Ekonomija
JESENSKOM AKCIJOM CILJ JE IMUNIZIRATI LISICE PRIJE SEZONE PARENJA

Počinje jesenska akcija oralne vakcinacije lisica
Objavljeno 20. listopada, 2021.
U srijedu, 20. listopada 2021., započinje oralna vakcinacija lisica na području RH i trajat će do 25. listopada 2021. godine. Cilj je ovog programa financiranog europskim sredstvima održati status zemlje slobodne od bjesnoće.

"Zahvaljujući programu posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je 2014. godine, a Hrvatskoj je dodijeljen status zemlje slobodne od infekcije virusom bjesnoće, kao jedno od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja, čime je i obilježena ovogodišnja kampanja. U Hrvatskoj se mamci polažu s pomoću zrakoplova koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaca. Oralno cijepljenje lisica provodi se na cijelom području Republike Hrvatske, izuzev jadranskih otoka te će tijekom svake kampanje biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaca, tj. 2.665.850 godišnje. Program oralne vakcinacije lisica od iznimnog je značenja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza te se ovom mjerom znatno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji. Mjera se provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom akcijom osigurava se cijepljenje pomlatka", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Dodaju da lisice privučene mirisima pronalaze mamce, zagrizu ih i probiju kapsulu. Dolaskom sluznice usta u dodir s otopinom cjepiva započinje djelovanje cjepiva na imuni sustav životinje te u razdoblju od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci. Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati. U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm izvan dvorišta ili uz rub šume, samo ako se može izbjeći izravan dodir kože sa mamcem. Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima. Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir s mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće. Ako je vanjski omot mamca oštećen i tekućina (cjepivo) vidljiva, mamac više nije djelotvoran te se takav mamac, obvezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se pravilno uklonio. U slučaju dodirivanja omota mamca, treba ruke dobro oprati vodom i sapunom, a ako je sadržaj mamca (tekućina cjepiva) došao u dodir s kožom ili sluznicama, potrebno se odmah obratiti liječniku. Pozivamo građane da u dane provođenja oralne vakcinacije i 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce, prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, drže pod nadzorom kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom.Z.R.
Možda ste propustili...

BARANJA JOŠ JEDNOM POTVRDILA STATUS ‘‘MAJKE VINA‘‘

Frankovka iz podruma Belja osvojila šampionsku titulu na međunarodnom ocjenjivanju

RAST CIJENA IDUĆE GODINE VJEROJATNO ĆE USPORITI

ECB smatra da je inflacija dosegnula vrhunac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVE TEHNOLOGIJE U HRVATSKIM DUHANIMA

Umjetnom inteligencijom do efikasnije obrade duhana

2

JOŠ ČEKAJU "HITNU" PROLJETNU POMOĆ

Jesu li svinjogojci opet ostavljeni na cjedilu?!

3

PRVI PUT ONLINE

U prosincu su izbori u HPK-u