Novosti
ODBOR ZA MEDIJE POTVRDIO ŠVEBA KAO KANDIDATA ZA RAVNATELJA

Obuljen Koržinek: HRT ima brojnih problema, ali stanje nije katastrofično
Objavljeno 18. listopada, 2021.

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prvo je zbog povrede Poslovnika povukao prošlotjedni prijedlog imenovanja Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, da bi potom očekivano većinom glasova Šveba ponovno predložio za tu funkciju.



Za prijedlog odluke o imenovanju Šveba, predloženog kao kandidata HDZ-a, glasovalo je sedam članova Odbora iz vladajuće koalicije, a za kandidata Darija Špelića, predloženog uime Zeleno-lijevog bloka, glasala su dva člana iz redova oporbe. Glavnog ravnatelja na mandat od pet godina imenuje Sabor većinom glasova svih zastupnika.

Na okruglom stolu "(Ne)ovisnost javnog servisa i izbor ravnatelja HRT-a" ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je da joj je jedini interes da HRT dobije stabilno vodstvo i žali što je proces izbora novog glavnog ravnatelja HRT-a kontaminiran pogreškama u proceduri koje treba ispraviti. "Ne slažem se da je stanje katastrofično. Na HRT-u postoje brojni problemi, no podaci o poslovanju govore da je situacija dobra i smanjena je zaduženost", rekla je Obuljen Koržinek.

Navela je i da je HRT prvi put ušao u koprodukciju za svoju seriju s najvećim europskim producentom, a serija "Područje bez signala" Dalibora Matanića dobila je nagradu kao najbolja na francuskom festivalu TV serija. Ističe i kako je u mandatu ove uprave prvi put u zakonom propisanoj proceduri donesen ugovor, zamišljen kao ključni instrument na temelju kojeg će se mjeriti uspješnost HRT-a. "Nažalost, svaka rasprava o HRT-u, a ja ih pratim bar 15 godina, svede se na iste dojmove i preslikavanja nekih političkih prepucavanja", kaže ministrica. Izrazila je zgražanje, jer je ravnatelj javnog servisa završio u zatvoru, istaknuvši da je to veliki udar za HRT i za zaposlenike. "To zaslužuje svaku osudu i tu nema dileme. No, sada ste u situaciji da možete izabrati glavnog ravnatelja, ili odlučiti da HRT još neko vrijeme bude u situaciji v.d. vodstva", rekla je nazočnim saborskim zastupnicima.

Ministrica je istaknula i da se događa opstrukcija procesa izbora u isto vrijeme kada svi zagovaraju da HRT-u treba novi ravnatelj te ocijenila da su se "predugo na HRT-u izmjenjivali naši i vaši". Okrugli stol organizirali su oporbeni saborski klubovi, u suorganizaciji s HND-om i Sindikatom novinara Hrvatske. Upravo su HND I SNH pokrenuli i akciju na društvenim mrežama "HRT svima, a ne samo njima", kojom bivši i sadašnji novinari HRT-a govore o cenzuri i razlozima odlaska. H/I.B.
Glavnog ravnatelja HRT-a na mandat od pet godina imenuje Sabor većinom glasova svih zastupnika

Možda ste propustili...

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om