Osijek
MEĐUSEKTORSKI SASTANAK

Resocijalizacija ili kako pronaći posao
Objavljeno 19. listopada, 2021.

Okrugli stol s naslovom “Izazovi resocijalizacije u Osijeku i Slavoniji”, u organizaciji udruge Roditelji u akciji (RODA), održan je u utorak u konferencijskom prostoru Stare pekare u Tvrđi. Ovaj je skup nazvan još i međusektorskim sastankom s obzirom na to da su na njemu sudjelovali predstavnici državnih tijela i udruga koji su susreću s različitim aspektima glede resocijalizacije počinitelja kaznenih djela s naglaskom na njihovu zapošljivost i jačanje njihovih obiteljskih veza.



Kako je istaknula Ivana Zanze iz udruge Roda, ponovno pronalaženje posla za osobu koja je izišla iz zatvora, odnosno mogućnost nekoga tko je odslužio svoju kaznu da radi i zarađuje, vrlo je važno jer tako osoba pridonosi zajednici, ali i sebi i svojoj obitelji. To je ujedno i jedan od najvažnijih zaštitnih mehanizama koji sprječava osobu u ponovnom počinjenju kaznenog djela. Dodala je da je iznimno važno i jačanje obiteljskih veza, koje ponekada bivaju čak i uspješnije nego prije odlaska u zatvor, ponajviše zbog usvajanja roditeljskih vještina u međuvremenu. Rekla je da je skup u Osijeku jedna od posljednjih aktivnosti projekta mot#r - Motiviranjem i osnaživanjem do resocijalizacije, koji je financiran novcem Europske unije iz Europskog socijalnog fonda uz sudjelovanje Ureda za udruge, a udruga Roda ga provodi u partnerstvu s tri nevladine udruge: Hrabrim telefonom, Statusom M i studentskim savjetovalištem Ekonomska klinika iz Zagreba.

Udruga Roda željela je ovim projektom potaknuti međusektorsku suradnju različitih čimbenika koji se bave resocijalizacijom izvan Zagreba, dakle i u drugim dijelovima zemlje. Poučeni svojim iskustvom u proteklih osam godina u zatvorskom sustavu, u udruzi Roda došli su do zaključka kako postoji niz dobrih inicijativa, dijelova sustava i pojedinaca koji sjajno rade, ali su međusobno nedovoljno povezani.



Draško Celing
MUŠKARCI KAO POČINITELJI KAZNENIH DJELA
Na skupu su bile predstavnice Probacijskog ureda, Zatvora, Policijske uprave, Centra za socijalnu skrb, Ureda pravobraniteljice za djecu, udruge Ne-ovisnost, Centra za nestalu i zalostavljanu djecu, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Obiteljskog centra. Zanimljivo da se na ovom skupu, kojem su inače nazočile isključivo žene, od Mirne Čačić iz udruge Rode moglo čuti kako su počinitelji kaznenih djela muškarci, a žene su spominjane jedino kao njihove životne partnerice. Tome u prilog idu statistike koje vjerojatno govore da su glavni stanovnici hrvatskih zatvora - muškarci.

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike