Regija
USPIJEVAJU POVUĆI NOVAC IZ EUROPSKIH FONDOVA

Beli Manastir u skupini je najuspješnijih gradova
Objavljeno 20. listopada, 2021.
Prema podatcima FINA-e, iz EU fondova privučeno je više od 3500 kuna po stanovniku
BELI MANASTIR



U četvrtak će u Novom Vinodolskom biti proglašeni najgradovi u nekoliko kategorija.



Beli Manastir u finalu je izbora za najbolji grad u kategoriji povlačenja sredstava iz EU fondova. S 3591,85 kuna po stanovniku Beli Manastir lani je bio vodeći, što pokazuje analiza portala gradonačelnik.hr, temeljena na podatcima FINA-e. S udjelom od 2,72 posto u ukupno ostvarenim EU sredstvima u Hrvatskoj, Beli Manastir plasirao se u top-deset najuspješnijih gradova, a pri samom je vrhu i po trendu rasta ostvarenih EU sredstava u posljednje četiri godine. Rast je, naime, bio blizu 36,2 milijuna kuna, što je posve dovoljno za plasman u samo finale izbora. Od 2017. godine do danas ugovoreni su projekti vrijedni 200,9 milijuna kuna, od čega nepovratna sredstva iznose 163,5 milijuna. Od toga se na EU projekte odnosi 167,8 milijuna kuna, odnosno 143,8 milijuna kuna nepovratnih sredstava. EU projekti koji se provode u Belom Manastiru sufinancirani su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog socijalnog fonda i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

- Svi su projekti podjednako važni, ali kao najvažnije izdvajam Kuću baranjskog kulena (12,5 milijuna kuna) i PEER centar (32,5 milijuna kuna). S područja prekogranične suradnje s Mađarskom hvale je vrijedan projekt Bike&Boat (3,6 milijuna kuna). Prigradska naselja Branjin Vrh i Šumarina oživljena su rekonstrukcijom društvenih domova. U partnerstvu s Crvenim križem, OBŽ-om te udrugom Zvono iz Belišća provodi se projekt Zaželi, a 20 milijuna kuna vrijedan projekt Razvoj društvenog poduzetništva u partnerstvu s udrugom P.G.D.I. - kaže gradonačelnik Tomislav Rob, objašnjavajući kako je, s obzirom na povećan opseg EU projekata, pokrenut rad Pododjela za nominiranje i upravljanje projektima, u kojemu su zaposlene tri osobe s višegodišnjim iskustvom u pripremi i provedbi projekata. Osim njih, u provedbi EU projekata, s određenim udjelom rada, angažirano je ukupno 17 zaposlenika gradske uprave.


Ivica Getto
U provedbi još nekoliko važnih projekata
U Belom Manastiru trenutačno je u fazi provedba nekoliko EU projekata sufinanciranih iz EFRR-a: Gradski sportski park (32,5 milijuna kuna), Izgradnja skladišnih kapaciteta (12,5 milijuna kuna), Izgradnja kapaciteta gradske uprave Grada Belog Manastira (2,5 milijuna kuna), Prijelaz preko pruge u Šumarini (600 tisuća kuna) te ESF projekti poput Uključivanje djece u sustav zdravog odgoja i obrazovanja kroz uređenje doma u Branjinom Vrhu (1,7 milijuna kuna) i Obrazovanje za sve (2,2 milijuna kuna). Gradonačelnik Rob ističe kako se intenzivno pripremaju za novo financijsko razdoblje, prvenstveno izradom dokumentacije za buduće projekte, uzimajući u obzir odrednice novih operativnih programa 2021. - 2027. godine. Ponovno će naglasak biti na gospodarstvu i obrazovanju, pri čemu je važan segment prenamjena bivše vojarne u centar izvrsnosti u području poljoprivrede...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike