Svijet
REPUBLIKA SRPSKA DONIJELA PRVI OD SPORNIH ZAKONA

Dodik počeo ostvarivati prijetnje
Objavljeno 20. listopada, 2021.

Vezani članci

NA POTEZU JE TUŽITELJSTVO

Komšić: Vrijeme je da se Dodika uhiti i procesuira

Parlament Republike Srpske usvojio je sporni zakon kojim je na entitetskoj razini uspostavio agenciju za lijekove, osporavajući ovlasti Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. To se tumači kao uvod u donošenje niza sličnih zakona kojima bi se moglo ugroziti funkcioniranje države Bosne i Hercegovine u cjelini.

Glasovima tijesne većine, s 43 od 82 zastupnika, podržan je Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima što ga je predložila enititetska vlada, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Time se predviđa da ubuduće isključivo entitet određuje koji će lijekovi biti u optjecaju na njegovu teritoriju, o čemu će odlučivati agencija koju tek trebaju formirati. Odlučivanje o tom zakonu bojkotirali su svi oporbeni zastupnici u tom parlamentu, uz ocjenu kako je riječ o nepotrebnoj avanturi koja može dovesti do novih problema u ionako napetoj situaciji u BiH.

Entitetski premijer Radovan Višković (SNSD) ustvrdio je, pak, kako je zaštita zdravlja stvarni razlog za donošenje zakona kojim je RS vratio ovlasti što ih je imao do 2009. godine, kada je zakonom donesenim u parlamentu BiH uspostavljena državna Agencija za lijekove i medicinska sredstva. Pravdao je to problemima koje su bolnice u Republici Srpskoj imale pri nabavi kisika, pa su, umjesto medicinskog, morale koristiti tehnički kisik za tretman pacijenata teško oboljelih od koronavirusa. "Spreman sam na sankcije i to mi neće predstavljati opterećenje. Ali ne bih mogao sam sa sobom živjeti i nositi taj teret da ljudi sutra nemaju kisik i da zbog toga počinju umirati", istaknuo je Višković.

Odmah je reagirao visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt upozorenjem kako ovaj zakon "predstavlja ozbiljno osporavanje ovlasti i nesmetanog funkcioniranja" Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. H
SCHMIDT: RIZIK ZA ŽIVOTE GRAĐANA
Prema Ustavu BiH, entiteti su dužni u cijelosti poštovati ​​Ustav i odluke državnih tijela, stoji u Schmidtovu očitovanju, prvom takve vrste otkako je Dodik najavio da će u RS-u usvojiti cijeli niz zakona kojima će osporiti funkcioniranje nekih od ključnih državnih institucija i agencija. Schmidt je podsjetio kako je uspostava državne agencije za lijekove bila dijelom usvajanja pravne stečevine EU-a, a poništavanje ove reforme izravno je usmjereno protiv zaštite javnog zdravlja te je opasan i nepotreban rizik za živote i dobrobit svih građana BiH.

Možda ste propustili...

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

Najčitanije iz rubrike