Novosti
BEROŠ: U HRVATSKOJ 3053 NOVA SLUČAJA ZARAZE KORONAVIRUSOM

U OBŽ 125 novopozitivih na koronavirus, dvije osobe umrle, u VSŽ 107 novooboljelih, jedna osoba umrla
Objavljeno 21. listopada, 2021.

U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 125 novopozitivnih slučajeva zaraze od koronavirusa. Svoje uzorke na obradu dalo je 689 osoba. Zaraženi imaju prebivališta u Osijeku (59), Đakovu (15), Našicama (šest), Popovcu (pet), Belišću i Donjem Miholjcu po (četiri), Belom Manastiru, Čepinu, Đurđenovcu i Feričancima (po tri), Bilju, Bizovcu, Koški i Valpovu (po dva), Dardi, Dražu, Kneževim Vinogradima, Magadenovcu, Petrijevcima, Podgoraču, Podravskoj Moslavini, Viškovcima i Vuki (po jedan). Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek zbog bolesti covida 19 je 41 pacijent, a u Općoj županijskom bolnici Našice njih 17. Na respiratoru je osam pacijenata. Preminule su dvije osobe, iz Kneževih Vinograda i Donjeg Miholjca, u dobi od 62 i 86 godina. U samoizolaciji su 734 osobe. Ove podatke je priopćio u subotu Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 107 je novih pozitivnih osoba na covid-19, potvrđenih PCR testiranjem, a jedna je osoba umrla, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Među novooboljelima 26 je osoba iz Vinkovaca, 18 osoba Vukovara, po šest je osoba iz Posavskih Podgajaca i Privlake, pet iz Drenovaca, po četiri iz Otoka i Županje, po tri iz Bapske, Borova,  Cerne i Ivankova, po dvije iz Bršadina, Gradišta, Nijemaca, Nuštra, Rajevog Sela i Štitara, te po jedna osoba iz Bokšića, Bošnjaka, Ilače, Negoslavaca, Petrovaca, Račinovaca, Rokovaca, Slakovaca, Soljana, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca, Svinjarevaca, Šiškovaca i Vođinaca.

Umrla je jedna osoba.

U protekla 24 sata testirana je 401 osoba, te je do sada testiranih osoba na području županije 97225. U samoizolaciji je 735 osoba, a 43 su hospitalizirane. Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji je od zarazne bolesti covid-19 oboljelo 14426 osoba, od kojih je 13710 izliječenih, a umrlo je 275 osoba.


U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su novozaražene 3053 osobe, što je porast od 56 posto u odnosu na prošlu srijedu, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš  u četvrtak.

“U Hrvatskoj je 3053 novih slučajeva zaraze, udio zaraženih u broju testiranih je 28,24 posto. Na bolničkom liječenju je 939 osoba, od kojih je 131 osoba na respiratoru”, kazao je Beroš na sjednici Vlade.

Istaknuo je da je u bolničkom sustavu zamjetan porast hospitaliziranih, među kojima su i oni s najtežom kliničkom slikom koji se liječe na respiratoru ili ECMO uređaja. Dodao je da su iz tog razloga Klinici za infektivne bolesti Dr.  Fran Mihaljenić privremeno ustupljeni dodatni ECMO uređaji iz drugih bolnica.

“Porast broja novozaraženih od 56 posto u odnosu na proteklu srijedu poziv je na dodatnu, prijeko potrebnu dozu opreza. Preveliki rezervoar necijepljenih delta varijanti koronavirusa omogućava značajan manevarski prostor za širenje”, istaknuo je Beroš.

U proteklih tjedan dana, 70,8 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno

Ministar zdravstva istaknuo je da je u proteklih tjedan dana, od ukupnog broja covid-19 hospitilaliziranih osoba, njih 70,8 posto nije bilo cijepljeno niti jednom dozom cjepiva. Na respirator je u tom razdoblju stavljeno 100 osoba, od kojih čak 86 posto nije cijepljeno niti jednom dozom.

Poručio je međutim, da porast broja novozaraženih u četvrtom valu pandemije donosi blaži porast hospitaliziranih u odnosu na dva prethodna vala. Tako je u 2. i 3. valu epidemije porast broja hospitaliziranih  pratio je porast broja oboljelih, u ovom 4. valu porast hospitaliziranih u odnosu na novooboljele blaži.

“Broj hospitaliziranih u ovom trenutku zaostaje za brojem zaraženih, što je posljedica cijepljenja građana”, ocijenio je Beroš.

Istaknuo je i da je najveći broj novih slučajeva zaraze među mladima, u dobi od 9 do 19 godina, te među populacijom u dobi od 40 i 49 godina, a da medijan dobi zaraženih sada iznosi 36 godina.

Dodao je da je do jučer, u Hrvatskoj cijepljeno 55,38 posto odraslog stanovništva, a treću dozu dobilo ke 1489 osoba.

Među zdravstvenim radnicima, obuhvat cijepljenja je 73 posto, a najviše je cijepljenih liječnika. Cijepljeno ih je gotovo 80 posto, a uz one koji su imunizirani zarazom, postotak zaštićenih liječnika doseže gotovo 90 posto.

Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin istaknula je da u prošlih tjedan dana nije bilo novih epidemioloških mjera, a da aktualne mjere vrijede do 31. listopada. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U POTRAZI ZA PLINOM I NAFTOM

Kreće eksploatacija plina iz slavonskog podzemlja

2

U HRVATSKOJ 3.262 NOVOZARAŽENIH, 60 OSOBA UMRLO

U OBŽ 212, u VSŽ 45 pozitivnih

3

STOŽER: U HRVATSKOJ ZARAŽENA NOVA 4751 OSOBA, 54 UMRLE

U Osječko-baranjskoj županiji umrlo pet osoba, 216 novozaraženih