Regija
RASPISAN NATJEČAJ ZA STIPENDIJE

U četiri je godine fond udvostručen
Objavljeno 20. listopada, 2021.
BELI MANASTIR - Do 31. listopada otvoren je natječaj za dodjelu studentskih stipendija za akademsku godinu 2021./22. na temelju kojega Grad Beli Manastir planira podijeliti 54 nove stipendije.

Kao i dosad, stipendije su podijeljene u četiri kategorije - deficitarna zanimanja (medicina, farmacija, logopedija, rehabilitacija, računarstvo, matematika, strojarstvo, arhitektura….), socijalno-ekonomski status, izvrsnost te stipendije namijenjene djeci hrvatskih branitelja odnosno stradalnika Domovinskog rata.

- Najviše stipendija, 25, dodijelit ćemo nadarenim studentima, potom 15 onima koji su se odlučili za deficitarna zanimanja navedena u natječaju, te po sedam stipendija na osnovi socijalnog statusa i studentima djeci hrvatskih branitelja - kaže gradonačelnik Tomislav Rob. Stipendije iznose 700 kuna mjesečno za deset mjeseci, a u proračunu je osigurano 340.000 kuna, što Beli Manastir svrstava u red gradova koji su posljednjih godina najviše povećali izdvajanja za stipendije - kako zbog većeg broja stipendiranih studenata tako i zbog povećanog iznosa, koji je do prije dvije godine bio 500 kuna mjesečno. Prije četiri godine u proračunu je za studentske stipendije bilo osigurano 188.000 kuna, što znači da je ukupni iznos gotovo udvostručen. Lani su stipendiju dobili svi koji su je zatražili.



Treba istaknuti da je dio studenata odustao od gradske stipendije jer je ostvario županijsku ili državnu (čiji su iznosi nešto veći), a pravo ima samo na jednu. Od prošle godine studenti se na natječaj moraju javiti svake godine, za razliku od prije, kada se ugovarala stipendija za cijelo školovanje. Dio studenata koji je potpisao takav ugovor još uvijek redovito studira i na natječaj se ne mora javiti, pa je stoga ukupan broj studentskih stipendija nešto veći od broja zamolbi pristiglih na natječaj.



Iz gradskog se proračuna stipendiraju i srednjoškolci. Njih dvadesetak mjesečno prima po 400 kuna, a riječ je o učenicima koji imaju potpisan ugovor o stipendiranju s Beljem plus, odnosno koji se školuju za zanimanja prijeko potrebna beljcima. I. Getto
Stipendije iznose 700 kuna mjesečno za 10 mjeseci, a u proračunu je osigurano 340.000 kuna

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike