Sport
NAKON POBJEDE U KOPRIVNICI NENAD BJELICA PORUČUJE

Nije bilo loše, zadovoljan sam, ali naš napad mora biti mnogo bolji
Objavljeno 19. listopada, 2021.
Osijek polako mijenja svoj način igre, a u tom tranzicijskom razdoblju najvažnije je da rezultati ne trpe

Nogometaši Osijeka bez posebnih problema prošli su gostovanje u Koprivnici koje im je u prošlosti znalo zadavati gadne glavobolje. No ovaj put bila je to rutinska pobjeda nad Slaven Belupom u kojoj je osječka momčad čvrsto držala kontrolu utakmice od početka do kraja.



Nakon svih onih silnih uzbuđenja koja su prethodila tom susretu, spašavanje boda protiv Lokomotive u sudačkoj nadoknadi pa dramatičan preokret u susretu protiv Gorice, a onda i nesretni remi protiv Hajduka u kojemu je Osijek bio daleko bolja momčad, dobro mu je došla jedna ovako mirnija pobjeda.

Sve je lako kad se povede...


Utakmica nije odigrana u nekakvom posebnom tempu. Osijek je, istina, u početku visoko pritiskao domaćina, a iz toga je dočekao pogrešku i došao u vodstvo vrlo lijepim pogotkom Amera Hiroša, a u finišu prvog poluvremena Nejašmić je praktično potvrdio kako će bodovi otići nizvodno Dravom. Uvijek se kaže kako za dobru predstavu trebaju dva raspoložena suparnika, a ovaj put to nije bio slučaj. Slaven Belupo jednostavno nije bio u stanju natjerati Osječane na ubacivanje u četvrtu ili petu brzinu. Treća je bila dovoljna za mirnu pobjedu i povratak na diobu prvog mjesta na tablici.

- Možemo biti zadovoljni osvojenim bodovima, a u nekim fazama utakmice i igrom. No moramo težiti da u nastavku sezone budemo još bolji. U ovoj utakmici ključna je bila maksimalna ozbiljnost jer svaka utakmica vrijedi tri boda bez obzira na to bila ona derbi ili okršaj s momčadima iz donjeg dijela tablice. Posao smo odradili profesionalno i time moram biti zadovoljan. Lijepo je što smo imali podršku naših navijača koji su u dosad najvećem broju došli na jedno naše gostovanje. Lakše je igrati uz njihov poticaj - rekao je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Još je lakše Osijeku igrati kada postigne pogodak u prvom poluvremenu. Kada se to dogodi, osječka momčad doista djeluje nedodirljivo. Koprivničani jednostavno nisu mogli napraviti baš ništa od trenutka kada je Hiroš "ubio pauka" u gornjem lijevom kutu uz samu vratnicu. Bjelica se u toj utakmici odlučio za kombinatoriku, pa je zbog toga od početka krenuo Topčagić, a Mierez je ostao na klupi. Ovako sa strane činilo se kako je to zapravo bila utakmica kao stvorena za Argentinca jer nesigurni domaći stoperi bili bi za njega i njegovu agresivnost idealan plijen. No tko sad može bilo što prigovoriti Bjelici na izboru kad se Osijek kući vratio s cijelim plijenom?

Prostor u ofenzivi


Bila je to onako čisto "zanatska" pobjeda bijelo-plavih. "Obvezne taktičke likove" odradili su na dobroj razini. Umjetnički dojam nije bio u prvom planu, iako ga je popravila ta Hiroševa egzekucija. Kada su u pitanju kompaktnost i taktička disciplina, Osijek je vjerojatno najbolja momčad u HNL-u, a Bjelica sada teži i novom iskoraku. Nije skrivao kako igra njegove momčadi još nije posve na razini koju bi on želio.

- Zadovoljni jesmo, ali uvijek se može igrati bolje. Čak bih rekao kako ćemo morati igrati bolje u sljedećim utakmicama ako želimo zadržati korak s konkurencijom u gornjem dijelu tablice. Moramo ostati čvrsto na zemlji i priznati kako naši konkurenti pokazuju više od nas kada je ofenziva u pitanju. Mi smo obrambeno čvrsti i stabilni, ali u igri prema naprijed postoji prostor za napredak. Moramo se još popraviti ako želimo doći na razinu preostale tri momčadi s kojima se borimo za vrh - iskren je trener bijelo-plavih.

Vidljivo je kako Bjelica pokušava igri Osijeka dati novu dimenziju. Više se teži kombinatorici, a manje preskakanju igre i forsiranju bočnih ubačaja. Zato Osijekova igra nosi etiketu "radovi u tijeku". Nije to još sve sjelo na svoje mjesto, ali se polako, ali sigurno pomiče nabolje. Osijek nedvojbeno ima potencijal za takav nogomet jer su Kleinheisler, Hiroš, Fiolić, Bočkaj, Jugović, Nejašmić, Bohar, Žaper sve igrači koji su jači s loptom u nogama negoli u prostoru. Zato je na neki način Osijek i osuđen na kombinatorni nogomet u kojemu se kroz pas-igru stvaraju rupe u suparničkim obranama. Bijelo-plavi tako moraju igrati i kad imaju rezultatsku prednost jer u ovom trenutku im nedostaje brzine u napadačkom dijelu. Teško mogu suparnika ugroziti kroz nekakvu brzu tranziciju. Naravno, to ne znači kako od nje treba odustati, ali potrebne su određene prilagodbe u igri. Bjelica bi sigurno želio brži protok lopte u konstrukciji napada i na tome se dosta radi na treninzima, pa vjerujemo kako će njegova želja o potrebnim poboljšanjima u ofenzivi uskoro biti ispunjena.

Na kraju dana za bijelo-plave je najvažnije da su se opet napunili samopouzdanjem. Kada je taj detalj na visokoj razini, onda je, prirodno, puno manje grča u igri. Osijek sad ima već lijep niz od pet susreta bez poraza, a dobri su izgledi za njegov produžetak jer sljedeći suparnik koji stiže u Gradski vrt je posljednjeplasirani Hrvatski dragovoljac.

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
KREĆE PRODAJA ULAZNICA ZA HR. DRAGOVOLJAC
NK Osijek sutra počinje s distribucijom ulaznica za subotnji susret protiv Hrvatskog dragovoljca. Navijači će ulaznice moći kupiti na blagajni istok koja će do petka raditi od 12 do 18 sati, a u subotu, na dan utakmice, radit će blagajne istok i zapad od 10 do 16 sati. Ulaznice je moguće kupiti i online na platformi www.ulaznice.hr. Cijene ulaznica su iste, 30 kuna za istok, 40 zapad, 50 za lože, 250 kuna za VIP, a ulaznica za djecu do 15 godina stoji 10 kuna (uz pratnju roditelja na tribinama istok i zapad). Na snazi je i dalje odredba po kojoj utakmicama mogu nazočiti samo gledatelji s valjanom COVID potvrdom, a opet su organizirana i antigenska testiranja po povlaštenoj cijeni (80 kuna) za sve navijače Osijeka s ulaznicom za utakmicu. Testiranja će se moći obaviti u petak (od 8 do 15 sati), te u subotu (od 8 do 12 sati) u Ustanovi za zdravstvenu skrb dr. Špiranović u Ulici Stjepana Radića 54.

HIROŠ: ZABIJAO SAM VEĆ TAKVE POGOTKE
Amer Hiroš probio je led kada je u pitanju pogodak u dresu Osijeka. Ljetos je stigao iz Kaknja u Gradski vrt, vidjelo se kako je riječ o pravom “španeru”, ali je bilo i jasno kako će morati mijenjati neke navike u igri. Život će mu nakon lijepog pogotka u Koprivnici kojim je doveo Osijek u vodstvo sigurno biti lakši.

- Drago mi je što sam postigao pogodak, no još mi je draže što smo pobijedili. To je od svega važnije. Lijep je gol, bilo je sličnih s moje strane, ali ovaj je vjerojatno jedan od najboljih. Dobra je vijest što se polako opet vraćamo u pravu formu, u posljednje četiri utakmice imamo tri pobjede i remi. Hvala treneru na povjerenju. Pružam svoj trenutačni maksimum, pa ćemo vidjeti što će biti dalje - rekao je Amer Hiroš.

Možda ste propustili...

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA - 26. KOLO

BSK nije mogao pomoći sebi, ni susjedu iz Gradskog vrta

PRVENSTVO HRVATSKE U HRVANJU

Roko Ćurić potvrdio odlazak na Euro

Najčitanije iz rubrike