Osijek
NASTAVLJENA TEMELJITA REKONSTRUKCIJA OKO 130 METARA ISTARSKE

Nakon instalacija na red
došli kolnik i parkirališta
Objavljeno 20. listopada, 2021.

Nastavlja se, kako je i predviđeno, rekonstrukcija Istarske ulice, koju su ponovno zauzeli građevinski strojevi, na gradilištu dugom 130 metara, između Vukovarske i Kašićeve. Podsjetimo, prethodno se na gradilištu intenzivno radilo kako bi se prije rekonstrukcije ceste, ali i ostalih površina, postavila nova komunalna infrastruktura u zemlji da se poslije, kada se stare instalacije pokvare, ne mora sve novonapravljeno prekopavati i uništavati. Dakle, postavljene su nove cijevi za odvodnju otpadnih voda, na koje će se u nastavku gradnje priključiti i odvodnja oborinskih voda, postavljene su i nove vodopskrbne cijevi i novi priključci za vodoopskrbu, a potrošnja će se vode, kako je najavio direktor Vodovod-Osijeka Željko Mandić, daljinski očitavati. Riječ je o investiciji Vodovoda, a ovaj se dio radova nastavlja, kako je kazao osječki gradonačelnik Ivan Radić, financiranjem iz gradskog proračuna.



Na gradilištu, od djelatnika tvrtke Consuil-kop koja izvodi radove (Gravia je glavni izvođač radova), doznajemo što je na redu sljedećih mjesec - mjesec i pol. Kraj godine je, navode, rok za potpuni završetak svih radova, ali se procjenjuje da će posao biti odrađen u kraćem roku. Ako je suditi po tome kako su se radovi zahuktali, u obećanje ne treba sumnjati, jer radnici su prionuli na posao čim je geometar snimio trasu.

Kažu da su dobili posao rekonstrukcije ulice u čijem su i prvom dijelu radova sudjelovali, pa već poznaju gradilište i situaciju. Počeli su vaditi postojeću kolničku konstrukciju jer će se graditi nova, napravit će i nova parkirališta s lijeve i desne strane ceste te nove staze. Na parkirnim će mjestima biti postavljeni opločnjaci. Napravit će se novi kolni ulazi u stambene objekte, bit će sve obloženo rubnjacima, bit će posađena nova stabla. Iako je bilo riječi da se stabla neće rušiti, Unikom je jučer ujutro prije početka radova posjekao sva stabla u ulici. Nova će stabla biti na malim zelenim otocima koji će razdvajati dijelove parkirališta. Postojeća su stabla posječena jer lokacijom ne odgovaraju položaju budućih otoka i smetaju u izvođenju radova. To se napravilo zbog toga da se ne bi pokidale instalacije. Korijenje i panjevi će se, kako se bude kopala nova cesta, izvaditi dijelom strojno, a dijelom ručno. Da ne bi bilo problema u kišnim danima, kako izvođač radova otvori cestu, tako je odmah i zatrpava novim materijalom. D. Pejić
KANDELABERI UMJESTO VISILICA
Što se tiče dijela radova vezanih uz elektroinstalacije, doznajemo kako će postojeće visilice javne rasvjete biti uklonjene jer je upravo doprojektiran taj dio, pa će ih zamijeniti kandelaberi, koje će postaviti Parangal, tvrtka zadužena za održavanje javne rasvjete. Istovremeno s velikim bagerom radi i jedan mini. Iako su na istom gradilištu, riječ je o odvojenom projektu u kojem se postavlja nova instalacija za telekomunikacijsku mrežu. Naime, postojeća je infrastruktura preplitko pa će se zamijeniti novom, dublje ukopanom.

Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike