Novosti
SKUPLJE GORIVO - PRAVEDNIJA RASPODJELA ODGOVORNOSTI

Ćorić: Vlada će reagirati ako cijene nastave rasti
Objavljeno 19. listopada, 2021.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u utorak je izjavio da ako cijene goriva nastave rasti i nakon 30 dana, doći će do "malo pravednije raspodjele odgovornosti", koja je sada prije svega na distributerima.



"U sljedećim tjednima analizirat ćemo situaciju, mi se nadamo snjižavanju cijena. Međutim, u ovom trenutku nije očekivano da će se to dogoditi u najkraćem mogućem roku. Upravo zbog toga na razini Vlade promišljamo naše konkretne akcije, s jedne strane u smislu omogućavanja da cijena bude i dalje stabilna, a s druge strane da odgovornost, koja je u ovoj inicijalnoj fazi prije svega na distributerima, malo pravednije raspodijelimo", izjavio je Ćorić novinarima. Donošenje uredbe odgodilo je podizanje cijena goriva na 30 dana, a time se poduzetništvu i građanima željelo omogućiti da "dođu do daha" te da se stabiliziraju njihova očekivanja, naveo je. "To će koštati, potpuno nam je jasno, a držimo da su marže distributera bile dovoljno visoke da ovaj ‘prvi val‘ preuzmu na sebe. Međutim, ako nabavne cijene i dalje nakon mjesec dana nastave rasti, onda ćemo tu reagirati i mi kao Vlada", poručio je Ćorić. Ponovno je apostrofirao činjenicu da poduzetništvo dominantno koristi dizelska goriva, a uredbom njegova cijena je s 11,42 kune spuštena na 11 kuna, a da nije bilo tog spuštanja, ona bi u utorak iznosila 11,63 kune. "Dakle, plaćamo 63 lipe manje za litru dizelskog goriva nego da smo pustili da cijene ‘divljaju‘ i dalje rastu", istaknuo je Ćorić.

Vlada je, naime, u prošli četvrtak posegnula za člankom 9. stavak 2. Zakona o naftnim derivatima i donijela uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom se maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u visini od 11,10 kuna po litri. Za Eurodizel BS određuje se maksimalna cijena od 11 kuna po litri. Te cijene vrijede 30 dana od stupanja uredbe na snagu. Taj članak govori da Vlada iznimno može radi zaštite potrošača i drugih opravdanih razloga uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena naftnih derivata za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana. Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna već šesti tjedan zaredom, a nastavila je rasti i u ponedjeljak, dosegnuvši novu najvišu razinu u tri godine.

Saborska oporba ocijenila je lošom odluku Vlade o ograničavanju cijena goriva jer se njome, tvrdi, izravno utječe na ponudu i potražnju, što bi moglo dovesti do poremećaju u opskrbi te drže da umjesto toga treba smanjiti trošarine. "Vladine mjere često su uzrok problema, a ne rješenje", kazao je Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta) kritizirajući u slobodnom govoru odluku o zamrzavanju cijena goriva. "Ekonomisti upozoravaju na moguće posljedice, na poremećaj kvalitete i kvantitete, da se time izravno utječe na ponudu i potražnju i da može doći do nestašice goriva, to nije dobar presedan", ocijenio je Bartulica, predloživši umjesto toga smanjenje trošarina za gorivo. Slično misle i Siniša Hajdaš Dončić (Klub zastupnika SDP-a) i Marija Puljak (Klub zastupnika Centra i GLAS-a), koji su se založili za smanjenje trošarina.

Miro Totgergeli (Klub HDZ-a) kritike oporbe da Vlada ništa ne čini na sprječavanju inflacije ocijenio je pokušajem zastrašivanja građana. Istaknuo je i da se cijene električne energije i plina neće mijenjati za kućanstava do proljeća iduće godine. H/D.Pav.
ČEŠKA OBUSTAVLJA PDV NA STRUJU I PLIN
Češka vlada na odlasku privremeno je obustavila naplatu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na električnu energiju i plin kako bi građanima olakšala teret velikih računa. U studenome i prosincu neće se naplaćivati PDV na električnu energiju i plin, priopćilo je ministarstvo financija u ponedjeljak. Vlada je time reagirala na "vrlo neobičnu situaciju", rekla je nakon sjednice ministrica financija Alena Schillerova. Mjera će državni proračun stajati oko 157 milijuna eura. Vlada sugerira i dopune zakona kojima bi se opskrba plinom i strujom od iduće godine trajno izuzela od PDV-a. Mjeru još mora odobriti Europska komisija, a vremenski se poklopila s naglim rastom cijena struje i plina koji je diljem Europe nagovijestio žestoki cjenovni udar na kućanstva i prisilio vlade na intervenciju.

Zdravko Marić

ministar financija

KRAJ NISKIM KAMATAMA

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u utorak je izjavio da će razdoblje povijesno niskih kamatnih stopa neizbježno proći. Rekao je da je vrlo teško procijeniti dinamiku promjena referentnih kamatnih stopa na međunarodnim tržištima. "Već se tri godine govori o povećanju kamatnih stopa, ali se to ne događa", rekao je Marić i istaknuo da građanima treba davati potpune informacije na transparentan način, koji neće na njih imati dodatne reperkusije. Niske referentne kamatne stope na međunarodnim tržištima prema njegovim su riječima, uz ostalo, posljedica tiskanja novca nakon globalne gospodarske krize prije jednog desetljeća, a u slučaju Hrvatske kamate su smanjene i zbog smanjenja premije rizika, zahvaljujući čemu je, primjerice, država 2015. platila 12 milijardi kuna kamata, a lani ispod 7,5 milijardi. Sve je to, nastavio je, imalo utjecaja na uvjete zaduživanja gospodarstva i građana.

Možda ste propustili...

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

DAN PRIJE IZBORA

Kraj nastave do 18.30 sati