Svijet
JOŠ JEDNA NEUSPJELA SJEDNICA DRŽAVNOG VRHA BOSNE I HERCEGOVINE

Dodik i dalje blokira rad vodstva BiH, Komšić kaže da ima spreman odgovor
Objavljeno 19. listopada, 2021.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je nastavljena blokada rada državnog vrha, jer Milorad Dodik odbija glasati za donošenje bilo kakvih odluka te naglasio da ima spreman odgovor ako Dodikove verbalne prijetnje prerastu u konkretne postupke.



Nakon još jedne neuspjele sjednice Komšić je u Sarajevu kazao da to nije ništa novo, jer Dodik već mjesecima provodi istu taktiku, ali se sada i sam suočio s problemom, jer time blokira i realizaciju financijskih aranžmana važnih i za RS. Dodik je stoga molio Komšića i Šefika Džaferovića da se o prijedlozima takvih aranžmana ne glasa, jer bi inače bili trajno blokirani, pa bi oba entiteta ostala bez novca. Džaferović to opisuje kao “znakovitu novinu” te da će biti zanimljivo promatrati kako će se stvari odvijati. Pozvao je međunarodnu zajednicu da se aktivnije angažira. Komšić ocjenjuje da je Dodik samoga sebe stjerao u kut, ali i da Predsjedništvo ima odgovornost smirivati stanje. Očekuje da Tužiteljstvo i državna policija reagiraju ako u parlamentu RS-a usvoje i počnu provoditi zakone kojima bi doveli u pitanje funkcioniranje tijela vlasti BiH. “Morate biti pametni i pripremiti se na sve scenarije, ali odgovor mora biti institucionalan”, kaže Komšić.

Dodik ponavlja kako njegov uvjet za ukidanje blokade ostaje povlačenje zakona o zabrani negiranja ratnih zločina te potvrđuje kako će realizirati plan kojim bi u RS-u proglasili nezakonitim vojsku, policiju i pravosuđe na državnoj razini te odbili provedbu odluka Ustavnog suda BiH koje im se ne sviđaju. Setu želja dodaje i onu da policija RS-a preuzme kontrolu nad vanjskim granicama BiH. Kaže da se napetosti mogu smanjiti “korigiraju li se neke stvari” u BiH koje su, tvrdi, na štetu Srba i Hrvata.

Tužitelji u BiH objavili su u ponedjeljak kako su otvorili istragu protiv Dodika, no nisu naveli za što je osumnjičen. H
DODIK I HARMONIKAŠ PJEVALI I PILI
Dodik je tijekom prijepodneva doveo harmonikaša u svoj ured u Sarajevu u zgradi Predsjedništva BiH, i s njim pjevao i pio uoči tog sastanka. Mediji bliski njemu objavili su fotografije na kojima se vidi kako sjedi uz harmonikaša, a pred njima su čašice rakije. Društvo su im pravili i Dodikovi suradnici. Kažu da su na repertoaru tog bizarnog koncerta bile pjesme poput “Srpkinja je mene majka rodila”. “Već dugo se pjesme s ljepšom temom nisu čule u Sarajevu”, ističu očito provokativnu poruku na Twitter profilu Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike