Regija
ŽIVOT IH RAZDVOJIO JOŠ DOK SU BILI DJECA

Glas Slavonije spojio sestru i brata nakon punih 30 godina
Objavljeno 19. listopada, 2021.
Nakon smrti svoga posvojitelja Milan je našao tekst iz 2014. da ga traži sestra

Vezani članci

DJECA RAZDVOJENA NAKON OČEVE SMRTI

Silvija: Pomozite mi pronaći brata Milana!

ĐAKOVO - Život je ponovno zaigrao na kartu najvećeg romanopisca i dramatičara, na sreću, ovaj put s lijepim završetkom. Silvija Radanović (43), rođena Đakovčanka, koja se u travnju 2014. obratila našoj redakciji u želji da pronađe najmlađeg od trojice braće, Milana, a koji je posvojen kao mali dječak, pronašla ga je nakon više od 30 godina, i to zahvaljujući upravo tekstu u Glasu Slavonije!

"Pomozite mi pronaći brata Milana", zavapila je tada u našoj redakciji 36-godišnja Silvija, a njezina i bratova životna priča ganula je mnoge.

Posvojen


Godine neuspješne potrage za bratom okončane su prošle subote, 16. listopada, kad je Silvija preko Facebooka dobila poruku: "Dobar dan, tvoj brat Milan je ovdje." U tih samo sedam kratkih riječi stao je njihov cijeli život, sve njihove strepnje i nadanja, spojeno je dvoje najrođenijih, brat i sestra, koje su život i obiteljske neprilike razdvojili još dok su bili djeca: nakon smrti oca, 1988., brigu o petero mališana preuzimaju državne institucije, sustav socijalne skrbi, koji im pronalazi novi smještaj. Silvija tada ima deset godina, Milan je beba od samo nekoliko mjeseci, a i sestra i dva brata bili su tada maloljetni. Djeca završavaju na različitim stranama. Dok Silvija i stariji brat Dalibor završavaju u hraniteljskoj obitelji u blizini Đakova, Milan je, također posredovanjem Centra za socijalnu skrb, odveden baki u Subotički Lug. Kada je posvojen, imao je dvije godine. Iz tadašnjih posjeta malenom bratu i baki, koja je u međuvremenu preminula, Silvija se svih proteklih godina sjećala bratovih plahih krupnih smeđih očiju i plave kosice te bakinih riječi da je posvojen u Njemačkoj.

"Milan je danas punoljetan čovjek i ima pravo znati da ima sestru koja ga silno želi vidjeti", govorila je 2014. Silvija u Glasovoj redakciji. Danas, nakon što se susrela s bratom i nakon razgovora s njim, koji je trajao satima, doznalo se da je Milan preko Centra za socijalnu skrb dan na posvajanje obitelji koju je prihvatio kao svoju, a ona njega kao vlastito, biološko dijete. Odrastao je pod drugim imenom i prezimenom: novi roditelji – posvojitelji, dali su mu ime Alen i svoje prezime, te ga je život zajedno s njima odveo u Njemačku. Iako ni Silviju život nije mazio sve dok životni mir nije pronašla u drugom braku, nikada nije odustala od potrage za bratom, a ona ju je navela da zakuca i na vrata naše redakcije.

Izrezak iz novina


Susret brata i sestre nakon više do 30 godina bio je topao i ganutljiv, uz dug zagrljaj, ali i suze. Sa suzama tuge miješale su se i one radosnice.

Milan je danas 33-godišnjak. Rođen je 21. siječnja 1988. Nakon što je posvojen, novi roditelji, inače Osječani na radu u Njemačkoj, odveli su ga u tu zemlju.

– Nikada mi nisu krili da sam posvojen. Kada sam napunio 18 godina, došao sam u Đakovo u Centar za socijalnu skrb, no s biološkom obitelji nisam uspio stupiti u kontakt. Najveća želja bila mi je vidjeti se sa sestrom Silvijom, za koju sam tek nedavno, i to na gotovo nevjerojatan način, doznao da me traži – kaže Milan. Čovjek koji ga je posvojio, a kojeg zove svojim ocem, umro je u ožujku ove godine. Spremajući njegove stvari, slučajno je pronašao izrezak iz Glasa Slavonije s tekstom da ga traži sestra Silvija. Između izlaska teksta i trenutka u kojem je završio u Milanovim rukama prošlo je punih sedam godina. Kada je došao u Hrvatsku, pokazao je sestrični novinski tekst, koja je potom vrlo brzo pronašla Silviju i javila joj da je njezin brat u Hrvatskoj. O svojim posvojiteljima Milan govori sve najljepše.

– Nisu imali tajni preda mnom, nisu mi "muljali", uvijek su bili vođeni time da me zaštite i pruže ono najvažnije – ljubav i dom – kaže Milan.

A Silvijin životni put tekao je podaleko od njega, u Hrvatskoj.

– U hraniteljskoj obitelji u Selcima Đakovačkim bila sam do završetka osmog razreda. Poslije sam smještena u Dom u Vinkovcima. Upisala sam medicinsku školu, no nisam završila školovanje – prisjeća se ranog djevojaštva Silvija. Put ju odvodi k majci, u Bosiljevo, udaje se.

– Bili smo u braku deset godina, a nakon rastave moje tri kćeri pripale su meni. Ponovno sam se udala i dobila još dvije kćeri i sina – ispričala je Silvija. Sa šestero djece i drugim suprugom došao je i životni sklad, ova mlada žena borac napokon je, kaže, odahnula. Pogotovo sada, nakon pronalaska najmlađeg brata.

K Silviji ga je u nedjelju dovezla teta, očeva sestra, i u sestrinim Palančanama, pokraj Čazme, ostaje do utorka. A u kontaktu, kažu nakon 30 godina ponovno pronađeni brat i sestra, ostaju doživotno. Neraskidivo. Kako se samo brat i sestra vezati znaju. Najrođeniji.



Suzana Župan
Silvija Radanović


”Dobar dan, tvoj brat Milan je ovdje”, pisalo je u poruci na Facebooku. Bio je to prvi tag o mom najmlađem bratu nakon više od trideset godina. Odmah potom uspostavili smo kontakt i dogovorili se o susretu, koji je bio kod mene, u Palančanama pokraj Čazme

Najčitanije iz rubrike