Ekonomija

Potencijali geotermalnih izvora postaju korisni resursi Osječko-baranjske županije
Objavljeno 20. listopada, 2021.

Postojanje geotermalnih izvora na području istočne Hrvatske odavno je poznato, no njihovo korištenje je još uvijek gotovo simbolično i svodi se tek na izuzetke poput Bizovca. Kako bi stvorila pretpostavke za realizaciju projekta istraživanja potencijala geotermalne energije, a u cilju korištenja resursa za razvoj perspektivnih gospodarskih grana, poljoprivrede i turizma kao i prelaska na obnovljive izvore energije, Osječko-baranjska županija je učinila prvi konkretan, i nužan, korak; pokrenula je Projekt „Studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije“. Projekt je vrijedan 3,2 milijuna kuna, no od toga su 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstava EU, proveden je u razdoblju od 1. kolovoza 2019. do 1. kolovoza 2021. godine, a njegovim završetkom stvorene su temeljne pretpostavke za daljnje aktivnosti kojima je konačni cilj korištenje prirodnih resursa u konkretne svrhe.

Korištenje geotermalne energije općenito se može podijeliti na izravno korištenje pri čemu se najviše ističe korištenje u toplinarstvu, balneologiji, poljoprivredi te proizvodnji hrane (staklenička proizvodnja te sušenje i procesiranje hrane, sušenje žitarica, voća i povrća te pasterizacija i sterilizacija i slično), akvakultura (zagrijavanje ribnjaka) i  neizravno korištenje putem proizvodnje električne energije. Stoga je u navedenom projektu izrađena Studija o mogućnostima korištenja geotermalnog potencijala na području Osječko-baranjske županije. Geotermalni potencijal je procijenjen na temelju tehničkih, tehnoloških, financijskih i socioloških značajki te je od velikog broja analiziranih lokacija izdvojeno pet mikrolokacija najpogodnijih za korištenje geotermalne energije, odnosno proizvodnju geotermalne vode. Tako su za energetske svrhe (proizvodnja električne energije u binarnim geotermalnim elektranama) izdvojene mikrolokacije Bockovci i Marijanci, Gat-Čamagajevci za proizvodnju električne energije uz primjenu tehnologije modularnih geotermalnih elektrana, a kao mikrolokacije za toplinarske svrhe (grijanje prostora, poljoprivreda, staklenici) izdvojene su Donji Miholjac i Osijek. Slijedi detaljna obrada svake mikrolokacije, kako bi ti podaci poslužili i kao podloga za budućeg investitora.


Zadovoljstvo tim rezultatima iskazano je i na nedavnom sastanku župana Ivana Anušića i ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića i njihovih suradnika, među kojima su bili i ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove Marko Markić te predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, što je ujedno i potvrda u kom smjeru se očekuju daljnje aktivnosti.

- Završili smo studiju o geotermalnim potencijalima Osječko-baranjske županije, što je financirano iz sredstava Ministarstva i fondova EU, a sada idemo dalje prema smjernicama i strategiji EU da su geotermalni izvori nešto na što EU računa i što će se intenzivno razvijati i podupirati od strane fondova. I na tom planu nastavljamo komunikaciju s Ministarstvom, kao i izradu strategije i definiranje namjene svakog od predloženih geotermalnih izvora. Kada se dovrši kompletno ispitivanje, znat će se je li geotermalni izvor namijenjen za toplinarstvo, poljoprivredu, plastenike i staklenike, zdravstveni turizam ili nešto treće. To ovisi o potencijalu pojedinog geotermalnog izvora i njegovoj temperaturi, a na nekim ležištima geotermalne vode utvrđena temperatura i do 120 Celzijevih stupnjeva. Tada krećemo u eksploataciju kako smo to najavili u korist žitelja Osječko-baranjske županije Geotermalni potencijali postoje diljem Hrvatske, a potvrdilo se da je naša studija bila u dobrom smjeru te očekujem dobar daljnji razvoj - kaže župan Ivan Anušić.

Župan ističe da korištenje geotermalne energije može znatno smanjiti ukupne troškove proizvodnje, na primjer prilikom intenzivnog uzgoja poljoprivrednih kultura u staklenicima, gdje u prosjeku grijanje čini 35 posto ukupnog troška, ono bi se zamijenilo čistom i besplatnom energijom i time stvorilo značajne uštede te pojačalo konkurentnost proizvoda na tržištu.
- Što se tiče geotermalnih izvora, Osječko-baranjska županija je u proteklom razdoblju učinila značajan iskorak, prije svega u analizi potencijala na svom području. Agencija za ugljikovodike paralelno s tim radi na procjeni potencijalnih potentnih točaka na razini cijele Hrvatske u kojoj ih ima 40-ak. Naša ideja je da sljedeće godine, nakon što se odrade prvi razgovori s jedinicama lokalne samouprave, u kojima se nalaze te lokacije, krene u ispitivanje njihovog potencijala i kreiranje rang-liste potencijala i namjene geotermalnih voda u Republici Hrvatskoj. Oni mogu ići u nekoliko smjerova - toplinarstvo, poljoprivreda, proizvodnja električne energije, ali i zdravstveni turizam. Mi ćemo sljedećih nekoliko godina ići u smjeru proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, pri čemu je geotermalna energija najčišći izvor za proizvodnju električne energije - rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Aktivnosti Osječko-baranjske županije na području istraživanja geotermalnih potencijala izravno se povezuje i s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti 2021.-2026., čiji je sastavni dio i korištenje geotermalne energije, za što u startu naglašeno da za kvalitetnu pripremu tih složenih projekata potrebno vrijeme, znanje i novac.

PREDLOŽENO DEVET LOKACIJA

U sklopu Nacionalnog plana predloženo je devet lokacija koje zadovoljavaju osnovne uvjete, a to su naznaka geotermalnog potencijala srednje i niske entalpije, postojeće korelativne bušotine u okolini prospekta, dovoljan broj potrošača u okolici prospekta ili postojanje centralnog toplinskog sustava te da projekt neće ugroziti bioraznolikost. Predloženi lokaliteti su Velika Gorica, Osijek, Donji Miholjac, Vukovar, Đurđenovac, Zaprešić, Požega, Vinkovci i Sisak te je usmjerenje na ovim lokacijama isključivo za razvoj potencijala za proizvodnju toplinske energije iz obnovljivih izvora. Za lokaciju Osijek (Pomoćin) - koja se nalazi na području općina Čepin, Vladislavci, Semeljci i Vuka - posebno su naglašene predispozicije za razradu daljnje dokumentacije.

Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike