Regija
USPJEŠAN PROJEKT LEPTIRIĆA "ŠTO SVE SPORTOM MOGU JA"

Uključili su u sport 150 djece
Objavljeno 19. listopada, 2021.
VUKOVAR



Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići" uspješno provodi EU projekt pod nazivom "Što sve sportom mogu ja", financiran u apsolutnom iznosu od gotovo 1,5 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna.

Na realizaciju su se odlučili svjesni kako je djeci s poteškoćama u razvoju onemogućeno participiranje u brojnim društvenim aktivnostima u zajednici, uključujući i sport, pa su osmislili program koji potiče višestrani psihosomatski razvoj djece, razvija njihovo samopouzdanje, no istodobno i detektira darovite kako bi se ih usmjeravalo u sport.

Kako je pojasnila Slađana Trbulin, voditeljica ureda u "Vukovarskim leptirićima", za sada su uključili u aktivnosti oko 150 djece s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

- Najviše surađujemo s OŠ Josipa Matoša Vukovar i Centrom za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" iz Osijeka, a kako u udruzi imamo niz terapija za djecu roditelji ih pri upisu rado uključe i u sportske aktivnosti. Svjedoci smo kako su neka djeca naučila uz pomoć naših djelatnika samostalno plivati, a svakoga tjedna imamo i aktivnosti na bazenima. Naši djelatnici rade četiri dana u tjednu, u smjenama, upravo kako bi se mogli prilagoditi obvezama roditelja - navela je.

Projekt će trajati do kraja godine, što znači kako još uvijek ima vremena za uključivanje novih korisnika i nastojat će održati kontinuitet organiziranja sportskih aktivnosti.

- Uočili smo kako su djeca koja pohađaju programe motorički zrelija i bolja te imaju bolju kondiciju u odnosu na one koji nisu na sportskim aktivnostima. Zainteresirani roditelji trebaju nam se javiti i uključit ćemo svako dijete - poručila je, uz podsjećanje kako ih je u provedbi projekta korona poprilično namučila, jer su sve morali prilagoditi strogim epidemiološkim mjerama, no nisu prekidali s provedbom projekta. D. Korpoš
NIZ AKTIVNOSTI ZA DJECU S POTEŠKOĆAMA
Aktivnosti provode na više lokacija, uključujući i prostor udruge.

- Veliku pomoć dobili smo od OŠ Josipa Matoša i Centra “Ivan Štark” koji rade isključivo s djecom s poteškoćama u razvoju. S njima smo dogovorili redovne tjedne aktivnosti kako bi i njihova djeca bila obuhvaćena sportskim aktivnostima - naglasila je Trbulin.

Izrazila je zadovoljstvo do sada postignutim rezultatima, ponajprije što je ostvaren primarni cilj - djeci s teškoćama u razvoju osigurali su preduvjete za izjednačene mogućnosti za sudjelovanje u sportskim aktivnostima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike