Novosti
"BOGINJA LAŽNIH USANA" JEDNA JE MEĐU BROJNIMA

Nadriliječnici za nekoliko dana zarade do 100 tisuća eura i pobjegnu
Objavljeno 21. listopada, 2021.
Dr. sc. Rotim: Ljudi, imate vrhunske liječnike, nemojte ići nadriliječnicima

U Slavonskom Brodu nedavno je uhićena Olgica Lončar (47) iz Srbije protiv koje je u toj zemlji već podnesena kaznena prijava zbog nadriliječništva. Od Kate Nujić, glasnogovornice PU brodsko-posavske, doznajemo kako su policajci postupali sukladno zakonu o strancima, zabranjen joj je ulazak i boravak u Republici Hrvatskoj na dva mjeseca, nakon čega je odmah otišla. "Slijedi daljnji rad na otkrivanju počinjenih drugih prekršaja ili kaznenih djela koje je eventualno počinila 47-godišnjakinja", dodaju iz policije.



Botoks "na crno"


U Srbiji je Olgica Lončar poznata i pod nadimkom "Boginja lažnih usana", a u Slavonskom Brodu navodno je botoksirala Hrvatice "na crno". Hoće li neka od tih klijentica imati zdravstvenih problema, pokazat će vrijeme, s obzirom na to da su joj srpski carinici, kada se vraćala u Srbiju, na granici oduzeli lijekove sumnjivog podrijetla. Navodno su joj bočice hijalurona i botoksa u vrijednosti od oko 6000 eura, te oko 48.000 eura u gotovini, nakon čega je odvedena u zatvor.

Dr. sc. Željko Rotim, predsjednik Hrvatskog društva za estetsku medicinu (HDEM) Hrvatskog liječničkog zbora, kaže kako je rad "na crno" u estetskoj kirurgiji u Hrvatskoj prisutan već godinama.

- To je prava pošast. Ima jako puno takvih slučajeva i uhićena u Slavonskom Brodu nije jedina. Naprave preko Instagrama, koji je vrlo moćna društvena mreža, promociju, a mi stariji na taj medij baš i ne obraćamo pažnju. Njihov ključni izvor pacijenata je ta komunikacija preko Instagrama i drugih društvenih mreža i ide do te mjere da oni plaćaju "pacijentice" od 30 do 40 eura da dovedu nove. Napišu "taj i taj dan smo u tom gradu i u tom salonu, javite nam se u inbox". Na svojoj turneji znaju obaviti zahvate i na nekoliko stotina žena, od kojih bar 10 posto ima komplikacije. Onda te žene dođu k meni ili odu u hrvatske bolnice, kada se radi o najgorim komplikacijama, te se liječe na račun hrvatskog zdravstva. Kada dođu k nama, pitaju nas "zašto nešto ne napravite?", a moje je pitanje "zašto uopće idete k takvima, a ne k nama koji smo vrhunski obrazovani?" - kaže dr. sc. Željko Rotim. Dodaje kako nije stvar ni u novcu, jer i nadriliječnici ne obavljaju ništa besplatno.

Ugrožavanje zdravlja


- Takvi nadriliječnici zarade za nekoliko dana po 50 tisuća ili 100 tisuća eura u jednoj turi, za pet do šest dana koliko budu u Hrvatskoj, sjednu u automobil i odnesu novac preko granice. Nitko od ovoga ne bi ni pravio veliki problem da se nisu pojavile brojne komplikacije kod pacijentica. Veliki je problem što nitko ne zna s kojim ilegalnim proizvodima rade, koje nabavljaju "na crno". Imate i u Hrvatskoj medicinskih sestara i kozmetičarki koje obavljaju estetske zahvate i sve se to otelo kontroli. Svakako bih htio reći da je Državni inspektorat napravio veliki posao i svaka mu čast, pomogao nam je. Mi kao stručno Hrvatsko društvo za estetsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora o tome pričamo već dvije, tri godine, ali oni su se sada uključili i odmah reagirali - kaže predsjednik HDEM-a i ističe kako je nadriliječnika, odnosno osoba koje rade estetsku kirurgiju pun Zagreb, ali i Split. Posljedice nestručnog rada nadriliječnika su brojne komplikacije koje dovode do teških posljedica za pacijentice, od stvaranja neprirodnih izbočina i udubina na licu do nekroza.

- U ime HDEM-a htio bih poslati poruku u dva smjera. Jedan smjer je taj da želimo istaknuti kako u Hrvatskoj radimo vrhunske edukacije na svjetskom nivou za naše liječnike, sukladno pravilniku Ministarstva zdravstva i smjernicama Hrvatskog liječničkog zbora, i imamo vrhunski educirane liječnike. Kod nas se tim poslom isključivo bave doktori medicine i doktori dentalne medicine. Druga bi poruka bila da želimo educirati naše pacijente i poručiti im: ljudi, imate vrhunske liječnike, nemojte ići nadriliječnicima "na crno" u iznajmljene stanove i tko zna kakve prostore. Time ugrožavate svoje zdravlje - poručio je dr. sc. Željko Rotim.

Kako prenosi srpski Blic, Olgica Lončar u Slavonskom Brodu ubrizgavala je dermalne filere pacijenticama bez potvrde rada za strance. Nakon što je ispitana u policiji u Slavonskom Brodu, otišla je u Srbiju, no već na carini srpski carinici zaplijenili su joj novac i medicinske preparate te je odvedena u pritvor. Ona je jedna od nadriliječnica o kojima je Blic već izvještavao, a protiv kojih su klijenti iz Srbije u srpnju ove godine podnijeli prijave zbog nestručnog izvođenja zahvata, za koje, kako se sumnja, nisu imali kvalifikacije. Ljudima su ostajale užasne posljedice, a pojedinima je zdravlje jako narušeno.



Sandra Lacić
PRIVREMENA ZABRANA DJELATNOSTI
Nadriliječnicom se pozabavila i inspekcija rada Državnog inspektorata iz koje navode kako je obavljen nadzor “kod poslodavca u Slavonskom Brodu na okolnost zakonitosti rada državljanke treće zemlje, za koju je utvrđeno da je u tijeku nadzora obavljala poslove kozmetičarke kod poslodavca protivno odredbama Zakona o strancima kojima je utvrđena obveza ishođenja dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada”. “Slijedom utvrđenog činjeničnog stanja izdan je prekršajni nalog zbog prekršaja iz članka 88. stavka 1. ZS-a, kažnjivog po članku 250. stavku 1. toga zakona te je o nezakonitom radu državljanke treće zemlje obaviještena nadležna policijska postaja. Nadalje, poslodavcu je u skladu s odredbama čl. 240. ZS-a usmenim rješenjem u zapisniku privremeno zabranjeno obavljanje djelatnosti u nadziranom poslovnom prostoru (kozmetičkom salonu), u trajanju od 30 dana, te je u tijeku poduzimanje drugih propisanih mjera protiv poslodavca. Budući da je inspekcijski nadzor još u tijeku, daljnje postupanje inspektora ne možemo komentirati”, poručili su nam iz Državnog inspektorata.

ILEGALNA NABAVA PREPARATA?
Kaznenu prijavu protiv Olgice Lončar i njezinih dvoje suradnika iz salona “Solotubeleza” u Srbiji Trećem osnovnom tužiteljstvu prethodno je podnijelo Udruženje interdisciplinarne estetske i antiaging medicine Srbije “SESIAM” nakon čega je tužiteljstvo naložilo policiji prikupljanje svih potrebnih dokaza kako bi se odlučilo po prijavi. Lončareva se sumnjičila da je bez ikakve diplome medicinskog ili stomatološkog fakulteta obavljala medicinske zahvate nad ženama koje su dolazile na tretmane hujaluronom u njezin salon u Novom Beogradu. Iako nije upisana u registar liječničke komore, Lončareva je preko Instagram profila “Solotubeleza” nudila usluge izbjeljivanja zuba, ruskih usana, tretmana hujaluronom. U kaznenoj prijavi navodi se da je mijenjala adresu svojih salona kako bi izbjegla inspekcije, a upitno je i na koji je način nabavljala botoks i hijaluron jer ovlašteni distributeri isporučuju te preparate samo nakon dozvole inspekcije Ministarstva zdravlja. Kako je za “Blic” ispričala A. T. iz Beograda, ona je morala biti podvrgnuta kirurškoj intervenciji jer je nadriliječnica njoj i njezinoj sestri umjesto hijalurona ubrizgala botoks i unakazila usta.

Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo