Regija
MINISTAR BUTKOVIĆ U POŽEGI

Iduće godine počinju radovi na prvoj dionici brze ceste Požega
Objavljeno 20. listopada, 2021.

POŽEGA – Ministar Oleg Butković sastao se u Požegi sa županicom Antonijom Jozić, gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem i načelnicima i gradonačelnicima Požeško-slavonske županije. Na sastanku su bili i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i pomoćnik ministra Mario Madunić. Razgovaralo se o projektima ukupne vrijednosti tri milijarde kuna, a nakon sastanka ministar Butković je izjavio: “Svjesni smo kako je ova županija, ako gledamo prometnu infrastrukturu, posebice cestovnu, zanemarena u odnosu na druge županije u Hrvatskoj. U tom smislu Hrvatske ceste su posljednjih godina pripremale dokumentaciju za velike infrastrukturne projekte. Tu prvenstveno mislim na spoj Požege, odnosno Brestovca sa Starim Petrovim Selom. To je prva dionica nove brze ceste koja je u fazi gotovosti budući da će građevinske dozvole biti izdane na proljeće. Mi očekujemo, to smo rekli i na sastanku, da ćemo u sljedećoj godini raspisati natječaj, krenuti s radovima na toj dionici brze ceste čija je ukupna vrijednost negdje oko 900 milijuna kuna. Nastavak svih drugih projekata koji se nadovezuju na tu brzu cestu također je u fazi izrade. Ono što je važno, da u sljedećoj 2022. godini krenemo s tom prvom dionicom, konkretno s radovima“.


Županijske uprave za ceste moći će koristiti sredstva za obnovu cesta, a sanirat će se i željeznička infrastruktura, dionica Našice-Čaglin, koja je već više od deset godina zatvorena. O tome je ministar rekao:  „Dogovorili smo da će HŽ Infrastruktura krenuti u obnovu te pruge odmah! Sada, nakon ovog sastanka krenut će odmah u pripremu budući da nije potrebna građevinska dozvola, to je remont postojeće pruge pa to puno olakšava proces, nije potrebno raditi sve dokumentaciju te čekati građevinsku dozvolu. Tako bi to krenulo u sljedećoj godini. To je jako bitno i shvaćam potrebu ovog kraja da se obnovi ta dionica, budući da je to vezano i za putnički promet i za teretni, koji nije u funkciji više od deset godina.”


Požeško-slavonska županica Antonija Jozić izrazila je zadovoljstvo sastankom, pored ostalo i stoga što je bilo riječi ne samo o brzoj cesti Požega koja je izlaz na autocestu, nego i o brzoj cesti Pakrac – Lipik, izlaz na autocestu te brzoj cesti Našice-Pleternica - Požega što su ujedno i obilaznice dva grada. (B.S.T.)

Najčitanije iz rubrike