Ekonomija
KORISNI SAVJETI

Racionalno ponašanje pri potrošnji energije
Objavljeno 20. listopada, 2021.
Za svaku sezonu grijanja valja pripremiti kuću ili stan, odnosno opremu za grijanje kako bi se troškovi koji nastaju u sezoni grijanja smanjili na minimum. Ono što treba redovito činiti jest servisirati opremu za grijanje te odzračiti radijatore i očistiti bojlere od kamenca. Međutim, treba se i racionalno ponašati pri potrošnji energije, za što donosimo nekoliko savjeta:

Spuštanje roleta noću u sezoni grijanja

- na ovaj način možete smanjiti troškove za energiju i do 10 % bez ikakvih ulaganja.

Namjestite temperature za svaku prostoriju što bliže optimalnoj temperaturi


- Preporučljive temperature koje održavaju toplinsku ugodnost, a pritom ne rasipaju energiju:


- hodnik od 14 do 17°C, optimalno 15°C

- spavaća soba 17°C, optimalno 17°C

- kuhinja od 17 do 21°C, optimalno 18°C

- radna soba od 17 do 21°C, optimalno 21°C

- dnevni boravak od 20 do 23°C, optimalno 21°C

- kupaonica 23°C, optimalno 22°C


Treba znati da povećanje temperature za jedan stupanj povećava trošak grijanja za pet do šest posto.

Električni bojler uključujte samo noću

Ako koristite električni bojler za pripremu potrošne tople vode, uključujte ga samo noću, u vrijeme niže tarife. Možete kupiti vremenski programator koji će uključivati električni bojler samo u vrijeme jeftinije struje, niže tarife. Cijena se kreće oko 50 kuna. Uštedjet ćete oko 100 kuna mjesečno, odnosno oko 1200 kuna godišnje.

Toplinski izolirajte strop

- Ako živite u kući kojoj nije toplinski izoliran strop, odmah ga izolirajte. Možete to učiniti sami postavljanjem sloja od najmanje 10 cm mineralne ili staklene vune. Ulaganje će vam se vratiti već u prvoj sezoni grijanja.

Ugradite termostatske radijatorske ventile

- Ako nemate termostatske radijatorske setove na sustavu radijatorskog grijanja, odmah ih ugradite. Cijena termostatskog radijatorskog seta manja je od 100 kn, s ugradnjom do 200 kn. Njihovim korištenjem postižu se uštede i više od 10 % godišnjeg troška za grijanje, a ulaganje se vrati za tri godine.

Koristite digitalne termostatske sustave s vremenskim programiranjem


Ako raspolažete vlastitim sustavom centralnog grijanja s plinskim, plinskim zidnim (kombi-bojlerom), kotlom na drva ili pelete, ili na neki drugi energent, ugradite vremenski programabilan termostatski sustav. Namjstite ga tako da se kuća ili stan noću, ili u vremenu kada nitko ne boravi u stanu zagrijava na temperaturu od 16 °C. Ulaganje će vam se isplatiti već u prvoj sezoni grijanja. Možete ugraditi i sobni termostat s daljinskim upravljanjem, ili upravljanjem mobitelom kako biste u svakom trenutku mogli regulirati temperaturu prostorija, ili isključiti grijanje kad vam ne treba, a uključiti ga prije dolaska u dom te na taj način imati troškove energenata pod kontrolom. D.Kuštro
Najčitanije iz rubrike