Osijek
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA U PILOT-PROJEKTU O ŠIRENJU SOCIJALNIH USLUGA

Primjena znanja i iskustva iz Irske
Objavljeno 19. listopada, 2021.
Osječko-baranjska županija odabrana je za pilot-područje provedbe nove metodologije za procjenu potreba za socijalnim uslugama i projekta pod nazivom "Potpora poboljšanju socijalnih usluga u Hrvatskoj". Tim povodom predstavnici irske organizacije NI-CO u utorak su u Osijeku održali radne sastanke s predstavnicima nadležnih stručnih službi s područja Osječko-baranjske županije. Primio ih je i zamjenik župana Mato Lukić, koji je istaknuo zadovoljstvo što je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike predložilo Osječko-baranjsku županiju kao mjesto gdje će se obavljati pilot-projekt širenja socijalnih usluga.

- Rekao bih da je nekako potpora došla u pravo vrijeme, odnosno u vrijeme kad je prijedlog novoga Zakona o socijalnoj skrbi na e-savjetovanju. Isto tako, i Nacionalna strategija širenja socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2027. godine također je na e-savjetovanju. Inače, naši kolege iz Irske će nam svakako prenijeti svoja znanja i iskustva, a htio bih naglasiti da je ista ta ekipa prije otprilike šest odnosno sedam godina prenosila svoja znanja i iskustva, i to u vrijeme kad je izišla Nacionalna strategija transformacije i deinstitucionalizacije socijalnih usluga. Taj je projekt tada trajao gotovo godinu dana – rekao je zamjenik župana Lukić.

Također je naglasio da o pitanju samoga projekta širenja socijalnih usluga situacija u Hrvatskoj i nije tako dobra, odnosno da je prisutan popriličan nerazmjer socijalnih usluga. Kad je u pitanju Osječko-baranjska županija, zamjenik dožupana naglasio je da je u nas relativno dobar kadar, s relativno dobrim socijalnim uslugama koje se pružaju na području cijele županije. Međutim, u pojedinim dijelovima Hrvatske, rekao je Lukić, nema civilnih društava koja bi provodila razne projekte, i to kako sa starijim osobama tako i posebice s mladima.

- Nadam se da će u ova dva dana naši kolege te suradnici iz ustanova s područja Osječko-baranjske županije primijeniti nova znanja, ali i nova iskustva svojih kolega iz Irske – zaključio je zamjenik župana Mato Lukić. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike