Sport
OSJEČANIN O VEČERAŠNJEM SUPARNIKU NEXE-A

Ako su mogli tako dobro trčati s Dancima, ma mogu Našičani na kraj i s jakim Francuzima
Objavljeno 19. listopada, 2021.
PAUC Handball ima čvrstu obranu koja će kažnjavati svaku pogrešku, kaže Ante Babić

Rukometaši NEXE-a, preko Zadra i Marseillea, još su u nedjelju stigli u francuski grad Aix-en-Provance, gdje će večeras početi nastup u C skupini Europske lige.



Suparnik na startu je PAUC Handball, trenutno drugoplasirana momčad francuske Starlique, odmah iza nedodirljivog PSG-a. Odmah nakon NEXE-a, već u petak, momčad iz Provanse nastavlja francusko prvenstvo u gostima kod Creteila. U tom Creteilu od proljeća prošle godine igra i Osječanin Ante Babić. Zbog ozljeda pivota francuska je momčad krenula u potragu za pivotima. Privremeno rješenje trebao je biti tadašnji igrač zagrebačke Dubrave, ali 24-godišnji rođeni Osječanin ostavio je odličan dojam, nekoliko puta proglašen je i najboljim igračem momčadi, ušao je i u idealnu sedmorku kola, pa su mu u klubu na kraju sezone dali dvogodišnji ugovor. I u prvoj pravoj sezoni u Creteilu ne može se požaliti na status. Premda je momčad dobila novog trenera.

Obrana sve kažnjava


- Vodi nas nekadašnji pomoćni trener Barcelone Fernando Barbeito. Dosta je trčanja na treninzima, ali to mi i paše. Što se tiče minutaže, na crti je dijelim s domaćim dečkom, već iskusnim 30-godišnjakom. Nekada on igra koju minutu više, nekada ja.

Prošle sezone igrao je protiv PAUC Handballa. U dvorani gdje će i NEXE večeras igrati utakmicu.

- Lijepa, čini mi se, nova Arena. Dobra rukometna atmosfera i lijep grad, koliko sam ga uspio tada vidjeti. To vam je jug Francuske. Odlična klima.

A kakav je PAUC Handball?

- Malo su promijenili momčad u odnosu prema prošloj sezoni. Počeli smo ih analizirati, a znate kakvi su Španjolci. Do utakmice ćemo ih pogledati valjda deset puta, pa tako i ovu utakmicu s NEXE-om. Kada ste nazvali, malo sam prijatelj Butko (Bruno Butorac, desni vanjski, nekadašnji član Tatrana, danas u Creteilu, nap. a.) i ja pogledali neke utakmice. Stranica lige prikaže sve snimke, a drago mi je da se to radi i kod nas u posljednje vrijeme. A što ću vam reći, prava francuska momčad. Čvrsta obrana 6-0, kažnjavaju svaku pogrešku.

Koga vrijedi istaknuti od igrača?

- Prije svega francuske reprezentativce, golmana Pardina, Accambraya, zatim Clairea, koji im je jako važan igrač u oba smjera, Lagardea, koji se pomalo vraća. No, ako bih u ovom trenutku trebao reći tko je u najboljoj formi, onda bih istaknuo lijevo krilo Matthieua Onga. Taj kažnjava sve.

Gledao je i NEXE.

- Da, baš protiv Silkeborga. Jako čvrsta obrana s Blaževićem, Jaganjcem, Tomićem i mojim prijateljem Bornom Mancijem Mičevićem, s oba odlična vratara. Jako puno trče. Ako su mogli s Dancima trčati, vjerujem kako mogu i s Francuzima.

Dva igrača NEXE-a bolje poznaje od ostalih.

- Spomenuo sam Bornu Mancija Mičevića. Ista smo generacija iz Osijeka. Često se čujemo. Drago mi je zbog njega, vidim, našao se i u krugu je kandidata za reprezentaciju. Vidim kako mu i Tamše vjeruje, kaže mi i on da nakon ozljede ima sve više sigurnosti i u napadu. Drugi igrač kojeg dobro poznam je Predrag Vejin. Zajedno smo igrali dok sam bio u Nišu. Odličan igrač. Pravi potez NEXE-a.

Imaju li Našičani uopće šanse protiv PAUC Handballa?

- U sportu nitko nije bez izgleda. Tako se treba postaviti. Jako će važna biti obrana, koju NEXE odlično igra. I što manje pogrešaka, jer oni će sve kazniti.

Isplati se zbog Messija


S našičkih tema prelazili smo na osječke. Ante nas je preduhitrio pitanjem:

- Što ima u NK Osijek?

U NK ili RK?

- Ma i u jednom i u drugom. Pratim i RK Osijek, vidim, dobro su krenuli. Imam veliku želju jednoga dana igrati Premijer ligu s Osijekom. To je moj klub. Kao i NK Osijek. Ja sam veliki fan HNL-a. Moji suigrači već znaju da ja u autobusu tražim stream i gledam utakmice naše lige.

Kao ljubitelj nogometa, ima li želju skoknuti i do Parka prinčeva pogledati neku utakmicu PSG-a, s obzirom na to da je Creteil u širem području Pariza.

- To obavezno. Trebao sam ići na Manchester City, ali su u klubu organizirali neku zajedničku večeru. Ulaznica je 150 eura, ali vrijedi sigurno, bar vidjeti Messija. Inače, Creteil je u tom, kako ga oni zovu, Les Grand Paris. Na 25 minuta sam od centra. Kad imamo slobodan dan, odemo u Pariz na kavu - zaključio je javljanje iz Francuske osječki rukometaš.


Krešimir Lacković
JAGANJAC: SAD SMO MI ONI KOJI MORAJU GRISTI
Stigli su rukometaši NEXE-a u Francusku, a nekolicina igrača provela je dio svoje karijere u zemlji olimpijskih prvaka i, možemo reći, koliko god nas to "žuljalo", najvećoj rukometnoj naciji u svijetu. Predrag Vejin bio je član Dunkerquea, njegov kolega po poziciji, desni vanjski, Mateo Rodin u NEXE je stigao iz Nancyja, a Halil Jaganjac kao 18-godišnjak bio je član velikog PSG-a. Trenirao je s prvom momčadi, no igrao za njihovu drugu momčad. Jaganjac se u najavi utakmice s PAUC Handballom prisjetio nedavnog gostovanja u Varaždinu.

- Kao što je Varaždin nedavno protiv nas bio željan dokazivanja, i mi ćemo se sada naći u njegovoj ulozi. Sad ćemo mi biti ti koji moraju gristi i napadati i koji su željni dokazivanja. Iz ovakvih utakmica samo možemo izvući koristi. Uvijek odigramo ovakve utakmice dobro i zato se veselimo susretu - poručio je Jaganjac.

Najčitanije iz rubrike