Osijek
NOVA SURADNJA NAJMLAĐEG OSJEČKOG FAKULTETA

Hrvatski paraolimpijski odbor i KIFOS zajedno do stručnjaka za primijenjenu kineziologiju
Objavljeno 21. listopada, 2021.

U Hrvatskoj je oko 40 tisuća osoba u dobi do 19 godina s invaliditetom - i one imaju pravo na bavljenje sportom. Hrvatski paraolimpijski odbor nastoji ih što više, na različite načine, uključiti u klubove kako bi se bavili sportom i sportskim aktivnostima. No važno je pri tome osnažiti i one koji će raditi s osobama s invaliditetom i osobama s teškoćama u razvoju. Uostalom, u Nacionalnom programu sporta od 2019. do 2026. stoji obveza osnažiti kompetencije stručnjaka kako bi mogli raditi s djecom i učenicima s invaliditetom te učenicima i osobama s teškoćama u razvoju.



Zbog tog su razloga u srijedu u Osijeku Kineziološki fakultet i Hrvatski paraolimpijski odbor potpisali sporazum o suradnji.



- Izmijenili smo već prije naš program i tako bili prvi kineziološki fakultet u Hrvatskoj koji je uveo obvezan kolegij Sport osoba s invaliditetom i s teškoćama u razvoju, što je bio razlog da budemo prepoznati i što nas je dovelo do ove buduće suradnje u stručnom i znanstvenom području za kineziologiju. Ovo je značajno za naš fakultet i Sveučilište jer obrazujemo buduće stručnjake u području primijenjene kineziologije koji su okrenuti tržištu rada. Vjerujem da ćemo u budućnosti stvarati inkluzivnu kulturu i za sport kao univerzalnu vrijednost ne samo u našem gradu i državi nego u cijelom svijetu - rekla je u ovoj prigodi prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević, dekanica Kineziološkog fakulteta.



- Ova suradnja s osječkim fakultetom znači razmjenu iskustva i znanja jer naši ljudi koji rade s osobama s invaliditetom u sportu, treneri, prenijet će svoja znanja na ovaj fakultet i u nastavne procese. Kao prvi fakultet koji je uveo obvezni predmet Sport osoba s invaliditetom, svi studenti koji završe ovaj fakultet imat će znanja i kompetencije za rad s osobama s invaliditetom - rekao je Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a.



Početak je ovo zajedničkog projekta, u nastavku u obliku cjeloživotnog obrazovanja ili specijalističkog studija, koji je privukao stručnjake na samo iz Hrvatske nego i iz svijeta koji bi mogli pomoći u pripremi potrebnih priručnika i materijala.



Zadovoljstvo ovom novom suradnjom izrazili su i Josip Miletić, zamjenik župana, te Robert Seligman uime Grada Osijeka.



Dario Kuštro
MLINAREVIĆ: Vjerujem da ćemo u budućnosti stvarati inkluzivnu kulturu i za sport kao univerzalnu vrijednost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana