Osijek
KOMUNALNI REDARI KOD AUTOTRŽNICE

U jednom danu čak 70 kazni zbog parkiranja
Objavljeno 19. listopada, 2021.
Mjere donose rezultate jer se novčane kazne, ovisno o vrsti počinjenog prekršaja, kreću između 300 i 500 kuna

Neugodno je iznenađenje dočekalo sve one posjetitelje osječke autotržnice koji su u nedjeljno prijepodne svoje automobile parkirali na zelenoj površini uz čepinsku cestu, od nadvožnjaka sve do poteza prema trgovačkom centru Avenue Mall, kada su pod brisačima svojih automobila zatekli ispisane novčane kazne za počinjeni komunalni prekršaj. Dva komunalna redara Grada Osijeka revno su to lijepo nedjeljno prijepodne obilazila nepropisno parkirane automobile, fotografirala ih i vlasnicima ostavljala obavijesti da će ih ovaj prekršaj koštati 300 kuna.



Može i za 150 kn


Uz mogućnost, naravno, ako ga plate u roku od tri dana, iznos će biti prepolovljen, odnosno 150 kuna. Jasno je da su za svakog vlasnika vozila takve kazne posebno iritantne. No budući da su se takvi prekršaji, istina ne baš svake nedjelje, ali povremeno sigurno, i prije sankcionirali, začuđuje da i dalje ima onih koji su iznenađeni, čak i ljutiti kada vide zataknutu obavijest. To je, međutim, rezultat već najavljene želje nove gradske uprave da s povećanim brojem komunalnih redara napokon učini zaokret u održavanju komunalnog reda u gradu Osijeku.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Igor Pandžić u čijoj je nadležnosti i komunalno redarstvo, kaže da je samo to dopodne na navedenoj lokaciji ispisano 70-ak novčanih kazni.

- Uz našeg dugogodišnjeg komunalnog redara ovoga je puta na zadatku bio i mlađi kolega, jedan od nedavno zaposlenih djelatnika, koji je upravo na tom mjestu imao prilike stjecati iskustva u budućem radu. Tako će biti i u idućem razdoblju jer želimo da se uvede red i da se svi naši sugrađani, ali i svi koji dolaze u naš grad jednako pridržavaju komunalnih propisa. Time činimo jedan pozitivan zaokret u području boljeg održavanja komunalnog reda u gradu – poručuje Pandžić.

Pojačana kontrola


No nije samo "autopija" bila meta pojačanog rada komunalnih redara, već je to i Tvrđa u kojoj, unatoč svim apelima i upozorenjima, i dalje ima onih koji automobilima krše komunalne propise. Osječani se javljaju redakciji Glasa Slavonije s upozorenjima kako se neodgovorni pojedinci vozilima kreću i po Trgu Vatroslava Lisinskog, što je za njih potpuna ludost.

- Od kada je zbog radova u Tvrđi i sigurnosti naših sugrađana, prije svega učenika, prometovanje po staroj gradskoj jezgri regulirano propusnicama, bilježimo pad broja neodgovornih vozača koji krše komunalni red. U početku su naši komunalni redari u Tvrđi dnevno ispisivali 50-ak kazni, a sada je ta brojka smanjena na 20-ak. Čini se da te mjere donose rezultate jer se novčane kazne, ovisno o vrsti počinjenog prekršaja, kreću između 300 i 500 kuna - podsjeća Pandžić.

Važno je, međutim, da svi građane prihvate i svoj dio odgovornosti želimo li da nam naš grad bude čistiji, ljepši i uredniji i da mu vratimo onaj sjaj “zelenih vrpci” kojim smo se desetljećima prije dičili, a koje danas tek sa sjetom samo spominjemo.



Tomislav Prusina
Redari s policijom vikendom u Tvrđi
Prema najavama, istina, još uvijek samo neslužbenim, uskoro bi komunalno redarstvo Grada Osijeka u akciju trebalo krenuti i u noćnim smjenama. U početku je to planirano samo tijekom vikenda u Tvrđi gdje je tim danima zabilježen i najveći broj neodgovornih vozača koji krše komunalne propise. Kako doznajemo, komunalni redari bi tijekom petka i subote Tvrđu obilazili i u noćnim satima, no zbog svoje sigurnosti to bi radili u pratnji policije. U tijeku je, naime, dogovor gradske uprave i osječke policije oko načina na koji će se on i u praksi provesti.

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana