Novosti
VIŠE OD 3000 NOVIH SLUČAJEVA COVID-19

Skok broja zaraženih zbog preniskog udjela cijepljenih
Objavljeno 20. listopada, 2021.
COVID pozitivan pacijent umro je dan nakon što je pobjegao iz bolnice u Zagrebu

U Hrvatskoj su u srijedu, prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, zabilježena 3162 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je znatan porast u odnosu prema protekla dva tjedna, a umrle su 23 osobe. Udio pozitivnih na 10.691 testirani uzorak iznosi gotovo 30 posto.



 

Rast 50 posto



Broj zaraženih u jednom danu veći je više od 50 posto u odnosu prema prošloj srijedi, kad su potvrđena 2022 nova slučaja, a prije dva tjedna Hrvatska je brojila 1925 novih slučajeva. Više od 3000 zaraženih posljednji put zabilježeno je još u travnju. Trenutačno je aktivno 11.995 slučajeva. Među njima je 939 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 131 pacijent, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze, u Hrvatskoj je 433.136 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8951 umrla, a ukupno se oporavilo 412.190 osoba. U samoizolaciji je trenutačno 21.296 osoba.

Rast broja zaraženih u danu bilježi i Osječko-baranjska županija, čiji je stožer u srijedu izvijestio o 149 novih slučajeva, što je 60 slučajeva više nego dan prije. U 24 sata testiran je 531 uzorak. Najviše je novozaraženih osoba, njih 76, s osječkog područja, 15 s područja Đakova te po osam s područja Belišća i Čepina. U osječkom Kliničkom bolničkom centru i našičkoj Općoj županijskoj bolnici na liječenju je zbrinuto 55 osoba, oboljelih od COVID-19, od kojih je 11 na respiratoru. U samoizolaciji je na području županije trenutačno 669 osoba.

U Hrvatskoj su bar jednom dozom cjepiva protiv koronavirusa, zaključno s 19. listopada, cijepljene 1.875.073 osobe, a od njih je cijepljenje završeno za 1.760.158 osoba, što čini 52,08 posto odraslog stanovništva.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da veliki skok broja novozaraženih zabrinjava, ali ne iznenađuje, a primaran razlog je nedovoljan udio cijepljenih. "Zaključak je to struke na svim razinama, pa i Svjetske zdravstvene organizacije. Niski obuhvat cijepljenja izravno utječe na tijek ove epidemije", dodao je Beroš na Twitteru. Smjer četvrtog vala, ustvrdio je Beroš, određuje dio građana koji i dalje sumnjaju u znanost i struku. "Ta odluka ne tiče se samo pojedinca nego svih nas. Slijedimo primjer visoko procijepljenih zemalja i krenimo prema sigurnoj zdravstvenoj budućnosti", poručio je ministar zdravstva.

Bijeg u Samobor



U srijedu je objavljeno da je COVID pozitivan pacijent pobjegao u ponedjeljak iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, a dan poslije umro je na području Samobora. Policija je potvrdila da su reagirali na dojavu bolnice o samovoljnom udaljavanju pacijenta koji je ranije bio spojen na kisik, ali je u trenutku nalaska, unutar 24 sata, osoba umrla "u privatnom prostoru na području Samobora". U ravnateljstvu Zavoda za hitnu medicinu rekli su da im je poziv za intervenciju u Strmcu u naselju Hoto Ville stigao u 15.56, a hitna je na mjesto nalaska 53-godišnjaka došla u 16.02. Pacijent nije pokazivao znakove života, no ekipa ga je reanimirala, a nakon pola sata do 35 minuta mogli su ustanoviti samo smrt, rekli su u Zavodu za hitnu medicinu. Za vrijeme intervencije majka preminulog je djelatnicima hitne pomoći rekla da je bio COVID pozitivan i da je pobjegao iz bolnice, nakon čega je policija pokrenula potragu.


Dijana Pavlović