Tehno
TEST: SONOS BEAM (GEN 2)

Mogućnostima i zvukom iznimno moćan kompaktan TV soundbar
Objavljeno 22. listopada, 2021.
Aplikacija nudi intuitivno, lako i bogato upravljanje soundbarom, kao i stalim zvučnicima

Sonos je ime koje povezujemo s inovativnim zvučnicima i visokom kvalitetom zvuka. Ako su vam zvučnici Sonos poznati, sigurno svakodnevno uživate u njihovoj ugodnoj uporabi, a ako još niste iskusili mogućnosti sustava Sonos, možda vam najbolji početak može ponuditi ulazni soundbar Beam, koji je upravo dočekao svoju drugu generaciju.



Naime, Sonos uz ostale pametne zvučnike nudi i dva soundbara, Arc i Beam, a osim po snazi i mogućnostima razlikuju se i po cijeni, gdje je Beam gotovo dvostruko povoljniji. Stoga se on nameće kao idealan ulazak u svijet vrhunskog zvuka, kakav Sonos zvučnici pružaju.

Elegantan i kompaktan


Sonos Beam u svojoj drugoj generaciji zadržao je gotovo identičan izgled iz svoje prve generacije. Ipak, neke promjene su vidljive. Jedna od njih je svakako mrežica zvučnika, koja je izrađena od polikarbonatnog materijala i ostavlja snažan dojam. Posebno u bijeloj boji, u kojoj nam je Beam stigao na test. Zvučnik, odnosno soundbar, djeluje izuzetno minimalistički, tu je tek nekoliko tipki osjetljivih na dodir i jedna fizička, namijenjena povezivanju, a koja je smještena straga. Zanimljivo je kako Sonos svoje zvučnike ne oprema uobičajenom on-off tipkom, to je zato što Sonos Beam, kao i drugi zvučnici ovog proizvođača, uvijek ostaju uključeni u svojevrsnom stand-by režimu rada. Prednosti je nekoliko, a zgodna je svakako ta što nije potrebno voditi računa o tome jesmo li zvučnik uključili. On je zapravo uvijek spreman za puštanje glazbe ili drugog sadržaja. Od konektora Sonos Beam posjeduje mrežni LAN port, HDMI eARC i onaj za napajanje. Osim žičnih veza valja spomenuti i bežičnu, preko integrirane 802.11b/g/n/ac bežične mrežne kartice, koja uredno podržava 2,4 i 5-gigahercne Wi-Fi mreže. Za lakše povezivanje i postavljanje soundbara preko pametnog telefona i fantastične aplikacije Sonos S2 Beam posjeduje i NFC. Osnovni, odnosno primarni, način povezivanja Sonos Beama s televizorom izveden je preko konektora HDMI eARC. HDMI eARC donosi intuitivni način korištenja soundbara pri čemu se za sve radnje koristimo daljinskim upravljačem televizora. Osim toga, eARC-om omogućena je podrška za Dolby Atmos. Optički ulaz Beam nema, ali ipak postoji način da se spoji s televizorima koji su prestari da bi podržavali HDMI ARC i koji raspolažu samo optičkim izlazom: s pomoću priloženog HDMI optičkog adaptera. Premda biste kod mnogih drugih soundbarova time ostali bez mogućnosti namještanja glasnoće zvuka daljinskim upravljačem televizora, Sonos je mislio na taj detalj – s pomoću ugrađenog infracrvenog senzora Beam može "naučiti" kontrole glasnoće vašeg daljinca.

Vrhunski zvuk



Sonos Beam lako je postaviti s pomoću Sonosove aplikacije za pametne telefone Sonos S2. U samo nekoliko minuta sve je spremno. Da nahvalimo ovu aplikaciju, nemamo dovoljno riječi – jednostavno je fantastična. Nudi intuitivno, lako i bogato upravljanje soundbarom, kao i svim ostalim zvučnicima Sonos ako ih imate. Podrška za multiroom sustave je dakako tu, pa više zvučnika možete dodati u jedan klaster, a, osim toga, možete rabiti Beam kao bazu za klasični 5.1 kanalni sustav. U tom slučaju trebali biste se opremiti još Sub jedinicom i One SL zvučnicima, koje biste smjestili iza sebe. Kontrole i fino podešavanje zvuka također su preko aplikacije. Zgodna opcija je što Sonos Beam može raditi kao Wi-Fi (Bluetooth) zvučnik, a jednom kada se TV uključi, on automatski uključuje zvuk televizora. Glasovno upravljanje također je podržano, pa je Beam ujedno i pametni zvučnik s pomoću kojeg možemo zadati brojne radnje koje podržavaju Google Assistant i Amazon Alexa. To su samo neki detalji koji svakodnevnu uporabu soundbara Sonos Beam čine zaista ugodnom. Iako je kompaktan, Beam je kadar pružiti zaista impresivan zvuk. U našem dnevnom boravku, veličine gotovo 30 m², Beam je prostor ispunio bogatim i jasnim zvukom. Posebno iznenađuje ta studijska jasnoća, ali i mesnati bas. Za postizanje toga ispod Beamove mrežice nalazi se ukupno pet dinamičkih zvučničkih jedinica (i isto toliko pojačala klase D). To su četiri eliptična srednjotonca, smještena sprijeda i na bokovima, te jedan centralni visokotonac. Njima su pridružena tri pasivna radijatora, dva sprijeda i jedan straga, zadužena za proizvodnju basova. Sa sigurnošću možemo reći kako će Beam ispuniti sva očekivanja naprednijih korisnika, a za onih nekoliko koji traže baš najbolje tu je Sonos Arc. Namjerno izostavljamo prosječne korisnike, jer njima je vrlo vjerojatno i zvuk kakav dolazi s TV-a sasvim u redu. Za kraj ostaje cijena od gotovo 3800 kuna. Iako se čini puno, Sonos je proizvođač koji zapravo za jako malo donosi puno vrhunskog zvuka. Svaki drugi sustav ovog kalibra koštao bi daleko više. Stoga tražite li vrhunski višenamjenski zvučnik – Beam je naša preporuka.

Marin Režić

Sonos Beam lako je postaviti s pomoću Sonosove aplikacije za pametne telefona Sonos S2

Sa sigurnošću možemo reći kako će Beam ispuniti sva očekivanja naprednijih korisnika

Najčitanije iz rubrike