Sport
SVJETSKO GIMNASTIČKO PRVENSTVO

Benović izgorio u želji, Ude u finalu nakon sedam godina
Objavljeno 21. listopada, 2021.
Problemi Osječanina počeli su na drugoj dijagonali, koju je okončao padom

Uz sve probleme u organizaciji Svjetskog gimnastičkog prvenstva u Kitakyushuu, tijekom jučerašnjeg, drugog dana kvalifikacija, Japancima se dogodilo i kašnjenje programa.



I to čak u trajanju od gotovo dva sata, pod izgovorom dezinfekcije dvorane. Nakon prekida nastupilo je naših pet gimnastičara. Aurel Benović i Marko Jovičić na parteru te Filip Ude, Jakov Vlahek i Mateo Žugec na konju s hvataljkama. Jedini pravi razloga za zadovoljstvo ima Filip Ude. Iskusni Čakovčanin, koji u svojoj riznici ima srebrne medalje s Olimpijskih igara (Peking), Svjetskog prvenstva (Nanning) i s europskih prvenstava (Lausanne i Mersin), a dodajmo tome i srebro s Mediteranskih igara u Pescari i srebro s Europskog juniorskog prvenstva, plasirao se u finale svjetske smotre. Uhvatio je posljednju, osmu poziciju, koja vodi u finale. Odradio je u ovom trenutku najbolju svoju vježbu s konačnom ocjenom 14.866.

- Kada sam išao nastupiti, rekao sam treneru: ‘Morat ću napraviti najbolju vježbu ove godine.‘ Ne samo na natjecanjima nego i na treningu, jer sedma ocjena je bila 14.933, a osmi Kinez je imao 14.666. I uspio sam. Nakon sedam godina ponovno sam u finalu Svjetskog prvenstva. I to opet u dalekoj Aziji. Imam 35 godina i dokazao sam kako se još uvijek mogu boriti s najboljima - rekao je Ude, a onda krenuo zahvaljivati svima. Kako je krenuo, uplašili smo se da će na kraju rečenice reći: bio je ovo moj posljednji nastup. Ali, srećom, nije tako. Ima u subotu nekog neodgodivog posla i u Kitakyushuu.

- Hvala obitelji i trenerima jer bez njih ne bih bio tu. Hvala i svima koji su me pratili i koji nisu odustali od mene. Ovo je finale možda i jače od onih na Olimpijskim igrama - poručio je Ude, kojem je ovo četvrto finale svjetskog prvenstva.

Prvi uopće svoj nastup na Svjetskom prvenstvu već u kvalifikacijama okončao je Aurel Benović. Problemi kod njega krenuli su već na drugoj dijagonali, koju je, doslovce, okončao padom na stražnjicu. I poslije je bilo nesigurnosti, prilično mu je smanjena i startna ocjena, pa je završio nastup na 81. mjestu s ocjenom 12.366.

- Razočaran sam jer vježba nije bila odrađena kako sam očekivao. Dobar je bio prvi skok, ali drugi skok sam pao. Očito sam previše htio. Prevelika je bila želja za uspjehom i ulaskom u finalu. Ovo mi je dobra lekcija. I za sport, ali i za život općenito - poručio je Benović, koji se već okreće sljedećoj sezoni.

Jer vrijedi puno više. Moglo se i sada. U finale se ulazilo s 14.566. Ima to sigurno Aurel. Vrijedi raditi.

Krešimir Lacković
ŽUGEC ZAVRŠIO NA 21. MJESTU, VLAHEK 23...
Od ostalih naših gimnastičara očekivanja i nisu bila prevelika. Oni su u Japan stigli kako bi skupljali iskustvo. Ipak, vrlo solidnim možemo ocijeniti nastupe Matea Žugeca i Jakova Vlaheka na konju s hvataljkama. Varaždinac Žugec zauzeo je 21. mjesto (13.866), a Zagrepčanin Vlahek 23. s ocjenom 13.766. Riječanin Marko Jovičić na parteru je zauzeo 99. mjesto s ocjenom 10.100.

Najčitanije iz rubrike