Kultura
OBILJEŽAVA SE 100 GODINA "JUDITE"

Izložba o prvom epu na hrvatskom
Objavljeno 19. listopada, 2021.
Kao dio obilježavanja 500 godina od tiskanja prvog izdanja "Judite" Marka Marulića, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvorena je izložba o tom prvom umjetničkom epu hrvatske književnosti ispjevanom na hrvatskom jeziku i njegovu autoru. Marulićev životni i stvaralački put predstavljen je na 15 izložbenih panoa, s odabranom građom iz fonda NSK-a u Zagrebu, vezanom uz "Juditu", ali i sam život i rad Marulića - od prvotisaka njegovih djela, brojnih izdanja do prijevoda kroz stoljeća. Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević rekla je kako postoji višestruka i višeslojna povezanost i simbolika odnosa Marka Marulića i NSK-a, koja u svojoj Zbirci rukopisa i starih knjiga ima dva primjerka drugog izdanja tiskanog 1522.

- Jedan od ta dva primjerka darovao je Sveučilišnoj knjižnici Ivan Kukuljević koji je na njemu napisao posvetu vlastitom rukom -dodala je Stričević, koja kaže da ju raduje što se izložba otvara u Godini čitanja i u Godini Marka Marulića, te da su željeli spojiti dva doba u povijesti čovječanstva, tiskano i digitalno, što se i ogleda na izložbi. Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak, rekao je da tih 500 godina koje su prošle od vremena Marka Marulića pokazuje kako se gradila baština kojoj smo mi baštinici i koja će ostati nakon nas.

Prvi dio izložbe predstavlja Marulićev život i rad uvidom u njegov latinski te hrvatski opus koji u svome fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga NSK-a, a središnji dio izložbe prikaz njegova najvažnijeg djela, "Judite", čija su dva primjerka drugog izdanja tiskanog 1522. te jedan primjerak četvrtog i petoga izdanja također dio te zbirke. Koliko je često to djelo bilo izvor inspiracije u svim područjima ljudske djelatnosti svjedoči izložena građa koja se čuva u Zbirci muzikalija i audiomaterijala NSK-a u Zagrebu kao i Zbirci zemljovida i atlasa. Izložba prezentira i i najznačajnije pretiske "Judite" te njezino spominjanje u svjetskoj literaturi, a mogu se pogledati i digitalizirana Marulićeva djela na portalu Digitalne zbirke NSK-a u Zagrebu te Virtualna izložba Marko Marulić.

Izložba, čija je autorica Nela Marasović, može se pogledati do 2. studenoga. Organizirana je uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH u sklopu Godine čitanja 2021. i dio je programa Mjeseca hrvatske knjige 2021. H
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

Najčitanije iz rubrike