Kultura
IZLOŽBA U DOMU KULTURE NOVA GRADIŠKA

Percepcija domovine u "Sva lica Hrvatske"
Objavljeno 21. listopada, 2021.
Na javnom natječaju odabrano je 48 umjetnica i umjetnika iz cijele Hrvatske, koji se predstavljaju s više od 50 radova

U Domu kulture Nova Gradiška može se razgledati impozantna grupna žirirana izložba "Sva lica Hrvatske" prema autorskoj koncepciji povjesničarke umjetnosti, muzeologinje i nezavisne kustosice Sonje Švec Španjol, koja je ujedno i kustosica izložbe. Organizator izložbe je Dom kulture Nova Gradiška, a likovni postav izložbe potpisuje Danijela Juranović, ravnateljica Doma kulture. Na javnom natječaju odabrano je 48 umjetnica i umjetnika iz cijele Hrvatske, koji se na izložbi predstavljaju s više od 50 radova izvedenih u najrazličitijim medijima, a kojima interpretiraju vlastito viđenje Hrvatske.Lice i naličje


- Djela selektirana za izložbu "Sva lica Hrvatske" uistinu nude umjetničko i sadržajno bogatstvo otkrivajući sva lica Hrvatske - od opće slike do njezinih najsitnijih pojedinosti, od njezinih potencijala do glavnih kočnica u razvoju te od mentaliteta naroda do osobina pojedinca. I dok su se pojedini autori namjerno fokusirali samo i isključivo na pozitivne strane i vrijednosti, drugi su se dotaknuli ključnih problema koji opterećuju državu već niz godina. Svatko je interpretirao ono područje, temu ili motiv koji su mu se činili kao najrelevantniji u tom trenutku te je to učinio otvoreno, iskreno i autentično. Zanimljivost je činjenica da se prijavilo nekoliko autora s radovima koji jasno i otvoreno izražavaju vlastito viđenje i mišljenje o Hrvatskoj, a koji su u prijavama napisali da nisu sigurni hoće li njihovi radovi proći selekciju s obzirom na to da daju otvorena, a pritom moguće i problematična, viđenja i interpretacije Hrvatske. S obzirom na to da je naziv izložbe "Sva lica Hrvatske" i da svaki umjetnik ima slobodu izraziti vlastito mišljenje i viđenje situacije sve dok ne vrijeđa ili ne ograničava tuđe slobode, pozdravljamo hrabrost i smatramo da su radovi dotičnih autora i autorica itekako obogatili izložbu i pridonijeli raznolikosti viđenja i percepcije Hrvatske u kontekstu izložbe. Zahvaljujući ingenioznim interpretacijama umjetnica i umjetnika iz cijele Hrvatske te njihovim vlastitim viđenjima, iskustvima, interpretacijama i percepcijama, izložba pruža širok, ali posve drukčiji i jedinstven uvid u srž naše zemlje, njezinih bogatstva, ljepote, potencijala, ali i problema, ograničenja i prepreka, jer sve to čini lice, ali i naličje naše zemlje.

Srž pojedinca


Izuzetno je poticajno uvidjeti kako unatoč dominantno negativnim situacijama i događajima ljudski duh nije nestao, njegova borbenost i volja još uvijek postoje i umjetnošću komuniciraju potencijal nevjerojatnih mogućnosti djelovanja ako smo spremni i voljni uložiti sebe i svoje vrijeme za veće dobro - za dobrobit cijele zemlje - kaže Sonja Švec Španjol, mag. hist. art.

Kako vide Hrvatsku, umjetnici su interpretirali u najrazličitijim medijima - od crteža, ilustracije, grafike, fotografije, slikarstva, preko umjetničkog nakita, keramike, skulptura, pa sve do slikoobjekata, videoradova i konceptualnih djela, a iznimno velik broj autora prijavio je radove nastale iz više dijelova (diptih, triptih, kvadriptih, poliptih), što upućuje na viđenje slojevitosti i raznolikosti Hrvatske.

Na izložbi sudjeluju: Ena Gilih, Irena Podvorac, Damir Facan-Grdiša, Dominique Jurić, Maja Cipek, Sandra Radić Parać, Zoran Kakša, Alen Kasumović, Alen Matijašević, Ivica Malčić, Iva Džaja, Božica Petković, Brut Carniollus, Darija Stipanić, Janko Belaj, Luka Pacek, Marijana Pišonić, Marina Krištofić-Marinksy, Marina Perković, Mirela Blažević, Nikolina Žabčić, Silvija Sikavica, Tea Švarić, Zdravko Milić, Željko Subić, Nina Iris Bešlić, Ognjen Rađen, Željko Krčadinac, Andreja Krušelj, Dominik Zdenković, Josip Mijić, Margareta Peršić, Antonia Magdić, Darija Dolanski Majdak, Judita Horvatinović, Jasmina Jakopanec, Ivana Kutuzović, Nevena Petra Piližota, Nika Petrović Grilc, Nataša Vuković, Vlasta Pastuović Aleksić, Zvonimir Čačić, Tina Medić, Vesna Šantak, Sandra Ban, Jasmina Runje, Ana Marijanović i Ivana Filip. Izložba se može pogledati do 11. studenoga.Tanja Kvorka
ONO ŠTO IH ŽALOSTI ILI, PAK, INSPIRIRA
- Umjetnici su svojim radovima interpretirali sve ono dobro i/ili loše u našoj zemlji. Sve što im smeta, ljuti ih, žalosti ili pak inspirira i daje razlog za nastavak. Kod većine prijavljenih radova fokus je na suprotnostima, oprečnostima, tj. kontradiktornostima, na koje nailazimo na svakom koraku. Bilo da je riječ o prirodnim ljepotama, bilo pak o devastacijama kulturnih dobara, spomenika i arhitektonskih ostvarenja, o humanitarnom i solidarnom djelovanju pojedinca, skupine i zajednice ili pak o diskriminaciji, podjelama i poticanju mržnje, naglasak je na osobnoj interpretaciji vlastite zemlje i naroda - kaže Švec Španjol, mag.hist.art.

Možda ste propustili...

DARIO CEBIĆ POBJEDIO U ARGENTINI I BRAZILU

Prva mjesta za hrvatskog umjetnika

IZLOŽBA U GRADSKOJ KNJIŽNICI U ZAGREBU

O 250 godina izdavanja prvih hrvatskih novina

U DVORANI DOMOLJUB U KOPRIVNICI

Vokalni sastavi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODIJELJENE NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

Blanki Bart Hajoš nagrada za najbolju dramsku žensku ulogu

2

PATRICK GALE

Mozaik: "Mjesto zvano Winter"

3

DOGAĐANJA I AKTIVNOST HDLU-A OSIJEK

Nastavljaju se edukativni programi likovnih radionica