Novosti
KUĆANSKI POSLOVI UGLAVNOM "ŽENSKI"

Brojni očevi ne žele ni dijete dovesti u vrtić
Objavljeno 20. listopada, 2021.
U kampanji su neke žene objavile "izazov" članovima obitelji

Što bi se dogodilo kada bi žene na 48 sati prestale obavljati poslove koje se smatra "ženskim"? Vjerojatno bi nastao još veći kaos od onoga koji je prouzročilo nedavno višesatno padanje nekih društvenih mreža, jer bi kolektivnim ženskim uzimanjem kratkog odmora bilo pogođeno mnogo više kućanstava u Hrvatskoj.



Bez promjena


Naime, koliko god se posljednjih godina govorilo o ravnopravnosti i emancipaciji, koliko god se statističkih podataka vadilo kako bi se potvrdilo da su žene u našem društvu ravnopravnije nego prije nekoliko desetljeća, stanje na terenu pokazuje kako se u većini obitelji u smislu obavljanja kućanskih poslova i brige o obitelji nije baš puno promijenilo. Stoga je nekoliko udruga koje se bave promidžbom ljudskih prava (u koja spadaju i prava žena, ako je to uopće potrebno napominjati) pokrenulo kampanju "Fotkaj, snimi, objavi: Jutros sam stala!", uz poziv svima da im se pridruže u prikupljanju priča o neplaćenom kućanskom radu.

Kampanja je dio projekta "Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene", čija je nositeljica udruga B.a.B.e. Projekt će trajati 36 mjeseci i provodit će se u Zagrebu te Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Istarskoj županiji.

Kampanju #JutrosSamStala, kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra "ženskim", pokrenula je Mreža "4. smjena - nevidljivi rad", čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca, uz pitanje što bi se dogodilo kad bi žene stale s repetitivnim kućanskim poslovima, ali i inzistirale na ravnopravnijoj brizi o djeci.

Stoga su početkom prošloga mjeseca pozvale žene da s oznakom #JutrosSamStala na društvenim mrežama javno objave svoje priče uz fotografije koje prikazuju što se dogodi kad prekinu sa svakodnevnim kućanskim radom. Fotografije mogu poslati i preko Instagram i Facebook stranice udruge B.a.B.e., Twitter profila Iskra B. ili e-maila babe@babe.hr kako bi ih anonimno objavili.

Do sada objavljene fotografije pokazuju kako su neke žene objavile "izazov" članovima obitelji, pa je tako jedna napisala da im je "ostavila opomene po kući (pobacano rublje po podu, razbacane cipele, neobješene jakne, pune umivaonike rublja da si ne mogu ni ruke oprati...) i obećala samoj sebi kako će tjedan dana samo kuhati i brinuti se o ‘vešu‘, ali pospremati za njima neće", pa će u tom razdoblju utvrditi hoće li ukućani poruku shvatiti ili će se naviknuti na život u neredu.

Recite mami


O tomu kako su kućanski poslovi raspoređeni u obiteljima, nezahvalno je precizno govoriti, jer se svakako mogu naći i primjeri onih gdje je apsolutno sve na ženinim leđima, ali i onih gdje su poslovi raspoređeni i muškarci se u vlastitom domu ne žele ponašati kao gosti u hotelu. No moguće je poprilično konkretno doći do informacije tko je zadužen, primjerice, za dovođenje djece u vrtić. Tako nam je jedna odgojiteljica u vukovarskom dječjem vrtiću, uz molbu da joj ne navodimo identitet kako ne bi naišla na loše reakcije očeva, rekla kako u 95 posto slučajeva mališane u vrtić dovode mame i bake.

- U ovom trenutku u našoj skupini imamo samo jednog oca koji dijete dovodi u vrtić ili dolazi po njega. Točno je kako to može ovisiti o radnom vremenu roditelja, međutim, zabrinjava to što očevi nisu zainteresirani ni sudjelovati u nekim zajedničkim aktivnostima koje organiziramo ni doći na roditeljske sastanke. Uvriježeno je da se mame zove i kada se dijete razboli i da im se prenose sve relevantne informacije, a u višegodišnjem radu u vrtiću više sam se puta susrela s riječima očeva da sve što je važno trebam priopćiti mami, jer on to neće zapamtiti ili prenijeti - rekla nam je odgojiteljica.



Dragana Korpoš
83

posto rutinskih

kućanskih poslova i

dalje obavljaju žene

IZNIMKI 0,4 %
U istraživanju “Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena”, koje je 2017. godine provela doc. dr. sc. Ksenija Klasnić, prilikom obavljanja rutinskih kućanskih poslova u 83 posto ispitanih slučajeva sve poslove ili većinu poslova obavljaju žene, u 16,6 posto slučajeva partneri ravnopravno dijele poslove, a muškarci spomenute poslove obavljaju u samo 0,4 posto slučajeva.

Možda ste propustili...

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku

PREMA POSLJEDNJEM POPISU U VUKOVARU ŽIVI 23.135 STANOVNIKA

Živić: Vukovar i dalje gubi stanovništvo iako se negativni trend usporio

Najčitanije iz rubrike