Dome slatki dome
ENERGETSKA UČINKOVITOST

Uz dizalice topline do uštede na grijanju
Objavljeno 21. listopada, 2021.
U usporedbi s plinskim grijanjem, prilikom ugradnje dizalice topline zrak-voda nisu potrebni skupi plinski priključak i dimnjak

Najčešće se koriste u kombinaciji s podnim grijanjem, ali imaju i veliku primjenu u kombinaciji s radijatorskim grijanjem te za opskrbu potrošnom toplom vodom, čak i pri vanjskoj temperaturi od -25 °C.



Dizalice topline pogodne su za suvremene objekte u novogradnji, ali i objekte u adaptaciji, a obavljaju istu zadaću kao bojler na plin ili loživo ulje, samo na energetski i troškovno učinkovitiji način. Zamjenom ili dopunom tradicionalnog sustava grijanja na plin ili loživo ulje dizalicom topline zrak-voda znatno se smanjuje emisija CO2 i potrošnja energije jer se za zagrijavanje vode koristi obnovljivi, besplatni izvor – prirodna toplinska energija iz vanjskog zraka. U usporedbi s, primjerice, plinskim grijanjem, prilikom ugradnje dizalice topline zrak-voda nisu potrebni skupi plinski priključak i dimnjak, čime se znatno smanjuje trošak instalacije sustava grijanja u kući ili stanu.

Učinkovitost dizalice topline u odnosu prema plinu veća je čak četiri-pet puta. To znači da se upotrebom dizalice topline za 1 kW električne energije može dobiti oko 4,5 kW toplinske energije. Time se troškovi grijanja za prosječnu kuću mogu smanjiti za 20 posto u odnosu prema klasičnim plinskim bojlerima, a čak za 60 posto u odnosu prema uljnim. Kad je riječ o usmjerenosti na održivost i zaštitu okoliša, ona se ogleda i u upotrebi plina R32 kao radne tvari. On je u skladu sa strogim europskim pravilima o F-plinovima te čini ekološki prihvatljiviju alternativu još uvijek raširenoj radnoj tvari R410a. Tako R32 ima potencijal globalnog zagrijavanja (GWP) od 675, što je čak 70 posto niže od plina R410a.

Dizalice topline jednostavno je instalirati u nove objekte, ali i na postojeće radijatore i podno grijanje. Bitno je istaknuti i kako dizalice topline zrak-voda lako postaju dijelom pametnog doma, u kojem su svi kućanski uređaji povezani besplatnom aplikacijom ThinQ. Upravo ona omogućava upravljanje i nadzor pametnih uređaja gdje god se nalazili. Tako jednostavno možete odabrati željenu temperaturu dok ste još na poslu i vratiti se u već topli dom. Ili, dok ste na putu, uključiti grijanje da se ne zamrznu i ne puknu cijevi ako je vani temperatura jako ispod nule.

Marin REŽIĆ
Obnovljivi izvori
”U Hrvatskoj je najviše obiteljskih kuća izgrađeno prije 1987. i takve kuće troše 70 posto energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode. Ugradnjom dizalice topline korisnici mogu znatno smanjiti potrošnju, i do 60 %, u odnosu prema trenutnoj. Osim toga, dizalice topline rabe obnovljive izvore energije te tako korisnici ulažu u svoju budućnost i pridonose zaštiti okoliša”, poručio je Alen Bjeliš, voditelj prodaje proizvoda i rješenja za klimatizaciju u LG-u Hrvatska.

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike