Novosti
GOSPODARSKI IZAZOVI

Vujčić: Stopa inflacije bit će ove godine 2,3 %, nagodinu će usporiti
Objavljeno 21. listopada, 2021.
"Iduće godine jasno ćemo objasniti ljudima što uvođenjem eura mogu očekivati glede tečaja, promjene cijena, plaća, kredita..."

Stopa inflacije ove će godine biti 2,3 posto, što nije zabrinjavajuće. Izjavio je to guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u četvrtak novinarima, dodajući kako bi inflacija već iduće godine trebala usporiti rast, kad se očekuje popuštanje pritiska na cijene energenata.Transparentnost


"Pandemija je dovela do toga da su se lanci opskrbe, koji su u svijetu funkcionirali kao dobro podmazani sat, jednostavno prekinuli i nije moguće vrlo brzo uspostaviti njihovo funkcioniranje na način kao prije pandemije. Zato moramo biti strpljivi, dok god to traje, imat ćemo i rast cijena, jer robe ne dolaze onom brzinom kao prije krize", objasnio je Vujčić. "Sjećate se kada je stopa inflacije bila puno viša, a ova je stopa uostalom cilj središnjih banaka. Ono oko čega moramo biti zabrinuti je pitanje hoće li stopa inflacije nastaviti rasti i u budućnosti. Zapravo, inflacija bi trebala blago usporiti sljedeće godine, kad ponajprije popusti pritisak na cijene energenata, jer su upravo cijene energenata pridonijele s polovinom rasta inflacije ove godine, ponajprije nafta i plin", ustvrdio je guverner.

Osvrnuvši se na uvođenje eura u Hrvatsku, guverner je najavio informacijsku kampanju te je podržao potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića, koji je na konferenciji "Izazov promjene" u organizaciji Zagrebačke burze (ZSE) i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) pozvao financijske institucije na transparentnost informiranja građana o uvođenju eura. "Građani moraju biti dobro informirani, sve informacije moraju im biti dostupne. Mislim da je potrebno napraviti informacijsku kampanju, radi se o velikom logističkom pothvatu zamjene valute, a on traži informacijsku kampanju koju planiramo provesti iduće godine. Iduće godine jasno ćemo objasniti ljudima što mogu očekivati glede tečaja, promjene cijena, plaća, kredita, depozita", naglasio je Vujčić. Kako je rekao, princip konverzije iz kune u euro baziran je upravo na tome da potrošač nakon konverzije ne može biti u lošijoj situaciji nego što je bio prije konverzije. "A tu govorimo i o konverziji kredita", naveo je Vujčić. "Transparentnost u poslovanju od iznimne je važnosti i ona s jedne strane ovisi o bankama koje moraju vrlo jasno predočiti podatke o bilo kakvim financijskim proizvodima koje nude, a s druge strane o samim građanima odnosno klijentima koji moraju biti svjesni svih rizika koje ih čeka čim stupe na financijsko tržište", izjavio je.

Zaštita potrošača


Podsjetio je i da su trenutačno kamatne stope na povijesno najnižim razinama te kako mora doći do normalizacije monetarne politike. "Mi imamo u ovome trenutku situaciju gdje su kamatne stope čak negativne na depozitu banaka, a to nije nešto što se u dugom roku može održati", zaključio je Vujčić.

Komentirajući slučaj u kojem su navodno od 2008. do 2020. godine neke leasing kuće prevarile tisuće građana pogrešnim obračunavanjem rata i odgovarajući na pitanje koliko su građani zaštićeni na financijskom tržištu, guverner Vujčić je istaknuo da, ako dođe do nepoštenih praksi prema potrošačima, one moraju biti sankcionirane. "U budućnosti treba pokušati zaštititi potrošače od takvih nepoštenih praksi koje se mogu pojaviti", poručio je Vujčić.

Naime, regulatorna agencija Hanfa ranije ove godine provela je nadzor nad 15 leasing društava za razdoblje od 2008. do 2020., a utvrdila je nezakonitosti i nepravilnosti u 13 društava u dijelu obračuna kamatnih stopa. Nadzori su pokazali da je deset leasing društava, od 13 društava kod kojih su utvrđene nepravilnosti u obračunu kamata, neopravdano i jednostrano mijenjalo kamatne stope u ugovorima o leasingu (marže ili ukupne kamatne stope). To znači da su neka leasing društva, na temelju jednostranog određivanja kamatne stope, obračunavala leasing rate/obroke po kamatnim stopama koje su bile veće od početno ugovorenih.


Dijana Pavlović
MARIĆ: HANFA NIJE POGRIJEŠILA
Ministar financija Zdravko Marić komentirao je slučaj u kojem je navodno od 2008. do 2020. godine jedna leasing kuća prevarila tisuće građana pogrešnim obračunavanjem rata, te ustvrdio kako u postupanju Hanfe nije bilo pogrešaka. "Nisam upoznat sa svim detaljima, ali informacije koje sam dobio od Hanfe i gledajući datume kada je koja prijava izvršena, regulator je reagirao odmah i ta rješenja nedugo nakon prijave su izdana. Dakle, važno je da je regulator djelovao", kazao je ministar Marić. Dodao je kako građani trebaju prijaviti, ako imaju saznanja ili informacije o događajima izvan zakona.

PRIJEVARA?
U srijedu je Sanja Mehinović, bivša direktorica RBA Leasinga, u intervjuu za portal Index iznijela optužbe o prijevari više desetaka tisuća klijenata koji su navodno plaćali neosnovano visoku ratu na leasing kredite, pri čemu su oštećeni za otprilike 700 milijuna kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana