Regija
OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN KUHARA I SLASTIČARA

Učenici izrađivali slastice na moderan način
Objavljeno 21. listopada, 2021.
Učenici su radili prhko, biskvitno i lisnato tijesto te kremu i dekoracije
SLATINA - Obilježavajući Međunarodni dan kuhara i slastičara (20. listopada), u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina održane su radionice o temi “Tradicionalne slastice prezentirane na moderan način”. Radionice u školskom praktikumu kuhara održali su poznata nagrađivana slastičarka Sandra Jadek i voditelj restorana Jankovac Dražen Šafar, članovi Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, a sudjelovali su učenici 3. razreda kuhara s mentoricom Blaženkom Kovač.

– To je način da se naši učenici, budući kuhari, privikavaju njegovanju kulinarske, u ovom slučaju slastičarske, tradicije, ali da je prilagođavaju vremenu i prezentiraju na suvremeniji način. Osim toga, samo obilježavanje Međunarodnog dana kuhara i slastičara upozorava na važnost i veliko značenje njihova budućeg zanimanja. Obilježavamo ga redovito, a ove godine s uglednim gostima podignuli smo ga na jednu višu razinu - rekla nam je Blaženka Kovač.

Predsjednik Udruge kuhara i slastičara grada Slatine i predstavnik Virovitičko-podravske županije u Hrvatskom kuharskom savezu Dražen Šafar objasnio je učenicima što Međunarodni dan kuhara znači za njih i kako se obilježava u raznim sredinama.

– Objedinili smo kuharstvo i slastičarstvo i prezentirali kompletnu gastronomiju. Djeca prihvaćaju ove aktivnosti jer to je njihovo buduće zanimanje – rekao je Šafar.

Što se radilo na radionici pojasnila je voditeljica, poznata slastičarka Sandra Jadek.

– Radimo voćne košarice od prhkog tijesta s kremom i dekoracijom od voća, čokoladni biskvit koji ćemo ukrasiti sladoledom i umakom od maline, krempitu s više slojeva lisnatog tijesta i kreme te dekoracije od šećerne (ticino) mase i voća. Moderna prezentacija znači da svaki tanjur ima više komponenti koje čine cjelinu.

Učenici su sa zadovoljstvom sudjelovali u svim fazama pripremanja slastica, a posebno im je bilo zanimljivo izrađivati različite ukrase od šećerne mase jer tu je najviše mogla doći do izražaja njihova kreativnost.

Premda je u svijetu najpoznatija francuska kuhinja, u posljednje vrijeme na gotovo svim svjetskim natjecanjima titule odnose Norvežani. No Francuska još uvijek drži primat u inovacijama, okusima, ukrašavanju.

– A mi smo uvijek negdje blizu sredine. Imamo jako dobre pojedince, u slastičarstvu i hladnoj kuhinji, ne možemo zanemariti Sandrine uspjehe na tim prvenstvima. Kad je riječ o nacionalnom sastavu, tu još moramo raditi kao ekipa – pojasnio je Šafar.

Kada govorimo o našim restoranima i mogućnostima zapošljavanja učenika koji se školuju za kuhare, gastronomija je u nas još uvijek na razini bečke kuhinje, a la carte kuhinje, brze kuhinje, ali s vremenom i to će se promijeniti. Unatoč problemima s epidemijom, svi se nadamo da će u svakom pogledu biti bolje, a zapošljavanja i edukacije diktirat će tržište, kaže Šafar.



Petar Žarković
Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike