Dome slatki dome
BOGAT IZBOR LUKOVICA

Jesenska sadnja prvih vjesnika proljeća
Objavljeno 21. listopada, 2021.
Mnoge su vrste lukovièastog proljetnog cvijeæa, poput narcisa, zumbula i preslièice, najljepše kada se posade u grupama.
Šafrani ispod drveća
Šafrani su prikladni za trajnu sadnju. Lijepo djeluju posađeni ispod cvatućeg grmlja i drveća. Mogu se posaditi do kraja listopada, bar pet centimetara duboko, na razmak od 7 do 10 cm. Niknut će svake godine rano u proljeće.

Vrh obavezno prema gore
Prilikom izbora i sadnje lukovica vodite računa o tome da sadite kvalitetne, zdrave i čvrste lukovice. Pakiranje lukovica obavezno mora imati deklaraciju. Ne zaboravite prilikom sadnje vrh lukovice okrenuti prema gore.

Tulipani u sandučiću na balkonu
Tulipani se nude u nizu boja i varijacija, pa je velika mogućnost kombiniranja. Mogu se uzgajati na balkonu i procvast će već u rano proljeće. Posadite lukovice u sandučić i stavite na zaštićeno mjesto da prezime. Kad se pojave prvi cvjetni pupovi, sandučić stavite na stalno mjesto.

Dubina sadnje ovisi o veličini
Narcise dobro rastu i u cvjetnim posudama. Da bi se dobro ukorijenile, važno je odabrati velike lukovice bez oštećenja. Mjesto za sadnju treba biti sunčano i ocjedito. Dubina sadnje ovisi o veličini lukovice i kreće se od 7 do 20 cm. Sitnije lukovice saditi pliće, a krupnije dublje.

Malčiranje će zaštititi od smrzavanja
U jesen lukovičasto bilje sadimo kada se površinski sloj tla rashladi, uglavnom tijekom listopada. Upravo je sada i najveći izbor lukovica za sadnju. Lukovice koje niste posadili neće preživjeti do iduće sezone, pa ih nemojte predugo skladištiti. Prije sadnje tlo je potrebno prorahliti na dubinu od oko 30 cm. Najbolje je imati viziju onoga što želite vidjeti u proljeće kad lukovice procvatu. Kombinacijom vrsta koje cvatu ranije i kasnije možete osigurati dugotrajnu ljepotu u vrtu. Lukovice bi trebale stići razviti korijen prije dolaska zime. Dubina sadnje ovisi i o strukturi tla, pa u teža tla lukovice sadimo na dubinu dvije visine lukovica, na lakšim tlima na dubinu tri visine lukovica.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike