuti i volontere koji su također puno pomogli i držali ranč dva mjeseca dok me nije bilo - hvali Adela svoje pomoćnike.

Na ranču je pet konja koji se koriste u terapijske i rekreacijske svrhe, a tu je i Zita, kobila spašena iz klaonice. Zita je pomalo šepava, ali prekrasna crna kobila koja uživa u nesebičnoj ljubavi Adele i volontera, nesvjesna sudbine koja ju je umalo zadesila. Udruga se inače financira isključivo iz članarina članova kojih je trenutačno tridesetak, dosta je djece s cerebralnom paralizom ili poremećajima autističnog spektra, no konje rado jašu i rekreativci.

- Radimo s individualnim korisnicima. Javljaju nam se roditelji koji su zainteresirani za terapijsko jahanje te dobiju termin od pola sata ili sat vremena, kako tko ima mogućnosti ili kako ja u suradnji s njihovim fizijatrom odlučim - pojašnjava Adela.

Iako je ranč prekrasan i jako dobro vođen, potreban je još jedan djelić u mozaiku da bi bio savršen. Riječ je o vanjskoj hranilici za konje.

Divni ljudi


- Skupljamo sredstva za hranilicu kako bi se konji mogli hraniti i vani, jer inače kiša namoči hranu i ona potom propadne. Hranilica bi nam stoga jako dobro došla jer bismo uspjeli sačuvati puno hrane. Ovako jedan dio životinje razbacaju i izgaze, a dio propadne nakon kiše - pojašnjava Adela.

Ovdje se u priču uključio Istok u objektivu, novoosnovana udruga koja okuplja kreativce i zaljubljenike u fotografiju, i to idejom da fotografije Adelinih konja izlože na humanitarnoj izložbi, s ciljem prikupljanja sredstava za hranilicu. Više o ovoj suradnji otkrio nam je predsjednik Istoka u objektivu Mario Mihaljević.

- Poput svih ostalih na ranču udruge 4 lista, i mi u ovu priču ulazimo volonterski, sa željom da upoznamo naše sugrađane s hvalevrijednim radom ovih divnih ljudi, ali i upozorimo na problem s kojim su se susreli. Naziv izložbe, “Prvi list”, simboličan je. S jedne strane izložba je prvi službeni projekt naše mlade udruge, svojevrsni prvi list, prva stranica naše “fotomonografije”. Istovremeno, realni smo, jasno nam je da je dugačak put do nove hranilice za konje. Ideja je, stoga, nastaviti ovu priču kroz još tri projekta te ju, simbolično, zaokružiti na četiri lista. Djetelina s četiri lista simbol je sreće, nadamo se brojnim osmijesima na kraju projekta - zaključuje Mihaljević.Ivan Alilović
Izložba "Prvi list"
Izložba “Prvi list” otvara se u subotu, 23. listopada u 18 sati, a fotografije možete pogledati u subotu i nedjelju, od 18 do 22 sata u dvorištu Stare pekare, 6. katakomba. Ulaz je besplatan, a svakom donacijom većom od sto kuna dobit ćete fotografiju po izboru na dar. Izložbu su pomogli Osječka tvornica ideja i Biroprint, a medijski je pokrovitelj Glas Slavonije.

Račun udruge 4 lista, na koji se može uplatiti donacija, glasi: IBAN: HR7824840081135136401. Opis plaćanja:

Donacija za hranilicu

CILJ AKCIJE
Cilj je zajedničke akcije dviju udruga skupiti sredstva za nabavu vanjske hranilice za konje. Hranilica konjima daje potrebnu količinu hrane bez rasipanja te će dugotrajno osigurati znatnu uštedu i ušteđeni novac moći će se uložiti u terapiju i ostalu opremu.

ISTOK U OBJEKTIVU
Istok u objektivu udruga je kreativaca i zaljubljenika u fotografiju. Svojim fotografijama članovi ove udruge prenose doživljaj svijeta oko sebe. Ovaj su put modeli ispred objektiva bili predivni konji i volonteri na ranču Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje 4 lista.

Možda ste propustili...