Sport
OSVRT NA 12. KOLO HT PRVE HNL

Veliki povratak Dinama u vatrometu pogodaka na Rujevici
Objavljeno 18. listopada, 2021.
Ni 12. kolo HT Prve HNL nije razočaralo kada su u pitanju efikasnost i uzbuđenja. Prosjek postignutih pogodaka po susretu opet je premašio tri pogotka, jer je na pet susreta postignuto 16 pogodaka, a nije nedostajalo ni velikih preokreta i neizvjesnosti. Nakon još jednog uzbudljivog kola najveći “profiter” ispao je Osijek koji je ulovio Rijeku na samom vrhu ljestvice. Derbi na Rujevici između Rijeke i Dinama doista je bio spektakularan. Lijep ambijent, jer su tribine bile gotovo posve popunjene, a na terenu šou. Rijeka je nakon 45 minuta imala nestvarno vodstvo od 3:0, ali pokazalo se kako protiv moćnog Dinama ni to nije dovoljno. “Modri” su u nastavku anulirali taj zaostatak prije svega zahvaljujući nespretnosti igrača Rijeke u vlastitom kaznenom prostoru, jer su skrivili dva naivna kaznena udarca. VAR je možda spriječio Dinamo u potpunom preokretu, jer je kod 3:2 pogodak Oršića ostao nepriznat zbog prekršaja koji je u začetku te akcije učinio Ivanušec. No, kasnije je Andrić ipak uspio pogoditi za izjednačenje. Pravi vatromet pogodaka koji se na neki način mogao očekivati, jer su se sudarile dvije momčadi koje su u posljednja dva prvenstvena susreta kombinirano zabile čak 22 pogotka (Dinamo 12, a Rijeka 10)! Tom remiju najviše su se veselili u Gradskom vrtu. Osijek je svoj posao u Koprivnici odradio lakše nego se očekivalo. Slaven Belupo, koji će se ove sezone očito grčevito boriti za opstanak, kapitulaciju je potpisao već nakon prvih 45 minuta, a zapamćen će ostati vrlo lijep prvijenac Amera Hiroša u dresu bijelo-plavih. Osijek je ipak preozbiljna momčad da bi se nakon vodstva od 2:0 doveo u probleme, pa je susret rutinski priveo kraju. Na ruku osječkoj momčadi išao je poraz jednog od izravnih konkurenata Hajduka u Šibeniku. Splićani su bili oslabljeni neigranjem Livaje, a nakon samo 15-ak minuta igre ozlijedio im se drugi jaki adut Krovinović. Šibenik je to znao iskoristiti, iako je Hajduk napadao, stvarao i promašivao prilike. Očito su svoju dozu sreće “bili” ispucali u prošlom kolu kada su sretno došli do boda u Osijeku. Ishodi tih utakmica samo su dodatno zgusnuli situaciju u vrhu tablice. Ta prva četvorka polako se odvaja od pratnje. Prvi njihov pratitelj Gorica kiksala je na svom terenu jer je uzela samo bod protiv Istre 1961, a mogla je ostati i bez njega da su Puljani imali malo više sreće u situaciji kada je Beljo iz čiste situacije pogodio vratnicu. Hrvatski dragovoljac “čoknuo” je još jedan bod i pokazao kako se brzo oporavio od debakla u Maksimiru. Istina, za njega im je bio potreban preokret, jer je Lokomotiva već nakon 17 minuta igre vodila 2:0, ali su se “dragovoljci”, u skladu sa svojim imenom, odbijali predati, pa su uspjeli doći do izjednačenja. Taj bod u perspektivi može im osigurati bijeg sa samog dna tablice.

Inače, na pet stadiona susrete 12. kola gledalo je 8852 gledatelja ili 1770 u prosjeku. Naravno, naviše ih je nazočilo derbiju na Rujevici (1668), a u Kranjčevićevoj je pao neslavni rekord, jer su susret Hrvatski dragovoljac - Lokomotiva pratila samo 83 čovjeka.

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
REZULTATI 12. KOLA
Hrvatski dragovoljac - Lokomotiva 2:2, Gorica - Istra 1961 1:1, Rijeka - Dinamo 3:3, Slaven Belupo - Osijek 0:2, Šibenik - Hajduk 2:0

Najčitanije iz rubrike