Osijek
KONCERT ZA MARIJINE OBROKE

Pomažu za hranu za 420 učenika u Zambiji
Objavljeno 19. listopada, 2021.
Humanitarni koncert za Marijine obroke održan je u nedjelju navečer u crkvi Svetog Križa u Osijeku da bi se namaknuli novci za pomoć djeci. Nastupili su učenici OŠ Franje Krežme scenskom igrom "Samo 132 kn" aludirajući na to da je toliko novca potrebno da jedno dijete ima obrok, Pjevačko društvo sv. Josipa te sopranistica Vesna Coufal uz klavirsku pratnju Mirte Masle.

Blaženka Sesar, voditeljica udruge Marijinih obroka osječke regije, ujedno i volonterka i pjevačica koja je nastupala sa zborom. Kazala nam je kako su ovim koncertom željeli obilježiti dva milijuna djece koje Marijini obroci prehranjuju svaki dan. "To je za nas prekrasan događaj što smo došli do tog broja i želimo objaviti i proširiti tu radosnu vijest. U Hrvatskoj su Marijini obroci krenuli 2009. a mi smo se u Osijeku uključili 2012. godine. Odmah smo dobili kuhinje koje mi sponzoriramo, u Liberiji smo imali osam godina kuhinju, a zadnjih godinu i pol imam u Zambiji kuhinju pod nazivom Gospa Osječka i ove godine je upisano 420 učenika. Hrvatska ima otvorenu 21 kuhinju za koje se skuplja novac i svakog dana prehranjuje 16.000 djece. Bitno je naglasiti da je 132 kune dovoljno za cijelu školsku godini da se prehrani jedno dijete, to je toliko mala cifra a za njih to puno znači jer dobiju svaki dan obrok u školi, kod mnoge djece je to jedini obrok tijekom jednog dana", kaže Sesar dodajući kako svi misle to je kao negdje tamo daleko, ali bi tu djecu trebali gledati kao da su u našem susjedstvu i pomoći im.

- Kada budemo gledali na to kao da je to dijete mog susjeda onda će svatko moći otvoriti svoje srce i prepoznati rad Marijinih obroka pa da raste taj broj donatora. Mi u Osijeku svake subote na Trgu A. Starčevića, odnosno ispred Kapucinske crkve imamo svoj štand od 9 do 13 sati i prikupljamo donacije i uvijek rado primamo volontere – poziva Sesar.
Darko Pejić
S 200 DJECE STIGLI DO DVA MILIJUNA ŠKOLARACA
Voditeljica Marijinih obroka u Osijeku Bčaženka Sesar kaže da im je glavno djelovanje za navedenu djecu ali poručuje da su i na domaćem terenu aktivni pa pomažu svima koji se obrate. Tako su pomagali u Petrinji za vrijeme potresa, zatim u poplavama kada su bile, gdje god je potrebno Marijini obroci pomažu. "Bilo je slučajeva da su nam se na štandu za pomoć javili naši sugrađani, rado se odazovemo, pa smo i njih pomagali financijski ili na neki drugi način ukoliko treba. Otvoreni smo za sve", kaže Sesar dodajući kako je pokret krenuo 2002. godine s 200 djece u Malavi, a danas je više od dva milijuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike